Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme | MB302 | 6. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Merve ERİŞ HASIRCI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Ölçme ve değerlendirme ile ilgili temel kavramlara ve sınıflar için ölçme araçlarının geliştirilmesinde yeterliklere ilişkin temel bilgi ve anlayışa sahip olmak. |
Dersin İçeriği | Eğitimde ölçme ve değerlendirmenin yeri ve önemi; ölçme ve değerlendirmeyle ilgili temel kavramlar; ölçme araçlarının psikometrik (geçerlik, güvenirlik, kullanışlılık) özellikleri; başarı testleri geliştirme ve uygulama; test sonuçlarının yorumlanması ve geri bildirim verme; test ve madde puanlarının analizi; değerlendirme ve not verme. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Ölçme kavramını ve çeşitlerini açıklar ve örnekler verir. - Değerlendirme kavramını ve türlerini açıklar ve örnek verir. - Ölçek çeşitlerini yorumlar ve aralarındaki farklılıkları tartışır. - Ölçmede hata türlerini yorumlar. - Bir ölçme aracında bulunması gerekli özellikleri (geçerlik, güvenirlik ve kullanışlılık) tartışır. - Ölçmede geçerlik ve güvenirlik arsındaki ilişkiyi açıklar. - Ölçme tekniklerini (yazılı sınavlar, çoktan seçmeli testler, doğru yanlış testleri, kısa cevap testleri, sözlü sınavlar) bütün özellikleri ile tartışır. - Test planını hazırlar. - Test analizlerini (güçlük indeksi ve ayırt edicilik gücü) bilir ve test sorularının güçlük indekslerini ve ayırt ediciliklerini hesaplar. - Merkezi yığılma ölçülerinin(mod, medyan, aritmetik ortalama) ve merkezi dağılım ölçülerinin (ranj, standart sapma, çeyrek sapma, normal dağılım hesaplamalarını yapar. - Test geliştirme tekniklerini kullanır |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Tanımlar, uygulamalar ve problemler | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma |
2. Hafta | Doğrudan ölçme, dolaylı ölçme, ölçek, ölçüt, bağıl ve mutlak ölçüt, ölçmede hata türleri ve ölçek çeşitleri (Sınıflama, sıralama, eşit aralıklı ve oranlı ölçekler) Mutlak ve bağıl değerlendirme | Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
3. Hafta | Ölçme aracında bulunması gereken özellikler: geçerlik, güvenirlik ve kullanışlılık | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma |
4. Hafta | Geçerlik ile güvenirlik arasındaki ilişki, ölçmede güvenirlik nasıl hesaplanır? | Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati |
5. Hafta | Test analizleri: Güçlük indeksi ve ayırt ediciliğin hesaplanması | Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Sözlü sınavlar, kısa cevap testleri, doğru yanlış testleri , eşleştirmeli testler ve çoktan seçmeli testler | Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
7. Hafta | Merkezi yığılma ölçüleri (mod, medyan, aritmetik ortalama) | Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Merkezi dağılım ölçüleri (ranj, standart kayma, çeyrek kayma, normal dağılım) | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Test puanları üzerinde bazı istatistiksel işlemler: Z ve T puanının hesaplanması | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Duyuşsal Alan davranışlarının ölçülmesi: İlgi, tutum ve eğilim testleri | Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
12. Hafta | Psiko motor alan davranışlarının ölçülmesi: Performans testleri ve portfolyo değerelndirme | Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati |
13. Hafta | Test geliştirme ve soru hazırlama teknikleri | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
14. Hafta | Final | Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
Güler, N.(2016). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Pegem Akademi (9. Baskı), Ankara.TEKİN H. (2003) EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. ANKARA: YARGI MATBAACILIK |
Turgut M. F. (1984) Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme Saydam Matbaacılık 3. Baskı Ankara |
ATILGAN, H.; KAN, A. & DOĞAN, N. (2009).EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. ANKARA: ANI YAYINCILIK |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | DK10 | DK11 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY3 | 5 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | - |
PY14 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 3 | 5 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 6 | 3 | 18 |
Araştırma | 3 | 2 | 6 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Ödev 1 | 1 | 3,5 | 3,5 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |