Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Eğitim Tarihi MBZ202 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Fatih ÖZÇELİK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk eğitim tarihinin, eğitim olgusu açısından önemini; Türk eğitim olgusunun tarihi süreçleri bilgisi; Türk eğitim tarihi dersinin bireysel ve toplumsal yararları ve öğretmenlik mesleğine katkıları.
Dersin İçeriği Orta Asya Türk devletlerinde eğitim. İlk Müslüman Türk devletlerinde eğitim. Büyük Selçuklularda ilköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim. Medreseler. Osmanlı döneminde, kuruluştan yenileşme hareketlerine kadar eğitim. Osmanlıda Yenileşme hareketlerinden Cumhuriyet dönemine kadar eğitim. Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminin felsefi temelleri ve Tevhidi Tedrisat yasası. ?Cumhuriyet dönemi eğitim sistemi -ilköğretim, orta öğretim, yüksek öğretim, öğretmen yetiştirme. Günümüzde Türk eğitim sisteminin yapısı.
Ders Öğrenme Kazanımları - Ortaasya Türk devletlerinde eğitim.
- Eğitimi tarihi bilmenin, birey ve öğretmenlik mesleği açısından önemini gerekçeleri ile açıklayabilme.
- Türk eğitim tarihi olgular bilgisi.
- Eğitim sorunlarını analiz edebilme.
- Toplumsal ve eğitim ile ilgili sorunlara çözüm yolları önerme.
- Eğitim sorunlarına karşı duyarlı oluş.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ortaasya Türk devletlerinde eğitim. Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta İlk Müslüman Türk devletlerinde eğitim. Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Büyük Selçuklularda ilköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim. Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Medreseler. Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Selçuklular dönemi Türk-İslam bilim insanları Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Osmanlı döneminde, kuruluştan yenileşme hareketlerine kadar eğitim. Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Osmanlıda Yenileşme hareketlerinden Cumhuriyet dönemine kadar eğitim. Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Eğitim Tarihinde ilk yasal düzenlemeler ve yeni anlayışlar Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminin felsefi temelleri ve Tevhidi Tedrisat yasası. Ders Saati Sözel Anlatım
11. Hafta Atatürk´ün eğitim felsefesi. Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta Cumhuriyet dönemi eğitim sistemi -ilköğretim, ortaöğretim, yüksek öğretim, öğretmen yetiştirme. Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Cumhuriyet dönemi başlıca eğitim düşünürleri. Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Final Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
Tutkun, Ö. F. (2012). Okul. Yaşam Boyu Eğitim Dergisi, 1, 1, 4-8.
Tutkun, Ö. F. (2010). 21. yüzyılda eğitim programının felsefi boyutları. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 3, 993-1016.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY7 5 5 3 4 3 3 4 -
PY8 4 0 0 4 0 3 3 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 3 1 3
Diğer Faaliyetler 1 0,5 0,5
Ara Sınav 1 1 15 15
Ödev 1 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0