Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Analiz I MAE103 1. Yarıyıl 4 + 0 4,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ
Dersi Verenler Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin tek değişkenli bazı analiz kavramlarına ilişkin iyi düzeyde anlama geliştirmeleri ve bu kavramların uygulamalarını yapabilme becerisini kazanmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği - Fonksiyonlar ve grafiklerini bilir. - Limit, süreklilik ve süreksizlik kavramlarını bilir. - Limitin uygulamalarını yapar. - Türev ve türev alma kurallarını bilir. - Türevin uygulamalarını yapar. - Diferansiyel kavramını bilir. - İntegral, belirsiz integral ve belirli integral kavramlarını bilir. - İntegralin uygulamalarını yapar.
Ders Öğrenme Kazanımları - Reel sayı sisteminin aksiyomlarını bilir.
- Temel fonksiyon çeşitlerini bilir ve bunların grafiklerini çizer.
- Limit ve süreklilik kavramlarının formel tanımlarını hem cebirsel hem de grafiksel boyutta yorumlayabilir ve bu iki tanım arasındaki farkı kavrar.
- Problem çözmede limit ve süreklilik kavramlarını uygulayabilir.
- Türev kavramının farklı yorumlarını bilir (anlık değişim oranı, teğetin eğimi) ve türev kavramını optimizasyon problemlerine uyarlayabilir.
- Bir fonksiyonun birinci ve ikinci mertebeden türev fonksiyonlarının işareti ile fonksiyonun grafiğinin artan/azalan konveks/konkav karakteristikleri arasındaki bağlantıyı kurar.
- Öklid metodu ile rasyonel sayıları ve bazı irrasyonel sayıları sayı doğrusu üzerinde inşa edebilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Fonksiyonlar (trigonometrik, üstel, logaritmik, hiperbolik fonksiyonlar) Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Fonksiyonlar (özel tanımlı fonksiyonlar ve grafikleri) Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Tek değişkenli fonksiyonlarda limit/süreklilik kavramı ve uygulamaları Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Süreksizlik çeşitleri Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Tek değişkenli fonksiyonlarda türev kavramı ve türev alma kuralları Ders Saati Sözel Anlatım
6. Hafta Yüksek mertebeden türevler, fonksiyonların ekstremum ve mutlak ekstremum noktaları Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Ekstremum problemleri ve çeşitli alanlarda uygulamaları Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta Arasınav Diğer Faaliyetler
9. Hafta Rolle ve Ortalama Değer Teoremleri Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta L’Hospital Kuralı ve bu kural yardımı ile limit hesaplamaları Ders Saati Sözel Anlatım
11. Hafta Diferansiyel ve lineer artma Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta İntegral kavramı, belirsiz integraller Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta İntegral alma teknikleri Sözel Anlatım Ders Saati
14. Hafta İntegral alma teknikleri Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
Analiz1, Ahmet Dernek, Nobel Yayın Dağıtım.
Çoker, D, Özer, O. ve Taş, K. (2009). Genel Matematik I, Seçkin Yayıncılık.
Finney, T. (2011), Thomas Kalkülüs, Çeviri: Recep Korkmaz, Beta yayınları.
Bizim O., Tekcan, A., Gezer, B. (2009), Genel Matematik I, Dora Yayıncılık.
Stewart, J. (2010), Kalkülüs: Kavram ve Kapsam, Seçkin Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY27 5 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY30 5 0 0 0 0 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Araştırma 14 2 28
Diğer Faaliyetler 11,5 1 11,5
Sözel Anlatım 14 2 28
Ara Sınav 1 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0