Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Geometri ve Ölçme Öğretimi | MTÖ303 | 5. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Uzaktan Eğitim |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğretmen adaylarını geometri ve ölçme ile ilgili temel kavramları nasıl öğretecekleri konusunda bilgilendirmek. Geometri ve ölçme konuları için ders içeriği düzenleme, uygun öğretim materyali hazırlama, uygun öğretim stratejisi kullanma konuları hakkında bilgilendirme. Öğrenci zorlukları, kavram yanılgıları ve nedenleri hakkında öğretmen adaylarını bilgilendirme. |
Dersin İçeriği | Van Hiele düşünme düzeyleri; temel geometrik kavramlar, geometrik yapılar, geometrik cisimler; eşlik ve benzerlik; dönüşüm geometrisi, izdüşüm, örüntü ve süslemeler, fraktalar; Pisagor teoremi; ölçmenin doğası, zaman, uzunluk, alan, hacim ve açı ölçme konularının öğretimi (ders içeriğini düzenleme-uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma vb.); bu konulara ilişkin öğrenci bilgisi (kavramlara ilişkin öğrenci düşüncesini anlama, yorumlama; öğrenci zorluklarını, hatalarını, kavram yanılgılarını ve nedenlerini bilme); bu konuların günlük hayat ve diğer derslerle ilişkisi. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Van Hiele geometri anlama düzeylerini bilir. - Temel geometrik kavramlar, geometrik yapıları ve geometrik cisimleri tanır. - Geometri ve ölçme öğrenme alanına ait konular hakkındaki öğrenci kavram yanılgılarını bilir. - Geometri ve ölçme öğrenme alanına ait konular hakkındaki öğrenci kavram yanılgılarını gidermeye yönelik önerilerde bulunur. - Geometri ve ölçme öğrenme alanına ait kazanımlarına yönelik ders planı hazırlar. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin Tanıtımı, Geometri öğretiminin tarihi | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | Geometri Öğretimi & Zihnin Geometrik Düşünme Alışkanlıkları | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
3. Hafta | Geometrik Düşünme - Van Hiele Geometri Anlama Düzeyleri | Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
4. Hafta | Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Temel geometrik kavramlar ve öğretimi & Ders Planı | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
5. Hafta | Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Düzlemde doğruların birbirine göre konumları ve öğretimi - Ders Planı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
6. Hafta | Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Çember ve daire öğretimi - Ders Planı | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
7. Hafta | Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Çokgenlerin öğretimi - Ders Planı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Üçgen ve öğretimi - Ders Planı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
10. Hafta | Öğrenci uygulamalarının değerlendirilmesi: Eşlik ve benzerlik öğretimi - Ders Planı | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
11. Hafta | Öğrenci uygulamalarının değerlendirilmesi: Özel dörtgenler ve öğretimi - Ders Planı | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
12. Hafta | Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Geometrik dönüşümler & Ders Planı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
13. Hafta | Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Çevre ve alan ölçme & Ders Planı | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
14. Hafta | Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Geometrik cisimler ve öğretimi & Ders Planı | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
Geometri ve Ölçme Öğretimi. Prof. Dr. Recep Aslaner, İnönü Üniversitesi Yayınları |
Geometri Öğretimi ve Öğrenimi. Dough French, Edit. Burçin Gökkurt Özdemir & Tuğba Uygun, Anı Yayıncılık |
Geometri ve Öğretimi. Edit. Tuba Ağırman Aydın ve Betül Küçük Demir, Pegem Akademi. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY3 | 4 | 0 | 0 | 0 | 4 | 4 | - |
PY6 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY15 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY18 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY22 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY24 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY28 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 11 | 2 | 22 |
Araştırma | 10 | 2 | 20 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 1 | 1 |
Sözel Anlatım | 3 | 3 | 9 |
Görsel Sunum | 3 | 3 | 9 |
Ödev 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |