Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Matematik Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları | MAE201 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğretmen adaylarını güncel matematik öğrenme ve öğretme yaklaşımları ve bu yaklaşımları matematik eğitimine nasıl entegre edebilecekleri konusunda bilgilendirmek. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Matematiğin ve matematiksel düşünmenin doğası,Matematik öğrenmenin ve öğretmenin anlamı,Matematik öğretiminin amacı ve temel ilkeleri,Matematik öğretiminin tarihçesi,Öğrenme ve öğretim yaklaşımlarının matematik öğretimine yansımaları,Matematik öğretiminde temel beceriler,Sınıf-içi uygulama örnekleri,Sınıf-içi uygulama örnekleri,Matematik öğretiminde güncel eğilimler ve sorunlar,Etkili bir matematik öğretiminin bileşenleri,Matematik öğretimine sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan bakış,Öğrenci proje sunumları,Öğrenci proje sunumları,Öğrenci proje sunumları; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Matematik ve matematik nedir sorularına temellendirilmiş cevaplar verecektir. - Matematik öğretiminin amacı ve temel ilkelerini açıklayabilecektir - Başlıca öğrenme ve öğretim yaklaşımlarının matematik öğretimine yansımalarını fark edebilecektir - Problem çözme ve matematiksel kavram yanılgılarını fark etmenin matematik öğrenmedeki yeri ve önemini kavrayacaktır - Ölçme ve değerlendirmenin matematik eğitimine yansımalarını ayırt edebilecektir - Matematik öğretimi ve matematiksel bilginin ölçme-değerlendirmesine uluslararası yaklaşımları tartışabilecektir |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Tanışma, dersin tanıtımı, Matematik hakkında kısa tartışma | Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Matematiğin ve matematiksel düşünmenin doğası, matematik öğrenmenin ve öğretmenin anlamı; matematik öğretiminin amacı ve temel ilkeleri | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
3. Hafta | Öğrenci Zorlukları ve Kavram Yanılgısı | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
4. Hafta | Etkili Öğretim ve Farklı Temsiller/Modeller | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Ausubel ve Sunuş Yoluyla Öğrenme & Bruner ve Buluş Yoluyla Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
6. Hafta | HansFreudental ve Gerçekçi Matematik Eğitimi-Öğrenci Araştırmaları | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Piaget ve Yapılandırmacı Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
8. Hafta | Ara Sınav | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
9. Hafta | Problem Çözme Yoluyla Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
10. Hafta | Matematik Öğretiminde STEM ve uygulamaları-Öğrenci Araştırmaları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
11. Hafta | Proje Tabanlı Matematik Öğretimi-Öğrenci Araştırmaları | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | Matematik Eğitiminde Yaratıcı Drama-Öğrenci Uygulamaları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
13. Hafta | Ters-Yüz Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Sorgulama Temelli Öğrenme-Öğrenci Araştırmaları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
Kuramdan Uygulamaya Matematik Öğretimi. Prof. Dr. Adnan Baki, Harf Eğitim Yayıncılığı, Ankara |
Matematik Öğretimi. Prof. Dr. Murat Altun, Aktüel Alfa Akademi, Bursa |
Uygulama örnekleriyle matematik öğretiminde yeni yaklaşımlar. Melihan Ünlü (2020). Ankara: Pegem Akademi, 1. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY10 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | - |
PY17 | 4 | 3 | 0 | 3 | 4 | 0 | 3 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 10 | 1 | 10 |
Araştırma | 9 | 1 | 9 |
Sözel Anlatım | 4 | 2 | 8 |
Görsel Sunum | 4 | 2 | 8 |
Ödev 1 | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 10,5 | 10,5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |