Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mantıksal Akıl Yürütme MTÖ405 7. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN
Dersi Verenler Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğretmen adaylarının çıkarım yapma, önermelerin geçerliliğini savunma, genellemelerde bulunma, mantıksal örüntüleri kullanarak stratejiler yapılandırma gibi konularda bilgi sahibi olmalarını sağlayarak matematiğin mantıksal akıl yürütme süreçlerini doğru ve etkin biçimde kullanmalarını sağlamak.
Dersin İçeriği Çıkarımların doğruluğunu ve geçerliliğini savunma, mantıklı genellemelerde ve çıkarımlarda bulunma; bir matematiksel durumu analiz ederken matematiksel örüntü ve ilişkileri açıklama ve kullanma; yuvarlama, uygun sayıları gruplandırma, ilk veya son basamakları kullanma gibi stratejileri veya kendi geliştirdikleri stratejileri kullanarak işlem ve ölçümlerin sonucuna dair tahminlerde bulunma; belirli bir referans noktasını dikkate alarak ölçmeye ilişkin tahminde bulunma
Ders Öğrenme Kazanımları - Çıkarım yapma ve akıl yürütme süreçlerini bilir.
- Farklı düşünme süreçleri içerisinde genellemelerde bulunur.
- Herhangi bir matematiksel durumu örüntü ve ilişkileri açıklayarak ve kullanarak analiz eder.
- Yuvarlama yaparak işlem ve ölçümler hakkında tahminlerde bulunur.
- Uygun sayıları gruplandırarak işlem ve ölçümler hakkında tahminlerde bulunur.
- İlk ve son basamakları kullanarak işlem ve ölçümler hakkında tahminlerde bulunur.
- Kendi stratejilerini kullanarak işlem ve ölçümler hakkında tahminlerde bulunur.
- Belirli bir referans noktasını kullanarak ölçmeye ilişkin tahminlerde bulunur.
- Ortaokul matematiğinde mantıksal akıl yürütme süreçleriyle ilişkili bir mikro öğretim ders tasarısı hazırlar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Akıl yürütme ile ilgili temel kavramlar Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Çıkarımların doğruluğunu ve geçerliliğini savunma. Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Mantıklı genellemelerde ve çıkarımlarda bulunma. Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Akıl yürütmede örüntü ve ilişkilerin rolü. Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Akıl yürütmede kullanılan stratejiler. Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
6. Hafta Tahminde bulunma ve Akıl yürütme türleri Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
7. Hafta Analoji, tümevarım ve tümdengelim Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Orantısal ve olsaılıksal akıl yürütme Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
10. Hafta Kusurlu akıl yürütme. Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
11. Hafta Akıl ve zeka oyunlarındaki akıl yürütme Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Akıl ve zeka oyunlarındaki akıl yürütme Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
13. Hafta İşlenen konulara ilişkin öğrenci düşüncesini anlama ve yorumlama Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati
14. Hafta İşlenen kavramlara ait öğrenci zorluklarını ve hatalarını inceleme Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati
Kaynaklar
Matematiksel Düşünme, Cemal Yıldırım, Remzi Kitabevi.
Matematik Yaramazdır-Akıl Yürütme, Mantık ve Matematik, Ahmet Doğan, Bilim ve Gelecek Kitaplığı
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 Ölçme Yöntemi
PY1 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY17 5 3 4 5 3 3 3 3 5 4 -
PY18 4 0 0 0 0 0 0 0 0 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 6 3 18
Araştırma 3 2 6
Diğer Faaliyetler 1 3 3
Ara Sınav 1 1 10 10
Ödev 1 1 3 3
Final 1 10,5 10,5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0