Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Okul Deneyimi I | MBZ209 | 3. Yarıyıl | 1 + 4 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ Dr. Öğr. Üyesi Emine AYTEKİN KAZANÇ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu derste öğretmen adayının okul ortamını, öğrencileri ve öğretmenlik mesleğini değişik yönleriyle tanıması ve fakültede öğrendiği bilgileri okul ortamında uygulaması amaçlanmıştır. Diğer bir amaç ise öğretmen adaylarının öğretmenlik yeterliliklerini edinme sürecinde onlara yardım ve rehberlik etmektir. |
Dersin İçeriği | Okul deneyimi, öğretmen adayının kazanmış olduğu bilgi ve becerilerini bir okul ortamında deneyip geliştirebilmesi ve mesleğinin gerektirdiği özellikleri kazanabilmesi için planlanan bir derstir. Öğrenciler bu derste gözleme ve uygulamaya dayalı etkinlikler yapacak ve bu etkinliklerin raporlarını bir dosyada toplayacaklardır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Okulun örgütsel yapısını, işleyişini ve öğretmenliği sistemli bir yaklaşımla tanıma, - Okulun yönetimi ve okuldaki işler ile okulda bulunan kaynaklara ilişkin bilgi sahibi olma - Sınıf ortamındaki ve okuldaki diğer etkinlikleri gözlem yoluyla tanıma. - Sınıf içi öğretimde kullanılabilecek kısa süreli etkinlikler planlayabilme ve uygulayabilme, - Öğrenme ve gelişme açısından öğrenciler arasındaki bireysel farklılıkları tanıyabilme, - Okulda diğer öğretmenlerle verimli ve uyumlu çalışabilmek için gerekli becerileri kazanma |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Eğitim Fakültelerinin okul deneyimi dersi kapsamındaki öğretmen adayları, lisans ve tezsiz yüksek lisans öğretmen yetiştirme programlarında beşsaat, sınıf içi okul deneyimi yapmak üzere seçilmiş okullara gider. Ayrıca okul deneyiminı değerlendirmek amacıyla öğretim elemanı ile sık sık görüşmeler yapar. | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
2. Hafta | Fakülte uygulama koordinatörü, bölüm uygulama koordinatörünce belirlenen öğretmen adaylarının sayısı, adları ile uygulamadan sorumlu öğretim elemanları ve seçilmiş uygulama okullarının adlarını liste halinde milli eğitim müdürlüklerine bildirir. | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
3. Hafta | Milli eğitim müdürlükleri de onayladıkları listeleri, ilgili uygulama okullarına ve fakülte uygulama koordinatörüne gönderir. | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Fakülte uygulama koordinatörü, milli eğitim müdürlüklerince onaylanan öğretmen adaylarının sayısı, adları ile uygulamadan sorumlu öğretim elemanlarının adlarını seçilmiş uygulama okullarına yazılı olarak bildirir. | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Fakülte ya da bölüm uygulama koordinatörü, seçilen ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanan okullara giderek okul koordinatörü ile birlikte uygulama öğretmenlerini belirler. | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Uygulama okulu koordinatörü, fakülte uygulama koordinatörünün gönderdiği öğretmen adaylarının ve uygulamadan sorumlu öğretim elemanlarının listesini ilgili alan uygulama öğretmenlerine dağıtır ve onlarla birlikte okul deneyimi programını ve takvimini hazırlar. Uygulama sürecinde öğretmen adaylarının izleyecekleri okul içi etkinlikleri uygulama öğretmeni ile birlikte düzenler. | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
7. Hafta | Öğretmen adayı uygulama öğretmeni ile birlikte uygulama sürecinde izleyecekleri etkinliklerin haftalara göre dağılımını gösteren bir dönem planı hazırlar | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Ara Sınav | Ders Saati |
9. Hafta | Uygulama öğretmeni ve uygulama öğretim elemanı izlediği etkinliklerle ilgili gözlemlerini dersten sonra öğretmen adayı ile gözden geçirir, yapıcı bir eleştiri ile tartışarak öğretmen adayına zayıf yönlerini anlaması ve kendisini geliştirmesi için dönüt verir. | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
10. Hafta | Öğretmen adayı tüm etkinleri yerine getirir. Uygulama öğretmeni ve uygulama öğretim elemanından aldığı dönütler doğrultusunda kendini geliştirir. | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Etkinliklerin gerçekleştirilmesinde öğretmen adayı bir başka öğretmen adayı ile yardımlaşabilir ve birlikte çalışabilir. Bu durumda sorumlulukların da eşit olarak paylaşılması gerekir. | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
12. Hafta | Uygulama öğretim elemanı, öğretmen adayı ile birlikte her hafta okulda yapılan uygulamalarla ilgili gelişmeleri gözden geçirir. Böylece öğretmen adayının uygulamalarda saptadığı ya da karşılaştığı sorunlar üzerinde daha kapsamlı tartışmalar yapılır. | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
13. Hafta | Uygulama öğretim elemanı, öğretmen adayı ile birlikte her hafta okulda yapılan uygulamalarla ilgili gelişmeleri gözden geçirir. Böylece öğretmen adayının uygulamalarda saptadığı ya da karşılaştığı sorunlar üzerinde daha kapsamlı tartışmalar yapılır. | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | Uygulama öğretim elemanı, öğretmen adayı ile birlikte her hafta okulda yapılan uygulamalarla ilgili gelişmeleri gözden geçirir. Böylece öğretmen adayının uygulamalarda saptadığı ya da karşılaştığı sorunlar üzerinde daha kapsamlı tartışmalar yapılır. | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
Sulak, H. (2009). Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması. Eğitim Yayınları, |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY33 | 5 | 5 | 0 | 5 | 4 | 0 | 0 | - |
PY34 | 1 | 0 | 0 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 10 | 2 | 20 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 10 | 2 | 20 |
Araştırma | 3 | 10 | 30 |
Ara Sınav 1 | 1 | 7,5 | 7,5 |
Ödev 1 | 1 | 10 | 10 |
Uygulama | 10 | 2 | 20 |
Sınıf İçi Etkinlik | 10 | 2 | 20 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |