Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Olasılık ve İstatistik Öğretimi | MTÖ304 | 6. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin temel düzeyde ihtiyaç duyacakları istatistik ve olasılık konuları ilgili kavram ve fikirleri geliştirmelerini, bu kavramlar ve fikirler arasında anlamlı ilişkiler kurmalarını sağlamak ve istatistiksel düşünme ve akıl yürütme becerilerini geliştirmek. |
Dersin İçeriği | Olasılıkla ilgili temel kavramlar, olasılık çeşitleri, olasılık simülasyonları ve olasılık dağılımları; veri toplama, verilerin organize edilmesi, gösterimi ve analizi, dağılım kavramı, sıklık dağılımları, merkezî eğilim ölçüleri ve dağılım ölçüleri konularının öğretimi (ders içeriğini düzenleme-uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma vb.); bu konulara ilişkin öğrenci bilgisi (kavramlara ilişkin öğrenci düşüncesini anlama, yorumlama, öğrencilerin yaşadığı zorlukları, hatalarını, kavram yanılgılarını ve bunların nedenlerini bilme); bu konuların günlük hayat ve diğer derslerle ilişkisi. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Olasılık ve istatistik ile ilgili kavramların dayandığı temelleri ve öğrenme kuramlarını göz önünde bulundurarak etkili öğrenme için etkinlikler hazırlar. - Olasılık ve istatistik ile ilgili kavramları öğrencilerin nasıl algıladıklarını analiz eder. - Olasılık ve istatistik öğretimde kullanılan araç-gereç, teknoloji ve materyallerin öğretime katkılarını bilir. - 5-8. sınıf matematik dersi öğretim programında yer alan olasılık ve istatistik konusu ile ilgili bir kazanıma ilişkin ders planı tasarlar ve uygular. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Olasılıkla ilgili temel kavramlar ve olasılık çeşitleri ve öğretimi, günlük hayat ilişkisi | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
2. Hafta | Konulara ilişkin ders içeriği düzenleme ve uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma | Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Olasılık simülasyonları ve olasılık dağılımları ve öğretimi, günlük hayat ilişkisi | Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum |
4. Hafta | Konulara ilişkin ders içeriği düzenleme ve uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Veri toplama, verilerin organize edilmesi ve öğretimi, günlük hayat ilişkisi | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Konulara ilişkin ders içeriği düzenleme ve uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma |
7. Hafta | Verilerin gösterimi ve analizi ve öğretimi, günlük hayat ilişkisi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Konulara ilişkin ders içeriği düzenleme ve uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma | Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Araştırma |
10. Hafta | Dağılım kavramı ve sıklık dağılımları ve öğretimi, günlük hayat ilişkisi | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma |
11. Hafta | Çarpıklık ve basıklık ve öğretimi, günlük hayat ilişkisi | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
12. Hafta | Konulara ilişkin ders içeriği düzenleme ve uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler |
13. Hafta | Merkezî eğilim ölçüleri ve dağılım ölçüleri ve öğretimi, günlük hayat ilişkisi | Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | İstatistik ve Olasılık öğrenme alanlarına yönelik etkinliklerin analizi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma |
Olasılık ve İstatistik Öğretimi Sibel Yeşildere, Hatice Akkoç Yayınevi: Pegem A Yayıncılık |
Ortaokulda Matematik Öğretimi (5 - 8. Sınıflar), Yaşar Baykul, Pegem |
İlköğretimde Matematik Öğretimi İlköğretim 2. Kademe - 6. 7. ve 8. Sınıflarda, Murat Altun, Alfa Aktüel Yayıncılık |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 4 | 5 | 0 | - |
PY2 | 2 | 5 | 0 | 4 | 0 | - |
PY18 | 3 | 5 | 0 | 3 | 5 | - |
PY19 | 2 | 0 | 0 | 4 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 6 | 3 | 18 |
Diğer Faaliyetler | 2 | 5 | 10 |
Sözel Anlatım | 1 | 3 | 3 |
Görsel Sunum | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Ödev 1 | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |