Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sınıf Yönetimi MB301 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Şule AY
Dersi Verenler Doç. Dr. Şule AY
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Etkili öğrenme sağlamak amacıyla çağdaş yaklaşımlarla sınıfını nasıl yönetebileceği konusunda bilgi, beceri ve tutum geliştirir.
Dersin İçeriği Sınıf yönetimi ile ilgili kavramlar, sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, sınıf yönetiminin ana bileşenleri (kural ve prosedürler, disiplin, öğretmen-öğrenci ilişkileri, sınıfta farkındalık), sınıf yönetimine ilişkin diğer konular
Ders Öğrenme Kazanımları - Sınıf yönetiminin temel kavramlarını, sınıf yönetiminin amacını, önemini ve kapsamını açıklar.
- Sınıf yönetiminin temel kavramlarını, sınıf yönetiminin amacını, önemini ve kapsamını açıklar.
- Sınıf yönetiminin temel kavramlarını, sınıf yönetiminin amacını, önemini ve kapsamını açıklar.
- Sınıf yönetimi anlayışlarını ve modelleri karşılaştırarak açıklar.
- Sınıf yönetiminin boyutlarını ve sınıf yönetimini etkileyen değişkenleri açıklar.
- Sınıf yönetiminin boyutlarını ve sınıf yönetimini etkileyen değişkenleri açıklar.
- Sınıf kuralları ve sosyal sözleşmelerin hazırlanmasında temel ilkeleri açıklar.
- Sınıf kuralları ve sosyal sözleşmelerin hazırlanmasında temel ilkeleri açıklar.
- Disiplin sorunlarını önleme ve ortaya çıktıysa mücadele etme yollarını açıklar.
- Disiplin sorunlarını önleme ve ortaya çıktıysa mücadele etme yollarını açıklar.
- Etkili bir sınıf yönetimi için iletişim kurmanın temel ilkelerini açıklayarak örnekler.
- Etkili bir sınıf yönetimi için iletişim kurmanın temel ilkelerini açıklayarak örnekler.
- Öğretmen liderliğinin öneminden hareketle öğretmenin liderlik davranışlarını açıklar.
- Öğretmen liderliğinin öneminden hareketle öğretmenin liderlik davranışlarını açıklar.
- Yapılandırmacı sınıf yönetimine uygun ortam tasarımı, davranış yönetimi, iletişim vb.ne yönelik örneklendirmeler yapar, gerekçesini açıklar.
- Yapılandırmacı sınıf yönetimine uygun ortam tasarımı, davranış yönetimi, iletişim vb.ne yönelik örneklendirmeler yapar, gerekçesini açıklar.
- Yaşanmış örnek olaylar üzerinden etkili sınıf yönetimi için önerilerde bulunur.
- Yaşanmış örnek olaylar üzerinden etkili sınıf yönetimi için önerilerde bulunur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Örgüt, yönetim, eğitim yönetimi, okul yönetimi, sınıf, sınıf yönetimi kavramı, Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
1. Hafta Örgüt, yönetim, eğitim yönetimi, okul yönetimi, sınıf, sınıf yönetimi kavramı, Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
1. Hafta Örgüt, yönetim, eğitim yönetimi, okul yönetimi, sınıf, sınıf yönetimi kavramı, Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
1. Hafta Örgüt, yönetim, eğitim yönetimi, okul yönetimi, sınıf, sınıf yönetimi kavramı, Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, temel öğeleri Sınıf Yönetimi Yaklaşımları Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, temel öğeleri Sınıf Yönetimi Yaklaşımları Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, temel öğeleri Sınıf Yönetimi Yaklaşımları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, temel öğeleri Sınıf Yönetimi Yaklaşımları Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
3. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
4. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
4. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
5. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
5. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
6. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
6. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta ARA SINAV
8. Hafta ARA SINAV
8. Hafta ARA SINAV
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
9. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
10. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
10. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Farkındalıklı sınıf yaratmak Öğrenci sorumluluğunu arttırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
11. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Farkındalıklı sınıf yaratmak Öğrenci sorumluluğunu arttırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
11. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Farkındalıklı sınıf yaratmak Öğrenci sorumluluğunu arttırma Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Öğrenci sorumluluğunu arttırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Öğrenci sorumluluğunu arttırma Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Öğrenci sorumluluğunu arttırma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Öğrenci sorumluluğunu arttırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
13. Hafta Sınıf yönetimine ilişkin diğer konular Örnek olaylar üzerinden sınıf yönetimi önerilerinin geliştirilmesi Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Sınıf yönetimine ilişkin diğer konular Örnek olaylar üzerinden sınıf yönetimi önerilerinin geliştirilmesi Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Sınıf yönetimine ilişkin diğer konular Örnek olaylar üzerinden sınıf yönetimi önerilerinin geliştirilmesi Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
13. Hafta Sınıf yönetimine ilişkin diğer konular Örnek olaylar üzerinden sınıf yönetimi önerilerinin geliştirilmesi Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
14. Hafta Final Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
14. Hafta Final Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
14. Hafta Final Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
14. Hafta Final Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
Kaynaklar
Marzano, R.J., Marzano, J.S. and Pickering D.J. (2008). Etkili Sınıf Yönetimi Stratejileri. Redhouse Eğitim Yayınları, İstanbul.
Finger, J. and Bamford B. Sınıf Yönetimi Stratejileri Öğretmen Kılavuzu Çev.Editör : Turgut Karaköse, Nobel Yayın Dağıtım.
Cangelosi, J. S. Sınıf Yönetimi Stratejileri. Çev.Editör: Mustafa Toprak, Rabia Hoş. Nobel Yayınevi.
Shındler, J. Dönüştürücü Sınıf Yönetimi. Çev.Editör: Asım Arı. Eğitim Kitabevi.
Marzano, R.J., Marzano, J.S. and Pickering D.J. (2008). Etkili Sınıf Yönetimi Stratejileri. Redhouse Eğitim Yayınları, İstanbul.
Finger, J. and Bamford B. Sınıf Yönetimi Stratejileri Öğretmen Kılavuzu Çev.Editör : Turgut Karaköse, Nobel Yayın Dağıtım.
Cangelosi, J. S. Sınıf Yönetimi Stratejileri. Çev.Editör: Mustafa Toprak, Rabia Hoş. Nobel Yayınevi.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 Ölçme Yöntemi
PY3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ara Sınav 1 1 15 15
Ödev 1 2 3 6
Final 1 21,5 21,5
Sınıf İçi Etkinlik 6 1 6
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0