Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Eğitim Psikolojisi MBZ107 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa TEKKE
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Yaşam boyu gelişimin kavramları, dinamikleri, seyri; gelişim sürecini etkileyen risk ve koruyucu faktörleri; temel kavram ve kuramları; temel öğrenme psikolojisi kuramlarını ve bunların eğitim açısından doğurgularına ilişkin öğrencilere bilgi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Gelişim psikolojisinin temel ilke ve kavramları, İnsan gelişiminde koruyucu ve risk faktörleri Temel gelişim alanları, Temel gelişim alanlarına ilişkin kuramlar, Gelişim psikolojisi bilgilerinin eğitim açısından doğurguları, Öğrenme psikolojisinde temel kavramlar Öğrenme kuramları Öğrenme psikolojisi bilgilerinin eğitim açısından doğurguları
Ders Öğrenme Kazanımları - Gelişim psikolojisinin temel ilke ve kavramları
- İnsan gelişiminde koruyucu ve risk faktörleri
- Temel gelişim alanları,
- Temel gelişim alanlarına ilişkin kuramlar,
- Gelişim psikolojisi bilgilerinin eğitim açısından doğurguları,
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Tanışma, giriş, temel kavramların tanıtımı Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Gelişim psikolojisinin temel kavramları/ilkeleri; Fiziksel gelişim; bilişsel gelişim Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
3. Hafta Bilişsel gelişim (devam) Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler
4. Hafta Yetişkinlerde bilişsel gelişim; dil gelişimi; Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
5. Hafta Kişilik gelişimi (psikososyal) Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Kişilik gelişimi (devam); ahlak gelişim Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati
7. Hafta Öğrenmeye giriş ve temel kavramlar Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav Diğer Faaliyetler
9. Hafta Öğrenmeyi etkileyen etmenler; klasik koşullama Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler
10. Hafta Klasik davranışçı öğrenme kuramları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
11. Hafta Edimsel koşullama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
12. Hafta Edimsel koşullama (devam); sosyal öğrenme kuramı Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
13. Hafta Sosyal öğrenme kuramı (devam); bilgi işleme kuramı; dersin genel değerlendirmesi Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
14. Hafta Final Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Karslı, M. D. (2003). Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Sönmez, V. (Ed.) (2000). Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Ankara: Anı Yayıncılık.
Demirel, Ö.-Kaya, Z. (2003). Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Erden, M. (1998). Öğretmenlik Mesleğine Giriş. İstanbul: Alkım Yayınları.
Erikson, E. (1968). Identity: Youth and crisis. New
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY32 5 0 0 0 0 0 40,60
PY33 2 0 0 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Diğer Faaliyetler 6 1 6
Ara Sınav 1 1 4 4
Final 1 5,5 5,5
Sınıf İçi Etkinlik 5 1 5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0