Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Matematik Tarihi MAE106 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu ARABACI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere, eski çağlarda farklı medeniyetlerin matematik alanında gerçekleştirdikleri çalışmaları sunmak, günümüze değin matematiğin geçtiği farklı evreleri tanıtmak ve matematik tarihinin matematik öğretiminde kullanılma potansiyelini sunmak amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği Matematik tarihinin matematik eğitimindeki yeri, Eski Mısır matematiği, Eski Yunan matematiği, Uzak doğu matematiği, İslam dünyası matematikçileri, Çağdaş matematiğin doğuşu
Ders Öğrenme Kazanımları - Matematik ve tarihi ile ilgili temel kavramları öğrenir.
- Rakamların ve sayıların tarihi gelişimini öğrenir.
- Rhind ve Moskow Papirüslerinin içeriklerini öğrenip matematik tarihi açısından önemimi kavrar.
- Matematik tarihinin matematik öğretimindeki yerini kavrar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Matematik tarihinin matematik eğitimindeki yeri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
2. Hafta Sayıların Kısa Tarihi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
3. Hafta Mısır ve Babil matematiği Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Eski Yunan Matematiği (Thales, Pisagor, Hipocrates, Platon, Eudoxus) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Eski Yunan Matematiği (İskenderiye Okulu Matematikçileri) Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
6. Hafta Hint ve Uzak Doğu Matematiği Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
7. Hafta Uzak Doğu Matematiği Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
8. Hafta Ara Sınav Diğer Faaliyetler
9. Hafta İslam Dünyası Matematiği Bağdat Dönemi Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
10. Hafta Ömer Hayyam, Biruni, Uluğ Bey, Gıyaseddin Cemşid, Ali Kuşçu Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
11. Hafta Rönesans dönemi matematiği Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
12. Hafta Çağdaş matematiğin doğuşu Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım
13. Hafta Çağımızın matematiği Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
14. Hafta Final Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Ülger, A. (2004). Matematiğin Kısa Bir Tarihi-VI. Matematik Dünyası.
Matematik Tarihi, Lütfi Göker, Kültür Bakanlığı Yayınları, Yayın No:1017, 1989, Ankara.
Baki, A., & Bütüner, S. Ö. (2013). 6-7 ve 8. sınıf matematik ders kitaplarında matematik tarihinin kullanım şekilleri. İlköğretim Online, 12(3).
Baki ,A. (2014). Matematik Tarihi ve Felsefesi. Pegem Akademi
Ülger, A. (2003). Matematiğin Kısa Bir Tarihi-I. Matematik Dünyası.
Ülger, A. (2003). Matematiğin Kısa Bir Tarihi-II. Matematik Dünyası.
Ülger, A. (2003). Matematiğin Kısa Bir Tarihi-III. Matematik Dünyası.
Ülger, A. (2003). Matematiğin Kısa Bir Tarihi-IV. Matematik Dünyası.
Ülger, A. (2004). Matematiğin Kısa Bir Tarihi-V. Matematik Dünyası.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY27 5 0 0 0 0 40,60
PY28 3 0 0 0 0 40,60
PY31 4 0 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 2 2
Ara Sınav 2 1 4,5 4,5
Ödev 1 4 2 8
Kısa Sınav 1 2 2 4
Final 1 2,5 2,5
Uygulama 10 1 10
Sınıf İçi Etkinlik 10 2 20
Toplam İş Yükü 51
Dersin AKTS Kredisi 2,0