Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi MB304 6. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman GÖKSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu derste öğretmen adaylarına Türk Eğitim Sisteminin amaçları ve temel ilkeleri, eğitimle ilgili yasal düzenlemeler, Türk eğitim sisteminin yapısı, yönetim kuramları ve süreçleri, okul örgütü ve yönetimi, okul yönetiminde personel, öğrenci, öğretim ve işletmecilikle ilgili işler ve okula toplumsal katılım konularında bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Eğitim sistemlerinin oluşumu ve Türk eğitim sisteminin yapısı; Türk eğitim sistemini düzenleyen temel yasalar; Millî Eğitim Bakanlığının merkez, taşra ve yurt dışı örgütü; Türk eğitim sisteminde öğretim kademeleri; Türk eğitim sisteminde insan gücü, fiziki, teknolojik ve finansal kaynaklar; Türk eğitim sisteminde reform ve yenileşme girişimleri; örgüt-yönetim teorileri ve süreçleri; sosyal bir sistem ve örgüt olarak okul; insan kaynağının yönetimi; öğrenci özlük işleri; eğitim ve öğretimle ilgili işler; okul işletmeciliğiyle ilgili işler; okul, çevre, toplum ve aile ilişkileri; Türk eğitim sistemi ve okulla ilgili güncel tartışma ve yönelimler.
Ders Öğrenme Kazanımları - Türk eğitim sisteminin amaçlarını ve ilkelerini kavrayabilme.
- Eğitim mevzuatı hakkında bilgi sahibi olabilme.
- Yönetim bilimindeki gelişmeleri kavrayabilme.
- Eğitim yönetimi konusunda bilgi sahibi olabilme.
- Okul yönetiminin amaç ve işlevleri hakkında değerlendirme yapabilme.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Türk Eğitim Sisteminin genel yapısı Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Türk Eğitim Sisteminin amaç ve temel ilkeleri Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Eğitimle ilgili yasal düzenlemeler Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
4. Hafta Türk Eğitim Sisteminin örgüt ve yönetim yapısı Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
5. Hafta Klasik Yönetim Kuramları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
6. Hafta Çağdaş Yönetim Kuramları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
7. Hafta Yönetim süreçleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Okul örgütü ve yönetimi Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
10. Hafta Okul yönetiminde öğrenci işleri Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım
11. Hafta Okul yönetiminde eğitim-öğretim işleri Ders Saati Sözel Anlatım Araştırma
12. Hafta Okul işletmesinin yönetimi Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım
13. Hafta Okul-çevre ilişkileri Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım
14. Hafta Türk Eğitim Sisteminin Genel Değerlendirmesi Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
H. Basri Memduhoğlu ve Kürşat Yılmaz (Eds) (2008). Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi. Pegem Yayınları
H. Basri Memduhoğlu ve Kürşat Yılmaz (Eds) (2008). Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi. Pegem Yayınları
Şişman, M., Taşdemir, İ. 2008; Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi, Pegem Yayınları, Ankara.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 4 5 5 5 5 5 -
PY3 5 0 3 3 0 3 -
PY7 5 4 4 0 0 4 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 6 3 18
Araştırma 3 2 6
Diğer Faaliyetler 1 3 3
Ara Sınav 1 1 10 10
Ödev 1 1 3,5 3,5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0