Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Mantıksal Akıl Yürütme | MTÖ405 | 7. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğretmen adaylarının çıkarım yapma, önermelerin geçerliliğini savunma, genellemelerde bulunma, mantıksal örüntüleri kullanarak stratejiler yapılandırma gibi konularda bilgi sahibi olmalarını sağlayarak matematiğin mantıksal akıl yürütme süreçlerini doğru ve etkin biçimde kullanmalarını sağlamak. |
Dersin İçeriği | Çıkarımların doğruluğunu ve geçerliliğini savunma, mantıklı genellemelerde ve çıkarımlarda bulunma; bir matematiksel durumu analiz ederken matematiksel örüntü ve ilişkileri açıklama ve kullanma; yuvarlama, uygun sayıları gruplandırma, ilk veya son basamakları kullanma gibi stratejileri veya kendi geliştirdikleri stratejileri kullanarak işlem ve ölçümlerin sonucuna dair tahminlerde bulunma; belirli bir referans noktasını dikkate alarak ölçmeye ilişkin tahminde bulunma |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Çıkarım yapma ve akıl yürütme süreçlerini bilir. - Farklı düşünme süreçleri içerisinde genellemelerde bulunur. - Herhangi bir matematiksel durumu örüntü ve ilişkileri açıklayarak ve kullanarak analiz eder. - Yuvarlama yaparak işlem ve ölçümler hakkında tahminlerde bulunur. - Uygun sayıları gruplandırarak işlem ve ölçümler hakkında tahminlerde bulunur. - İlk ve son basamakları kullanarak işlem ve ölçümler hakkında tahminlerde bulunur. - Kendi stratejilerini kullanarak işlem ve ölçümler hakkında tahminlerde bulunur. - Belirli bir referans noktasını kullanarak ölçmeye ilişkin tahminlerde bulunur. - Ortaokul matematiğinde mantıksal akıl yürütme süreçleriyle ilişkili bir mikro öğretim ders tasarısı hazırlar. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Akıl yürütme ile ilgili temel kavramlar | Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Çıkarımların doğruluğunu ve geçerliliğini savunma. | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Mantıklı genellemelerde ve çıkarımlarda bulunma. | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
4. Hafta | Akıl yürütmede örüntü ve ilişkilerin rolü. | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
5. Hafta | Akıl yürütmede kullanılan stratejiler. | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Tahminde bulunma ve Akıl yürütme türleri | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
7. Hafta | Analoji, tümevarım ve tümdengelim | Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Orantısal ve olsaılıksal akıl yürütme | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
10. Hafta | Kusurlu akıl yürütme. | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
11. Hafta | Akıl ve zeka oyunlarındaki akıl yürütme | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
12. Hafta | Akıl ve zeka oyunlarındaki akıl yürütme | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
13. Hafta | İşlenen konulara ilişkin öğrenci düşüncesini anlama ve yorumlama | Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati |
14. Hafta | İşlenen kavramlara ait öğrenci zorluklarını ve hatalarını inceleme | Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati |
Matematiksel Düşünme, Cemal Yıldırım, Remzi Kitabevi. |
Matematik Yaramazdır-Akıl Yürütme, Mantık ve Matematik, Ahmet Doğan, Bilim ve Gelecek Kitaplığı |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY17 | 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | - |
PY18 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 6 | 3 | 18 |
Araştırma | 3 | 2 | 6 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Ödev 1 | 1 | 3 | 3 |
Final | 1 | 10,5 | 10,5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |