Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Matematik Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları MAE201 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğretmen adaylarını güncel matematik öğrenme ve öğretme yaklaşımları ve bu yaklaşımları matematik eğitimine nasıl entegre edebilecekleri konusunda bilgilendirmek.
Dersin İçeriği Bu ders; Matematiğin ve matematiksel düşünmenin doğası,Matematik öğrenmenin ve öğretmenin anlamı,Matematik öğretiminin amacı ve temel ilkeleri,Matematik öğretiminin tarihçesi,Öğrenme ve öğretim yaklaşımlarının matematik öğretimine yansımaları,Matematik öğretiminde temel beceriler,Sınıf-içi uygulama örnekleri,Sınıf-içi uygulama örnekleri,Matematik öğretiminde güncel eğilimler ve sorunlar,Etkili bir matematik öğretiminin bileşenleri,Matematik öğretimine sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan bakış,Öğrenci proje sunumları,Öğrenci proje sunumları,Öğrenci proje sunumları; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Matematik ve matematik nedir sorularına temellendirilmiş cevaplar verecektir.
- Matematik öğretiminin amacı ve temel ilkelerini açıklayabilecektir
- Başlıca öğrenme ve öğretim yaklaşımlarının matematik öğretimine yansımalarını fark edebilecektir
- Problem çözme ve matematiksel kavram yanılgılarını fark etmenin matematik öğrenmedeki yeri ve önemini kavrayacaktır
- Ölçme ve değerlendirmenin matematik eğitimine yansımalarını ayırt edebilecektir
- Matematik öğretimi ve matematiksel bilginin ölçme-değerlendirmesine uluslararası yaklaşımları tartışabilecektir
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Tanışma, dersin tanıtımı, Matematik hakkında kısa tartışma Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Matematiğin ve matematiksel düşünmenin doğası, matematik öğrenmenin ve öğretmenin anlamı; matematik öğretiminin amacı ve temel ilkeleri Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Öğrenci Zorlukları ve Kavram Yanılgısı Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
4. Hafta Etkili Öğretim ve Farklı Temsiller/Modeller Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Ausubel ve Sunuş Yoluyla Öğrenme & Bruner ve Buluş Yoluyla Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
6. Hafta HansFreudental ve Gerçekçi Matematik Eğitimi-Öğrenci Araştırmaları Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Piaget ve Yapılandırmacı Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Problem Çözme Yoluyla Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
10. Hafta Matematik Öğretiminde STEM ve uygulamaları-Öğrenci Araştırmaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
11. Hafta Proje Tabanlı Matematik Öğretimi-Öğrenci Araştırmaları Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Matematik Eğitiminde Yaratıcı Drama-Öğrenci Uygulamaları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
13. Hafta Ters-Yüz Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Sorgulama Temelli Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
Kaynaklar
Kuramdan Uygulamaya Matematik Öğretimi. Prof. Dr. Adnan Baki, Harf Eğitim Yayıncılığı, Ankara
Matematik Öğretimi. Prof. Dr. Murat Altun, Aktüel Alfa Akademi, Bursa
Uygulama örnekleriyle matematik öğretiminde yeni yaklaşımlar. Melihan Ünlü (2020). Ankara: Pegem Akademi, 1.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 5 -
PY10 4 4 3 4 3 4 3 -
PY17 4 3 0 3 4 0 3 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 1 10
Araştırma 9 1 9
Sözel Anlatım 4 2 8
Görsel Sunum 4 2 8
Ödev 1 1 5 5
Final 1 10,5 10,5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0