Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Okullarda Rehberlik | MB404 | 8. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Pınar ÖZDEMİR YILMAZ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Okullarda yürütülen rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini yürütebilecek yeterliliklere sahip olmak. |
Dersin İçeriği | Rehberlik ve psikolojik danışma (RPD) hizmetlerinin eğitimdeki yeri; gelişimsel rehberlik modelinin felsefesi, amacı, ilkeleri ve programı (kapsamlı gelişimsel RPD programı); temel hizmetleri/müdahaleleri; sınıf rehberliğinde öğretmenlerin rol ve işlevi; RPD hizmetleri kapsamında eğitsel, mesleki, kişisel ve sosyal alanlarda kazandırılacak yeterlikler; okul yöneticisi ve öğretmenlerle rehber öğretmen ve psikolojik danışman arasındaki işbirliği; sınıf RPD plan ve programlarının hazırlanması ve uygulanması. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Psikolojik danışma ve rehberlikte temel kavram ve ilkeleri açıklar. - Rehberliğin dünyadaki ve Türkiye'deki tarihsel gelişimini açıklar. - Rehberliği türlerine göre sınıflandırır. - Bireyin hangi alanda rehberliğe ihtiyaç duyduğuna dikkat edin. - Kişisel rehberliğin kavramlarını bilir - Eğitim Rehberliğinin amacını ve kapsamını açıklayın. - Mesleki gelişim teorilerini bilir. - Özel Eğitimde Psikolojik Danışmanlık kavramlarını bilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Eğitim Sürecinde Öğrenci Kişilik Hizmetleri ve Rehberlik | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
2. Hafta | Rehberliğin Tarihsel Gelişimi ve Temelleri, Öğretim Hizmetleri ile Rehberlik Hizmetlerini Karşılaştırılması | Ders Saati |
3. Hafta | Rehberlik Modelleri ve İnsancıl Yaklaşım | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
4. Hafta | Rehberlik Hizmet Alanları | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Eğitsel Rehberlik | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Kişisel Rehberlik | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
7. Hafta | Mesleki Danışma Kuramları | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
8. Hafta | Mesleki Danışma Kuramlarında Temel Kavramlar | |
9. Hafta | Bireyi Tanıma Teknikleri: Test Teknikleri | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
10. Hafta | Bireysel Tanıma Teknikleri: Test Dışı Teknikler | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
11. Hafta | Okullarda Karşılaşabileceğiniz Bazı Sorunlar | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
12. Hafta | Özel Eğitimde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik1 | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
13. Hafta | Özel Eğitimde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik2 | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | Rehberlikte Örgütlenme Sistemi | Ders Saati |
Yeşilyaprak, B. (2013). 21. Yüzyılda Eğitimde Rehberlik Hizmetleri, Nobel Yayınları. |
KPSS Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Özel Eğitim Konu Anlatımlı Kitap |
Arı, Korkmaz, E. (2015). İlk ve Ortaöğretim Okullarında Rehberlik ve Danışmanlık Uygulamalı Yaklaşım. Eğitim Yayınevi |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY9 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |
PY16 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY34 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |
PY35 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 6 | 3 | 18 |
Araştırma | 3 | 2 | 6 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 3 | 3 |
Ödev 1 | 1 | 13,5 | 13,5 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |