Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Türk Eğitim Tarihi | MBZ202 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Fatih ÖZÇELİK |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türk eğitim tarihinin, eğitim olgusu açısından önemini; Türk eğitim olgusunun tarihi süreçleri bilgisi; Türk eğitim tarihi dersinin bireysel ve toplumsal yararları ve öğretmenlik mesleğine katkıları. |
Dersin İçeriği | Orta Asya Türk devletlerinde eğitim. İlk Müslüman Türk devletlerinde eğitim. Büyük Selçuklularda ilköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim. Medreseler. Osmanlı döneminde, kuruluştan yenileşme hareketlerine kadar eğitim. Osmanlıda Yenileşme hareketlerinden Cumhuriyet dönemine kadar eğitim. Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminin felsefi temelleri ve Tevhidi Tedrisat yasası. ?Cumhuriyet dönemi eğitim sistemi -ilköğretim, orta öğretim, yüksek öğretim, öğretmen yetiştirme. Günümüzde Türk eğitim sisteminin yapısı. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Ortaasya Türk devletlerinde eğitim. - Eğitimi tarihi bilmenin, birey ve öğretmenlik mesleği açısından önemini gerekçeleri ile açıklayabilme. - Türk eğitim tarihi olgular bilgisi. - Eğitim sorunlarını analiz edebilme. - Toplumsal ve eğitim ile ilgili sorunlara çözüm yolları önerme. - Eğitim sorunlarına karşı duyarlı oluş. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Ortaasya Türk devletlerinde eğitim. | Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | İlk Müslüman Türk devletlerinde eğitim. | Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Büyük Selçuklularda ilköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim. | Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Medreseler. | Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | Selçuklular dönemi Türk-İslam bilim insanları | Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Osmanlı döneminde, kuruluştan yenileşme hareketlerine kadar eğitim. | Ders Saati Sözel Anlatım |
7. Hafta | Osmanlıda Yenileşme hareketlerinden Cumhuriyet dönemine kadar eğitim. | Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara sınav | |
9. Hafta | Eğitim Tarihinde ilk yasal düzenlemeler ve yeni anlayışlar | Ders Saati Sözel Anlatım |
10. Hafta | Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminin felsefi temelleri ve Tevhidi Tedrisat yasası. | Ders Saati Sözel Anlatım |
11. Hafta | Atatürk´ün eğitim felsefesi. | Ders Saati Sözel Anlatım |
12. Hafta | Cumhuriyet dönemi eğitim sistemi -ilköğretim, ortaöğretim, yüksek öğretim, öğretmen yetiştirme. | Ders Saati Sözel Anlatım |
13. Hafta | Cumhuriyet dönemi başlıca eğitim düşünürleri. | Ders Saati Sözel Anlatım |
14. Hafta | Final | Ders Saati Sözel Anlatım |
Tutkun, Ö. F. (2012). Okul. Yaşam Boyu Eğitim Dergisi, 1, 1, 4-8. |
Tutkun, Ö. F. (2010). 21. yüzyılda eğitim programının felsefi boyutları. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 3, 993-1016. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY7 | 5 | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | - |
PY8 | 4 | 0 | 0 | 4 | 0 | 3 | 3 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 3 | 1 | 3 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 0,5 | 0,5 |
Ara Sınav 1 | 1 | 15 | 15 |
Ödev 1 | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |