Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Geometri ve Ölçme Öğretimi MTÖ303 5. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Uzaktan Eğitim
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğretmen adaylarını geometri ve ölçme ile ilgili temel kavramları nasıl öğretecekleri konusunda bilgilendirmek. Geometri ve ölçme konuları için ders içeriği düzenleme, uygun öğretim materyali hazırlama, uygun öğretim stratejisi kullanma konuları hakkında bilgilendirme. Öğrenci zorlukları, kavram yanılgıları ve nedenleri hakkında öğretmen adaylarını bilgilendirme.
Dersin İçeriği Van Hiele düşünme düzeyleri; temel geometrik kavramlar, geometrik yapılar, geometrik cisimler; eşlik ve benzerlik; dönüşüm geometrisi, izdüşüm, örüntü ve süslemeler, fraktalar; Pisagor teoremi; ölçmenin doğası, zaman, uzunluk, alan, hacim ve açı ölçme konularının öğretimi (ders içeriğini düzenleme-uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma vb.); bu konulara ilişkin öğrenci bilgisi (kavramlara ilişkin öğrenci düşüncesini anlama, yorumlama; öğrenci zorluklarını, hatalarını, kavram yanılgılarını ve nedenlerini bilme); bu konuların günlük hayat ve diğer derslerle ilişkisi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Van Hiele geometri anlama düzeylerini bilir.
- Temel geometrik kavramlar, geometrik yapıları ve geometrik cisimleri tanır.
- Geometri ve ölçme öğrenme alanına ait konular hakkındaki öğrenci kavram yanılgılarını bilir.
- Geometri ve ölçme öğrenme alanına ait konular hakkındaki öğrenci kavram yanılgılarını gidermeye yönelik önerilerde bulunur.
- Geometri ve ölçme öğrenme alanına ait kazanımlarına yönelik ders planı hazırlar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin Tanıtımı, Geometri öğretiminin tarihi Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Geometri Öğretimi & Zihnin Geometrik Düşünme Alışkanlıkları Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Geometrik Düşünme - Van Hiele Geometri Anlama Düzeyleri Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Temel geometrik kavramlar ve öğretimi & Ders Planı Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
5. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Düzlemde doğruların birbirine göre konumları ve öğretimi - Ders Planı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
6. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Çember ve daire öğretimi - Ders Planı Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
7. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Çokgenlerin öğretimi - Ders Planı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Üçgen ve öğretimi - Ders Planı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
10. Hafta Öğrenci uygulamalarının değerlendirilmesi: Eşlik ve benzerlik öğretimi - Ders Planı Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
11. Hafta Öğrenci uygulamalarının değerlendirilmesi: Özel dörtgenler ve öğretimi - Ders Planı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
12. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Geometrik dönüşümler & Ders Planı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
13. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Çevre ve alan ölçme & Ders Planı Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
14. Hafta Öğrenci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Geometrik cisimler ve öğretimi & Ders Planı Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Geometri ve Ölçme Öğretimi. Prof. Dr. Recep Aslaner, İnönü Üniversitesi Yayınları
Geometri Öğretimi ve Öğrenimi. Dough French, Edit. Burçin Gökkurt Özdemir & Tuğba Uygun, Anı Yayıncılık
Geometri ve Öğretimi. Edit. Tuba Ağırman Aydın ve Betül Küçük Demir, Pegem Akademi.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 -
PY3 4 0 0 0 4 4 -
PY6 4 0 0 0 0 0 -
PY15 3 0 0 0 0 0 -
PY18 5 0 0 0 0 0 -
PY22 5 0 0 0 0 0 -
PY24 4 0 0 0 0 0 -
PY28 3 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 11 2 22
Araştırma 10 2 20
Diğer Faaliyetler 1 1 1
Sözel Anlatım 3 3 9
Görsel Sunum 3 3 9
Ödev 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0