Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Eğitimde Ahlâk ve Etik MB303 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Uzaktan Eğitim
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin ASLANARGUN
Dersi Verenler Prof. Dr. Engin ASLANARGUN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dersin amacı, temel ahlak ve etik prensiplerini öğrencilere tanıtmak, öğretmenlik meslek hayatlarında ve günlük yaşamlarında etik ve ahlak ilkeleri rehber edinmektir.
Dersin İçeriği Etik ve ahlak kavramları Etik-ahlak-hukuk ilişkisi Etik davranışlara duyulan ihtiyaç Öğretmenlik meslek etiği Ülkeler düzeyinde öğretmenlik meslek etiği Öğretmenlik mesleğinde etik dışı davranışlar Etik dışı davranışların sebepleri Etik dışı davranışların önlenmesi için alınması gereken tedbirler Türkiye’de öğretmenlik meslek etik ilkeleri
Ders Öğrenme Kazanımları - Etik, ahlak ve hukuk kavramlarını bilir.
- Öğretmenlik meslek etiğinin ne anlama geldiğini anlar.
- Etik ilkelerin önemini ve gereğini kavrar.
- Etik dışı davranışların neler olduğunu bilir.
- Öğretmenlik mesleğindeki başarı ile etik ilkeler ilişkisini anlar
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Etik-ahlak-hukuk kavramlarını tanımı ve birbirleriyle ilişkisi Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
2. Hafta Meslek etiğinin önemi ve anlamı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta İtibarı azalan bir meslek olarak postmodern çağda öğretmenlik Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Toplumsal, politik ve meslek aidiyetinin etik ilkeler ile ilişkisi Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Etik bir topluma duyulan ihtiyaç ve öğretmenlerin etik örnek olma gereği Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Öğretmenlik meslek etiğinin tanımı, önemi ve gerekçesi Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Türkiye’de öğretmenlik meslek etik ilkeleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Bazı ülkelerde öğretmenlik meslek etik ilkeleri Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
10. Hafta Öğretmenlik mesleğinde yaygın olarak gözlenen etik dışı davranışlar Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Öğretmenlik mesleğinde etik dışı davranışların sebepleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Öğretmenlik meslek etik ilkelerini yaygınlaştırmak için yapılması gerekenler Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
13. Hafta Etik ilkelerin öğretmen eğitimi ve mesleki gelişim ile ilişkilendirilmesi Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
14. Hafta Etik İhlallerle İlgili Örnek Olaylar Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
Kaynaklar
Eğitimde Ahlak ve Etik, Editör Abdurrahman İlğan, Pegem Yayınları, 2020.
Nurettin Topçu, Türkiye’nin Maarif Davası, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2018.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY8 4 5 5 5 5 5 -
PY25 4 5 0 3 4 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Sözel Anlatım 14 1 14
Görsel Sunum 14 1 14
Ara Sınav 1 1 10 10
Final 1 10,5 10,5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0