Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Eğitimde Araştırma Yöntemleri MBZ208 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Merve ERİŞ HASIRCI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin bilimsel araştırma kavramı, bilimsel araştırmanın farklı ilke, yöntem ve aşamaları ile ilgili edinecekleri kuramsal bilgilerin yanı sıra yapacakları küçük çaplı bir araştırma çalışması ile bir bilimsel çalışmanın nasıl yapılacağını uygulamalı olarak öğrenmelerini sağlamak.
Dersin İçeriği Araştırma yöntemleri ile ilgili temel kavramlar ve ilkeler, araştırma süreci, veri toplama araçlarının genel özellikleri, verilerin analizi ve değerlendirilmesi, makale, tez ve veri tabanlarına erişim, araştırma modelleri ve türleri, bilimsel araştırmalarda temel paradigmalar, nicel ve nitel araştırma desenleri, nicel araştırmada örneklem, veri toplama, verilerin analizi, nicel araştırmada geçerlik ve güvenirlik, nitel araştırmada örneklem, veri toplama, verilerin analizi, nitel araştırmada geçerlik ve güvenirlik, makale ya da tez inceleme, değerlendirme ve sunma, araştırma ilkelerine ve etiğine uygun araştırma raporu hazırlama, eğitimde aksiyon (eylem) araştırması.
Ders Öğrenme Kazanımları - Bilimsel araştırmada temel kavramları açıklar.
- Araştırma sürecinin basamaklarını sıralar.
- Nicel ve nitel araştırma arasındaki farklılıkları yorumlar.
- Bir araştırmanın hazırlanmasındaki etik ilkeleri fark eder.
- Rapor hazırlama ilkelerine uygun bir araştırma raporu hazırlar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Araştırma yöntemleri ile ilgili temel kavramlar ve ilkeler Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Bilimsel araştırmalarda temel paradigmalar Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati
3. Hafta Araştırma modelleri ve türleri Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Makale, tez ve veri tabanlarına erişim Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Araştırma süreci (sorunu fark etme, problem ve örneklemi belirleme, veri toplama ve analizi, sonuçları yorumlama) Ders Saati Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum
6. Hafta Veri toplama araçlarının genel özellikleri Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım
7. Hafta Nicel ve nitel araştırma desenleri Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta ARA SINAV Ders Saati
9. Hafta Nicel araştırmada örneklem, veri toplama, verilerin analizi Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma
10. Hafta Nicel araştırmada geçerlik ve güvenirlik Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
11. Hafta Nitel araştırmada örneklem, veri toplama, verilerin analizi Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma Görsel Sunum
12. Hafta Nitel araştırmada geçerlik ve güvenirlik Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler
13. Hafta Makale ya da tez inceleme, değerlendirme ve sunma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Final Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin.
Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: PegemAkademi
Ural, A. ve Kılıç, İ. (2005). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: Detay
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY3 3 5 5 5 5 5 -
PY9 5 4 4 4 4 4 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 6 3 18
Araştırma 3 2 6
Diğer Faaliyetler 1 3 3
Ara Sınav 1 1 10 10
Ödev 1 1 3,5 3,5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0