Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Eğitimde Araştırma Yöntemleri | MBZ208 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Merve ERİŞ HASIRCI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin bilimsel araştırma kavramı, bilimsel araştırmanın farklı ilke, yöntem ve aşamaları ile ilgili edinecekleri kuramsal bilgilerin yanı sıra yapacakları küçük çaplı bir araştırma çalışması ile bir bilimsel çalışmanın nasıl yapılacağını uygulamalı olarak öğrenmelerini sağlamak. |
Dersin İçeriği | Araştırma yöntemleri ile ilgili temel kavramlar ve ilkeler, araştırma süreci, veri toplama araçlarının genel özellikleri, verilerin analizi ve değerlendirilmesi, makale, tez ve veri tabanlarına erişim, araştırma modelleri ve türleri, bilimsel araştırmalarda temel paradigmalar, nicel ve nitel araştırma desenleri, nicel araştırmada örneklem, veri toplama, verilerin analizi, nicel araştırmada geçerlik ve güvenirlik, nitel araştırmada örneklem, veri toplama, verilerin analizi, nitel araştırmada geçerlik ve güvenirlik, makale ya da tez inceleme, değerlendirme ve sunma, araştırma ilkelerine ve etiğine uygun araştırma raporu hazırlama, eğitimde aksiyon (eylem) araştırması. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Bilimsel araştırmada temel kavramları açıklar. - Araştırma sürecinin basamaklarını sıralar. - Nicel ve nitel araştırma arasındaki farklılıkları yorumlar. - Bir araştırmanın hazırlanmasındaki etik ilkeleri fark eder. - Rapor hazırlama ilkelerine uygun bir araştırma raporu hazırlar. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Araştırma yöntemleri ile ilgili temel kavramlar ve ilkeler | Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Bilimsel araştırmalarda temel paradigmalar | Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati |
3. Hafta | Araştırma modelleri ve türleri | Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati |
4. Hafta | Makale, tez ve veri tabanlarına erişim | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Araştırma süreci (sorunu fark etme, problem ve örneklemi belirleme, veri toplama ve analizi, sonuçları yorumlama) | Ders Saati Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum |
6. Hafta | Veri toplama araçlarının genel özellikleri | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım |
7. Hafta | Nicel ve nitel araştırma desenleri | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | ARA SINAV | Ders Saati |
9. Hafta | Nicel araştırmada örneklem, veri toplama, verilerin analizi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma |
10. Hafta | Nicel araştırmada geçerlik ve güvenirlik | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
11. Hafta | Nitel araştırmada örneklem, veri toplama, verilerin analizi | Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma Görsel Sunum |
12. Hafta | Nitel araştırmada geçerlik ve güvenirlik | Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler |
13. Hafta | Makale ya da tez inceleme, değerlendirme ve sunma | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Final | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin. |
Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: PegemAkademi |
Ural, A. ve Kılıç, İ. (2005). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: Detay |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY9 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 6 | 3 | 18 |
Araştırma | 3 | 2 | 6 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Ödev 1 | 1 | 3,5 | 3,5 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |