Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Eğitimde Ahlâk ve Etik | MB303 | 5. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Uzaktan Eğitim |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Engin ASLANARGUN |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Engin ASLANARGUN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı, temel ahlak ve etik prensiplerini öğrencilere tanıtmak, öğretmenlik meslek hayatlarında ve günlük yaşamlarında etik ve ahlak ilkeleri rehber edinmektir. |
Dersin İçeriği | Etik ve ahlak kavramları Etik-ahlak-hukuk ilişkisi Etik davranışlara duyulan ihtiyaç Öğretmenlik meslek etiği Ülkeler düzeyinde öğretmenlik meslek etiği Öğretmenlik mesleğinde etik dışı davranışlar Etik dışı davranışların sebepleri Etik dışı davranışların önlenmesi için alınması gereken tedbirler Türkiye’de öğretmenlik meslek etik ilkeleri |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Etik, ahlak ve hukuk kavramlarını bilir. - Öğretmenlik meslek etiğinin ne anlama geldiğini anlar. - Etik ilkelerin önemini ve gereğini kavrar. - Etik dışı davranışların neler olduğunu bilir. - Öğretmenlik mesleğindeki başarı ile etik ilkeler ilişkisini anlar |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Etik-ahlak-hukuk kavramlarını tanımı ve birbirleriyle ilişkisi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
2. Hafta | Meslek etiğinin önemi ve anlamı | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
3. Hafta | İtibarı azalan bir meslek olarak postmodern çağda öğretmenlik | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Toplumsal, politik ve meslek aidiyetinin etik ilkeler ile ilişkisi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Etik bir topluma duyulan ihtiyaç ve öğretmenlerin etik örnek olma gereği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Öğretmenlik meslek etiğinin tanımı, önemi ve gerekçesi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Türkiye’de öğretmenlik meslek etik ilkeleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Bazı ülkelerde öğretmenlik meslek etik ilkeleri | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
10. Hafta | Öğretmenlik mesleğinde yaygın olarak gözlenen etik dışı davranışlar | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Öğretmenlik mesleğinde etik dışı davranışların sebepleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Öğretmenlik meslek etik ilkelerini yaygınlaştırmak için yapılması gerekenler | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | Etik ilkelerin öğretmen eğitimi ve mesleki gelişim ile ilişkilendirilmesi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
14. Hafta | Etik İhlallerle İlgili Örnek Olaylar | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
Eğitimde Ahlak ve Etik, Editör Abdurrahman İlğan, Pegem Yayınları, 2020. |
Nurettin Topçu, Türkiye’nin Maarif Davası, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2018. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY8 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY25 | 4 | 5 | 0 | 3 | 4 | 5 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sözel Anlatım | 14 | 1 | 14 |
Görsel Sunum | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10,5 | 10,5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |