Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sınıf Yönetimi | MB301 | 5. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Şule AY |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Şule AY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Etkili öğrenme sağlamak amacıyla çağdaş yaklaşımlarla sınıfını nasıl yönetebileceği konusunda bilgi, beceri ve tutum geliştirir. |
Dersin İçeriği | Sınıf yönetimi ile ilgili kavramlar, sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, sınıf yönetiminin ana bileşenleri (kural ve prosedürler, disiplin, öğretmen-öğrenci ilişkileri, sınıfta farkındalık), sınıf yönetimine ilişkin diğer konular |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Sınıf yönetiminin temel kavramlarını, sınıf yönetiminin amacını, önemini ve kapsamını açıklar. - Sınıf yönetiminin temel kavramlarını, sınıf yönetiminin amacını, önemini ve kapsamını açıklar. - Sınıf yönetiminin temel kavramlarını, sınıf yönetiminin amacını, önemini ve kapsamını açıklar. - Sınıf yönetiminin temel kavramlarını, sınıf yönetiminin amacını, önemini ve kapsamını açıklar. - Sınıf yönetimi anlayışlarını ve modelleri karşılaştırarak açıklar. - Sınıf yönetimi anlayışlarını ve modelleri karşılaştırarak açıklar. - Sınıf yönetimi anlayışlarını ve modelleri karşılaştırarak açıklar. - Sınıf yönetimi anlayışlarını ve modelleri karşılaştırarak açıklar. - Sınıf yönetiminin boyutlarını ve sınıf yönetimini etkileyen değişkenleri açıklar. - Sınıf yönetiminin boyutlarını ve sınıf yönetimini etkileyen değişkenleri açıklar. - Sınıf yönetiminin boyutlarını ve sınıf yönetimini etkileyen değişkenleri açıklar. - Sınıf yönetiminin boyutlarını ve sınıf yönetimini etkileyen değişkenleri açıklar. - Sınıf kuralları ve sosyal sözleşmelerin hazırlanmasında temel ilkeleri açıklar. - Sınıf kuralları ve sosyal sözleşmelerin hazırlanmasında temel ilkeleri açıklar. - Sınıf kuralları ve sosyal sözleşmelerin hazırlanmasında temel ilkeleri açıklar. - Sınıf kuralları ve sosyal sözleşmelerin hazırlanmasında temel ilkeleri açıklar. - Disiplin sorunlarını önleme ve ortaya çıktıysa mücadele etme yollarını açıklar. - Disiplin sorunlarını önleme ve ortaya çıktıysa mücadele etme yollarını açıklar. - Disiplin sorunlarını önleme ve ortaya çıktıysa mücadele etme yollarını açıklar. - Disiplin sorunlarını önleme ve ortaya çıktıysa mücadele etme yollarını açıklar. - Etkili bir sınıf yönetimi için iletişim kurmanın temel ilkelerini açıklayarak örnekler. - Etkili bir sınıf yönetimi için iletişim kurmanın temel ilkelerini açıklayarak örnekler. - Etkili bir sınıf yönetimi için iletişim kurmanın temel ilkelerini açıklayarak örnekler. - Etkili bir sınıf yönetimi için iletişim kurmanın temel ilkelerini açıklayarak örnekler. - Öğretmen liderliğinin öneminden hareketle öğretmenin liderlik davranışlarını açıklar. - Öğretmen liderliğinin öneminden hareketle öğretmenin liderlik davranışlarını açıklar. - Öğretmen liderliğinin öneminden hareketle öğretmenin liderlik davranışlarını açıklar. - Öğretmen liderliğinin öneminden hareketle öğretmenin liderlik davranışlarını açıklar. - Yapılandırmacı sınıf yönetimine uygun ortam tasarımı, davranış yönetimi, iletişim vb.ne yönelik örneklendirmeler yapar, gerekçesini açıklar. - Yapılandırmacı sınıf yönetimine uygun ortam tasarımı, davranış yönetimi, iletişim vb.ne yönelik örneklendirmeler yapar, gerekçesini açıklar. - Yapılandırmacı sınıf yönetimine uygun ortam tasarımı, davranış yönetimi, iletişim vb.ne yönelik örneklendirmeler yapar, gerekçesini açıklar. - Yapılandırmacı sınıf yönetimine uygun ortam tasarımı, davranış yönetimi, iletişim vb.ne yönelik örneklendirmeler yapar, gerekçesini açıklar. - Yaşanmış örnek olaylar üzerinden etkili sınıf yönetimi için önerilerde bulunur. - Yaşanmış örnek olaylar üzerinden etkili sınıf yönetimi için önerilerde bulunur. - Yaşanmış örnek olaylar üzerinden etkili sınıf yönetimi için önerilerde bulunur. - Yaşanmış örnek olaylar üzerinden etkili sınıf yönetimi için önerilerde bulunur. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Örgüt, yönetim, eğitim yönetimi, okul yönetimi, sınıf, sınıf yönetimi kavramı, | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
1. Hafta | Örgüt, yönetim, eğitim yönetimi, okul yönetimi, sınıf, sınıf yönetimi kavramı, | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
1. Hafta | Örgüt, yönetim, eğitim yönetimi, okul yönetimi, sınıf, sınıf yönetimi kavramı, | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
1. Hafta | Örgüt, yönetim, eğitim yönetimi, okul yönetimi, sınıf, sınıf yönetimi kavramı, | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
2. Hafta | Sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, temel öğeleri Sınıf Yönetimi Yaklaşımları | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
2. Hafta | Sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, temel öğeleri Sınıf Yönetimi Yaklaşımları | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, temel öğeleri Sınıf Yönetimi Yaklaşımları | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Sınıf yönetiminin kapsamı ve amaçları, temel öğeleri Sınıf Yönetimi Yaklaşımları | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
3. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
3. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
3. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
4. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
4. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
4. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
4. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-1: Kural ve prosedürler | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
5. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
5. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
6. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
6. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
6. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
7. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
7. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri-2: Disiplin | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | ARA SINAV | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
9. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
9. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
9. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
10. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
10. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
10. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 3: Öğretmen Öğrenci İlişkileri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Farkındalıklı sınıf yaratmak Öğrenci sorumluluğunu arttırma | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
11. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Farkındalıklı sınıf yaratmak Öğrenci sorumluluğunu arttırma | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
11. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Farkındalıklı sınıf yaratmak Öğrenci sorumluluğunu arttırma | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
12. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Öğrenci sorumluluğunu arttırma | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
12. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Öğrenci sorumluluğunu arttırma | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
12. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Öğrenci sorumluluğunu arttırma | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Sınıf Yönetiminin Ana Bileşenleri 4: Öğrenci sorumluluğunu arttırma | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
13. Hafta | Sınıf yönetimine ilişkin diğer konular Örnek olaylar üzerinden sınıf yönetimi önerilerinin geliştirilmesi | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
13. Hafta | Sınıf yönetimine ilişkin diğer konular Örnek olaylar üzerinden sınıf yönetimi önerilerinin geliştirilmesi | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
13. Hafta | Sınıf yönetimine ilişkin diğer konular Örnek olaylar üzerinden sınıf yönetimi önerilerinin geliştirilmesi | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
13. Hafta | Sınıf yönetimine ilişkin diğer konular Örnek olaylar üzerinden sınıf yönetimi önerilerinin geliştirilmesi | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
14. Hafta | Final | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
14. Hafta | Final | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
14. Hafta | Final | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
14. Hafta | Final | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
Marzano, R.J., Marzano, J.S. and Pickering D.J. (2008). Etkili Sınıf Yönetimi Stratejileri. Redhouse Eğitim Yayınları, İstanbul. |
Finger, J. and Bamford B. Sınıf Yönetimi Stratejileri Öğretmen Kılavuzu Çev.Editör : Turgut Karaköse, Nobel Yayın Dağıtım. |
Cangelosi, J. S. Sınıf Yönetimi Stratejileri. Çev.Editör: Mustafa Toprak, Rabia Hoş. Nobel Yayınevi. |
Shındler, J. Dönüştürücü Sınıf Yönetimi. Çev.Editör: Asım Arı. Eğitim Kitabevi. |
Marzano, R.J., Marzano, J.S. and Pickering D.J. (2008). Etkili Sınıf Yönetimi Stratejileri. Redhouse Eğitim Yayınları, İstanbul. |
Finger, J. and Bamford B. Sınıf Yönetimi Stratejileri Öğretmen Kılavuzu Çev.Editör : Turgut Karaköse, Nobel Yayın Dağıtım. |
Cangelosi, J. S. Sınıf Yönetimi Stratejileri. Çev.Editör: Mustafa Toprak, Rabia Hoş. Nobel Yayınevi. |
Shındler, J. Dönüştürücü Sınıf Yönetimi. Çev.Editör: Asım Arı. Eğitim Kitabevi. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 15 | 15 |
Ödev 1 | 2 | 3 | 6 |
Final | 1 | 21,5 | 21,5 |
Sınıf İçi Etkinlik | 6 | 1 | 6 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |