Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Matematikte Problem Çözme MTÖ401 7. Yarıyıl 2 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğretmen adaylarının problem çözmenin matematik öğretiminde kullanımlarını amaçlarına göre incelemesini ve probleme dayalı öğrenme ile zengin öğrenme ortamları hazırlayabilmesini sağlamak
Dersin İçeriği Problem ve problem çözme, problem türleri, problem çözme öğretiminin önemi, problem çözme ile ilgili son dönemde ortaya çıkan gelişmeler, matematiksel problem çözme stratejileri ve problem çözmede çoklu gösterimlerin önemi; farklı problem çözme stratejileri ile çözülebilecek problem örnekleri, problem çözmenin değerlendirilmesi; problem kurmanın tanımı, süreci, özellikleri ve önemi, problem kurma sınıflamaları, problem kurma stratejileri, farklı problem kurma çalışmalarının yapılması; ortaokul matematik dersi öğretim programında ve ders kitaplarında problem kurma; problem kurmanın değerlendirilmesi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğretmen adayları matematik öğretiminde problem çözmeye yönelik farklı yaklaşımları inceler.
- Problem türleri ve problem çözme stratejilerini tanır.
- Probleme dayalı öğrenim ile farklı öğrenme alanlarına yönelik ders tasarımları tasarlar.
- Problem çözme ve kurma yolu ile alternatif değerlendirme sistemlerini öğrenir.
- Problem kurma sürecini bilerek, öğretimde kullanır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin içeriği, işlenişi ve ölçme değerlendirme sürecine ilişkin bilgi ve fikir alışverişinde bulunma; Problem ve problem çözme nedir? İyi bir problem nasıl olmalı? Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Problem çözme süreci: Polya'nın problem çözme adımları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Problem kurma ve problem kurma stratejileri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
4. Hafta Sistematik liste yapma stratejisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Tahmin Kontrol stratejisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Diyagram çizme stratejisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
7. Hafta Bağıntı Bulma (İlişki Arama) stratejisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati
8. Hafta ARA SINAV Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Değişken Kullanma (Eşitlik ya da Eşitsizlik Yazma) stratejisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
10. Hafta Tahmin Etme stratejisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
11. Hafta Benzer Basit Problemlerin Çözümünden Faydalanma stratejisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
12. Hafta Geriye Doğru Çalışma stratejisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
13. Hafta Eleme stratejisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
14. Hafta Tablo yapma ve muhakeme etme stratejileri ile çözülebilen problemlerin incelenmesi ve stratejiye uygun problem kurma Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Matematiksel Sıradışı Problem Çözme Stratejileri ve Örnekleri, Yeliz Yazgan Çiğdem Arslan, Pegem Yayınevi
Ortaokullarda Matematik Öğretimi (5-6-7 ve 8. Sınıflarda). Murat Altun, Aktüel Yayınları.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 3 5 5 4 5 4 -
PY17 4 0 5 4 0 5 -
PY18 3 0 0 5 0 0 -
PY24 3 0 5 0 5 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Diğer Faaliyetler 11 1 11
Sözel Anlatım 13 1 13
Görsel Sunum 2 2 4
Final 1 2,5 2,5
Sınıf İçi Etkinlik 10 2 20
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0