Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İstatistik | MTÖ305 | 5. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Uzaktan Eğitim |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin temel amacı, öğrencilerin istatistikte temel konular olan tanımlayıcı istatistikler, frekans dağılımları ve grafikler, merkezi eğilim ölçüleri, değişkenlik ölçüleri, olasılık, olasılık dağılımları, z-score, güven aralıkları ve hipotez testlerinin öğrenilip yorumlanabilmesini sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Örneklem, verilerin düzenlenmesi ve analizi; örnekleme dağılımı ve tahmin etme; güven aralığı kavramı; iki kitle ortalamasının farkı için aralık tahmini, iki kitle varyansının oranı için aralık tahmini, binom parametresi p için aralık tahmini; hipotez testleri, korelasyon ve regresyon. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Tanımsal ve çıkarımsal istatistiği birbirinden ayırt edebilme. - Temel istatistiksel kavramları (veri, değişken, örneklem vb.) tanımlayabilme - Çeşitli değişkenleri (sürekli, kesikli vb.) birbirinden ayırt edebilme, - Frekans dağılımlarını ve grafiklerini çeşitli şekillerde ifade edebilme - Merkezi eğilim, değişkenlik ölçülerini ve z-değerini hesaplayabilme - Normal dağılım ve z-score ilişkisini kavrayabilme - Temel olasılık kurallarını kullanarak olasılığı hesaplayabilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | İstatistiğe Giriş ve Temel İstatistiksel Kavramlar | Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Ölçme, Ölçekler, Veri Kaynakları, Veri Toplama Teknikleri, Verilerin Düzenlenmesi | Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Frekans (Sıklık) Dağılımları ve Grafiksel Gösterimler (nitel, nicel frekans dağılımları ve grafiklerle gösterim) | Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Merkezi Eğilim Ölçüleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | Değişkenlik Ölçüleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Eğiklik ve Basıklık Ölçüleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
7. Hafta | Olasılık | Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Olasılık Dağılımları | Ders Saati Sözel Anlatım |
10. Hafta | z-Score, Güven Aralıkları I z-Score, Güven Aralıkları II | Ders Saati Sözel Anlatım |
11. Hafta | z-Score, Güven Aralıkları II | Ders Saati Sözel Anlatım |
12. Hafta | Karar Teorisi ve Hipotez kavramı I (Anlamlılık Düzeyi ve I , II. Tip hatalar) | Ders Saati Sözel Anlatım |
13. Hafta | Karar Teorisi ve Hipotez kavramı II (Anlamlılık Düzeyi ve I , II. Tip hatalar) | Ders Saati Sözel Anlatım |
14. Hafta | Karar Teorisi ve Hipotez kavramı II (Anlamlılık Düzeyi ve I , II. Tip hatalar) | Sözel Anlatım Ders Saati |
Spss Uygulamalı ve Amos Uygulamalı İstatistiksel Analiz, KARAGÖZ Yalçın , Nobel yayıncılık, Ankara(2016). |
Ders Notları |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 51 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |