Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sayıların Öğretimi MTÖ301 5. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Uzaktan Eğitim
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersi Verenler Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Sayı sistemleri, çeşitli sayı kümeleri ve bu konular ile ilgili temel kavramların öğretimini gerçekleştirmek; bu konular ile ilgili öğrencilerde oluşabilecek kavram yanılgılarını belirlemek ve çözüm önerileri getirmek
Dersin İçeriği Sayı sistemi kurma, doğal sayılar, doğal sayılarda işlemler, değişik tabanlı sayılar, tam sayılar, çarpanlar ve katları, bölünebilme kuralları, EKOK ve EBOB kavramları ve uygulamaları; Oran, orantı kavramları ve uygulamaları; Reel sayılar, üslü ve köklü çokluklar, kesirler, ondalık gösterimler, yüzdeler; Rasyonel ve irrasyonel sayılar; Kümeler ve kümelerle ilgili temel kavramlar konularının öğretimi (ders içeriğini düzenleme-uygun öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma vb.); Bu konulara ilişkin öğrenci bilgisi (kavramlara ilişkin öğrenci düşüncesini anlama, yorumlama, öğrenci zorluklarını, hatalarını, kavram yanılgılarını ve nedenlerini bilme); Bu konuların günlük hayat ve diğer derslerle ilişkisi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Çeşitli sayı kümelerinin temel özelliklerini ve birbirleriyle ilişkilerini öğrenir.
- EKOK ve EBOB; oran ve orantı konularının uygulamalarını gerçekleştirir.
- Kümeler ve kümeler ile ilgili temel konuların öğretiminin nasıl yapılacağını öğrenir
- Sayılar konusu ile ilgili öğrencilerde oluşabilecek kavram yanılgılarını belirler ve çözüm önerileri getirir.
- Sayılar konusu ile ilgili temel kavramların günlük hayat ve diğer derslerle ilişkisini kurar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Sayı sistemi kurma, doğal sayılar, doğal sayılarda işlemler, değişik tabanlı sayılar Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Tam sayılar, çarpanlar ve katları, bölünebilme kuralları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta EKOK ve EBOB kavramları ve uygulamaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Oran, orantı kavramları ve uygulamaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Reel sayılar, üslü ve köklü çokluklar Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Kesirler, ondalık gösterimler, yüzdeler Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Rasyonel ve irrasyonel sayılar Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Kümeler ve kümelerle ilgili temel kavramlar konularının öğretimi ile ilgili ders içeriğini düzenleme Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
10. Hafta Konularla ile ilgili öğretim materyallerini ve stratejilerini kullanma Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta Sayılar ile ilgili öğrenci düşüncesini anlama ve yorumlama Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
12. Hafta Sayılar ile ilgili öğrenci zorluklarını ve hatalarını inceleme Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Sayılar ile ilgili kavram yanılgılarını ve nedenlerini inceleme Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Final Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Matematik Öğretiminin Temelleri, G. Hacıömeroğlu, K. Tarım, Anı Yayıncılık.
Ortaokulda Matematik Öğretimi ( 5 - 8. Sınıflar ), Yaşar Baykul, Pegem.
İlkokul ve Ortaokul Matematiği, John A. Van De Walle, Karen S. Karp, Jennifer M. Bay, Williams, Nobel Akademik Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 -
PY3 5 0 0 5 0 4 -
PY6 4 0 5 4 4 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 6 3 18
Araştırma 6 1 6
Ara Sınav 1 1 11,5 11,5
Ödev 1 1 20 20
Ödev 2 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0