Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Olasılık | MAE206 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüzyüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrenciyi olasılık teorisi hakkında bilgilendirme ve bu bilgileri günlük hayatta veya bilimsel araştırmalarda karşımıza çıkabilen bazı olaylara veya bazı (rastgele) değişkenlere uygulayabilme, bunlarla ilgili hesaplama yapabilme, bir değişkenin veya bir veri grubunun beklenen değerini (ortalamasını) vs. öğretmek |
Dersin İçeriği | Saymanın temel prensibi; permütasyon kavramı ve uygulamalar; kombinasyon kavramı ve uygulamalar; binom teoremi, olasılık kavramı, olasılıkla ilgili temel kavramlar ve olasılık aksiyomları; koşullu olasılık ve Bayes teoremi; geometrik olasılık problemleri; rastgele değişken kavramı; olasılık fonksiyonu, olasılık yoğunluk fonksiyonu; rastgele değişkenlerin beklenen değeri ve varyansı; moment üreten fonksiyon ve momentler; bazı kesikli dağılımlar, Bernoulli, binom, geometric, hipergeometric, Poisson dağılımları; bazı sürekli dağılımlar, düzgün dağılım, üstel dağılım, normal dağılım ve özellikleri. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Olasılık kavramını ve olasılık aksiyomlarını ifade eder ve uygular - Permütasyonlar, kombinasyonlar, sıralı ve sırasız parçalanmalar, Binom Teoremi ile ilgili problemleri çözer. - Koşullu olasılık, bağımsız olaylar, Bayes Teoremi ile ilgili problemleri çözer. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Saymanın Temel Prensibi | Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | Permütasyon kavramı ve uygulamalar | Sözel Anlatım Ders Saati |
3. Hafta | Kombinasyon kavramı ve uygulamalar | Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Binom teoremi | Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | Olasılık kavramı, olasılıkla ilgili temel kavramlar ve olasılık aksiyomları | Sözel Anlatım Ders Saati |
6. Hafta | Olasılık kavramı, olasılıkla ilgili temel kavramlar ve olasılık aksiyomları | Ders Saati Sözel Anlatım |
7. Hafta | Koşullu olasılık ve Bayes teoremi | Sözel Anlatım Ders Saati |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Geometrik olasılık problemleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
10. Hafta | Rastgele değişken kavramı; olasılık fonksiyonu, olasılık yoğunluk fonksiyonu | Sözel Anlatım Ders Saati |
11. Hafta | Rastgele değişkenlerin beklenen değeri ve varyansı | Ders Saati Sözel Anlatım |
12. Hafta | Moment üreten fonksiyon ve momentler | Ders Saati Sözel Anlatım |
13. Hafta | Bazı kesikli dağılımlar, Bernoulli, binom, geometric, hipergeometric, Poisson dağılımları | Ders Saati Sözel Anlatım |
14. Hafta | Bazı kesikli dağılımlar, Bernoulli, binom, geometric, hipergeometric, Poisson dağılımları | Sözel Anlatım Ders Saati |
Olasılık ve İstatistik, Fikri Akdeniz |
Olasılık ve İstatistiğe Giriş, Hüseyin Demir |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Sınıf İçi Etkinlik | 11 | 2 | 22 |
Toplam İş Yükü | 51 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |