Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Olasılık MAE206 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrenciyi olasılık teorisi hakkında bilgilendirme ve bu bilgileri günlük hayatta veya bilimsel araştırmalarda karşımıza çıkabilen bazı olaylara veya bazı (rastgele) değişkenlere uygulayabilme, bunlarla ilgili hesaplama yapabilme, bir değişkenin veya bir veri grubunun beklenen değerini (ortalamasını) vs. öğretmek
Dersin İçeriği Saymanın temel prensibi; permütasyon kavramı ve uygulamalar; kombinasyon kavramı ve uygulamalar; binom teoremi, olasılık kavramı, olasılıkla ilgili temel kavramlar ve olasılık aksiyomları; koşullu olasılık ve Bayes teoremi; geometrik olasılık problemleri; rastgele değişken kavramı; olasılık fonksiyonu, olasılık yoğunluk fonksiyonu; rastgele değişkenlerin beklenen değeri ve varyansı; moment üreten fonksiyon ve momentler; bazı kesikli dağılımlar, Bernoulli, binom, geometric, hipergeometric, Poisson dağılımları; bazı sürekli dağılımlar, düzgün dağılım, üstel dağılım, normal dağılım ve özellikleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Olasılık kavramını ve olasılık aksiyomlarını ifade eder ve uygular
- Permütasyonlar, kombinasyonlar, sıralı ve sırasız parçalanmalar, Binom Teoremi ile ilgili problemleri çözer.
- Koşullu olasılık, bağımsız olaylar, Bayes Teoremi ile ilgili problemleri çözer.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Saymanın Temel Prensibi Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Permütasyon kavramı ve uygulamalar Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Kombinasyon kavramı ve uygulamalar Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Binom teoremi Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Olasılık kavramı, olasılıkla ilgili temel kavramlar ve olasılık aksiyomları Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Olasılık kavramı, olasılıkla ilgili temel kavramlar ve olasılık aksiyomları Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Koşullu olasılık ve Bayes teoremi Sözel Anlatım Ders Saati
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Geometrik olasılık problemleri Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Rastgele değişken kavramı; olasılık fonksiyonu, olasılık yoğunluk fonksiyonu Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta Rastgele değişkenlerin beklenen değeri ve varyansı Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta Moment üreten fonksiyon ve momentler Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Bazı kesikli dağılımlar, Bernoulli, binom, geometric, hipergeometric, Poisson dağılımları Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Bazı kesikli dağılımlar, Bernoulli, binom, geometric, hipergeometric, Poisson dağılımları Sözel Anlatım Ders Saati
Kaynaklar
Olasılık ve İstatistik, Fikri Akdeniz
Olasılık ve İstatistiğe Giriş, Hüseyin Demir
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 11 2 22
Toplam İş Yükü 51
Dersin AKTS Kredisi 2,0