Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Algoritma ve Programlama MAE204 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Şahin DANİŞMAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilere genel algoritma ve programlama bilgilerini kazandırmak ve geliştirilen algoritmalar ile çeşitli uygulamalar yapmak
Dersin İçeriği Algoritma tasarımı; akış diyagramları, girdi-çıktı kavramları, döngüler, karar yapıları, karar verme ve döngüsel problemlere uygun algoritmaların geliştirilmesi; algoritma ve akış şemalarının görselleştirilerek kullanıldığı (scratch, code.org gibi) programların uygulamaları; fonksiyon kullanarak uygun çözün algoritmalarının oluşturulması; tek ve çift boyutlu diziler kullanarak uygun çözüm algoritmalarının geliştirilmesi; oluşturulan algoritmaların Bilgisayar Cebir Sistemlerinde kodlanması ve uygulamaları.
Ders Öğrenme Kazanımları - Algoritma tasarımlarını yapar ve döngüsel problemlere uygun algoritmalar geliştirir
- Algoritma ve akış şemalarını görselleştirerek scratch, code.org gibi programların uygulamalarını yapar
- Fonksiyon kullanarak uygun çözüm algoritmaları oluşturur.
- Tek ve çift boyutlu diziler kullanarak uygun çözüm algoritmalarını geliştirir.
- Oluşturulan algoritmaların Bilgisayar Cebir Sistemlerinde kodlamasını ve uygulamalarını yapar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Algoritma tasarımı Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
2. Hafta Algoritmanın problem çözmedeki yeri; akış diyagramları, girdi-çıktı kavramları, döngüler, karar yapıları, sabit ve değişken kavramları, veri türleri, operatörler, diziler, fonksiyonlar; bu bileşenler kullanılarak uygun çözüm algoritmalarının geliştirilmesi Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Algoritmanın problem çözmedeki yeri; akış diyagramları, girdi-çıktı kavramları, döngüler, karar yapıları, sabit ve değişken kavramları, veri türleri, operatörler, diziler, fonksiyonlar; bu bileşenler kullanılarak uygun çözüm algoritmalarının geliştirilmesi Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Algoritmanın problem çözmedeki yeri; akış diyagramları, girdi-çıktı kavramları, döngüler, karar yapıları, sabit ve değişken kavramları, veri türleri, operatörler, diziler, fonksiyonlar; bu bileşenler kullanılarak uygun çözüm algoritmalarının geliştirilmesi Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
5. Hafta Algoritma ve akış şemalarının görselleştirilerek kullanıldığı (scratch, code.org, flowgorithm gibi) programların uygulamaları Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
6. Hafta Algoritma ve akış şemalarının görselleştirilerek kullanıldığı (scratch, code.org, flowgorithm gibi) programların uygulamaları Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Algoritma ve akış şemalarının görselleştirilerek kullanıldığı (scratch, code.org, flowgorithm gibi) programların uygulamaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Arasınav
9. Hafta Oluşturulan algoritmaların Bilgisayar Cebir Sistemlerinde kodlanması ve uygulamaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Oluşturulan algoritmaların Bilgisayar Cebir Sistemlerinde kodlanması ve uygulamaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Oluşturulan algoritmaların Bilgisayar Cebir Sistemlerinde kodlanması ve uygulamaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Oluşturulan algoritmaların Bilgisayar Cebir Sistemlerinde kodlanması ve uygulamaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Oluşturulan algoritmaların Bilgisayar Cebir Sistemlerinde kodlanması Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Final Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
Kaynaklar
Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Fahri Vatansever, Seçkin-Bilgisayar
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 -
PY17 5 0 4 3 0 3 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 2 20
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 2 5 10
Ödev 2 1 5,5 5,5
Uygulama 2 5 10
Sınıf İçi Etkinlik 2 2 4
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0