Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Cebir Öğretimi MTÖ302 6. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Cebir öğretimi için gerekli öğretim yöntem ve tekniklerini, ilgili kaynakları ve kullanımını, ölçme ve değerlendirmeyi ve materyal kullanımını kazandırmak.
Dersin İçeriği Cebirsel düşünme, cebirsel düşünmenin matematik öğretimindeki önemi; cebir öncesi dönem; aritmetik-cebir ilişkisi; genelleştirilmiş aritmetik ve fonksiyonel düşünme; temel cebir kavramları; cebir öğretiminde farklı gösterimler; değişken, cebirsel ifade, eşitlik ve denklem, doğrusal denklemler, özdeşlikler ve eşitsizlikler konularının öğretimi (ders içeriğini düzenleme, uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma vb.); bu konulara ilişkin öğrenci bilgisi (kavramlara ilişkin öğrenci düşüncesini anlama, yorumlama, öğrencilerin yaşadığı zorlukları, hatalarını, kavram yanılgılarını ve bunların nedenlerini bilme); bu konuların günlük hayat ve diğer derslerle ilişkisi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Aritmetikten cebire geçiş ve cebirsel düşünmeyi değerlendirir.
- Cebir öğretiminde farklı gösterimleri kullanır.
- Cebir öğretimindeki kavram yanılgılarını tespit eder.
- Cebirsel düşünmede temel kavramlar arasındaki ilişkileri değerlendirirler.
- Öğrenciler, problem çözme yoluyla yeni matematiksel bilgiler kazanırlar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Cebirsel Düşünme ve matematik için önemi. Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Aritmetik ve Cebir İlişkisi. Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Cebir ve öğretiminin tarihsel gelişimi. Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
4. Hafta Etkinlik temelli cebir öğretimi. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Cebir öğretiminde materyal kullanımı. Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati
6. Hafta Tasarım yolu ile cebir öğretimi. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Cebirsel muhakemenin gelişiminde modelleme perspektifi. Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Cebirsel düşünme gelişiminde teknoloji kullanımı. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Diğer ülkelerde cebir öğretim örnekleri. Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
11. Hafta Cebirsel düşünme gelişiminde öğrenci zorlukları ve kavram yanılgıları. Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma
12. Hafta Cebirsel düşünme ile ilgili araştırmaların incelenmesi. Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
13. Hafta Cebirsel düşünme ile ilgili araştırmaların incelenmesi. Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım
14. Hafta Final Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma
Kaynaklar
Çelik, D. ve Arslan, Z. (2019). Cebir Öğretimi. G. Hacıömeroğlu ve K. Tarım (Eds.), Matematik Öğretiminin Temelleri Ortaokul içinde, (119-168). Ankara: Anı Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 3 5 5 5 5 0 -
PY3 4 0 0 0 5 3 -
PY17 4 3 0 0 5 4 -
PY24 4 0 0 0 0 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 13 3 39
Araştırma 1 3 3
Diğer Faaliyetler 1 6 6
Sözel Anlatım 1 10 10
Görsel Sunum 1 10 10
Ödev 1 1 10,5 10,5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0