Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Matematik Öğretiminde Kavram Yanılgıları MTÖ403 7. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN
Dersi Verenler Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencileri matematiksel kavramlar ile ilgili kavram yanılgıları hakkında bilgilendirmek ve kavram yanılgıları için çözüm önerileri getirmek
Dersin İçeriği Matematiksel hata, zorluk ve kavram yanılgısı; kavram yanılgısı çeşitleri, matematiksel kavramlar ve alan yazında bu kavramlarla ilişkili yaygın yanılgılar; ortaokul öğrencilerinin düşünme süreçlerini ortaya çıkarıcı sorgulama teknikleri; konu alanın özelliklerine ve öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre kavram yanılgılarına ilişkin çözüm önerileri üretme
Ders Öğrenme Kazanımları - Matematiksel hata, zorluk ve kavram yanılgısı kavramlarını öğrenir.
- Kavram yanılgısı çeşitlerini öğrenir.
- Çeşitli matematiksel kavramları ve alan yazında bu kavramlarla ilişkili yaygın yanılgıları öğrenir.
- Ortaokul öğrencilerinin düşünme süreçlerini ortaya çıkarıcı sorgulama tekniklerini öğrenir.
- Konu alanın özelliklerine ve öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre kavram yanılgılarına ilişkin çözüm önerileri üretir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Matematiksel hata, zorluk ve kavram yanılgısı kavramları ve birbirleri ile ilişkileri Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati
2. Hafta Kavram yanılgılarının çeşitleri Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Kavram yanılgılarının sebepleri Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
4. Hafta Ortaokul öğrencilerinin düşünme süreçlerini ortaya çıkarıcı sorgulama teknikleri Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Toplama ve çıkarma kavramları hakkındaki kavram yanılgıları ve çözüm önerileri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Kesirler konusundaki kavram yanılgıları ve çözüm önerileri Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Sayılarda basamak değeri kavramında öğrencilerin yaşadığı zorluklar ve çözüm önerileri Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Ölçme temel bileşenleri ile ilgili sık karşılaşılan kavram yanılgıları ve çözüm önerileri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
10. Hafta Negatif sayılara ilişkin zorluklar ve çözüm önerileri Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
11. Hafta Simetri kavramının öğrenim ve öğretiminde karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
12. Hafta Olasılık konusunun öğretiminde karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
13. Hafta Birinci dereceden tek bilinmeyenli denklemler ile ilgili kavram yanılgıları ve çözüm önerileri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
14. Hafta Final Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
Kaynaklar
Matematik Öğreniminde Kavram Yanılgıları ve Zorluklar (4, 5, 6, 7, 8. Sınıflar için), Alattin Ural, Cinius Yayınları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 4 5 5 5 5 3 -
PY17 3 4 4 3 4 3 -
PY18 3 0 0 0 5 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 6 3 18
Araştırma 2 5 10
Diğer Faaliyetler 1 2 2
Ara Sınav 1 1 10 10
Final 1 10,5 10,5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0