Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Analiz I | MAE103 | 1. Yarıyıl | 4 + 0 | 4,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. EMİNE NUR ÜNVEREN BİLGİÇ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin tek değişkenli bazı analiz kavramlarına ilişkin iyi düzeyde anlama geliştirmeleri ve bu kavramların uygulamalarını yapabilme becerisini kazanmalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | - Fonksiyonlar ve grafiklerini bilir. - Limit, süreklilik ve süreksizlik kavramlarını bilir. - Limitin uygulamalarını yapar. - Türev ve türev alma kurallarını bilir. - Türevin uygulamalarını yapar. - Diferansiyel kavramını bilir. - İntegral, belirsiz integral ve belirli integral kavramlarını bilir. - İntegralin uygulamalarını yapar. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Reel sayı sisteminin aksiyomlarını bilir. - Temel fonksiyon çeşitlerini bilir ve bunların grafiklerini çizer. - Limit ve süreklilik kavramlarının formel tanımlarını hem cebirsel hem de grafiksel boyutta yorumlayabilir ve bu iki tanım arasındaki farkı kavrar. - Problem çözmede limit ve süreklilik kavramlarını uygulayabilir. - Türev kavramının farklı yorumlarını bilir (anlık değişim oranı, teğetin eğimi) ve türev kavramını optimizasyon problemlerine uyarlayabilir. - Bir fonksiyonun birinci ve ikinci mertebeden türev fonksiyonlarının işareti ile fonksiyonun grafiğinin artan/azalan konveks/konkav karakteristikleri arasındaki bağlantıyı kurar. - Öklid metodu ile rasyonel sayıları ve bazı irrasyonel sayıları sayı doğrusu üzerinde inşa edebilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Fonksiyonlar (trigonometrik, üstel, logaritmik, hiperbolik fonksiyonlar) | Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | Fonksiyonlar (özel tanımlı fonksiyonlar ve grafikleri) | Sözel Anlatım Ders Saati |
3. Hafta | Tek değişkenli fonksiyonlarda limit/süreklilik kavramı ve uygulamaları | Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Süreksizlik çeşitleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | Tek değişkenli fonksiyonlarda türev kavramı ve türev alma kuralları | Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Yüksek mertebeden türevler, fonksiyonların ekstremum ve mutlak ekstremum noktaları | Ders Saati Sözel Anlatım |
7. Hafta | Ekstremum problemleri ve çeşitli alanlarda uygulamaları | Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | Arasınav | Diğer Faaliyetler |
9. Hafta | Rolle ve Ortalama Değer Teoremleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
10. Hafta | L’Hospital Kuralı ve bu kural yardımı ile limit hesaplamaları | Ders Saati Sözel Anlatım |
11. Hafta | Diferansiyel ve lineer artma | Ders Saati Sözel Anlatım |
12. Hafta | İntegral kavramı, belirsiz integraller | Ders Saati Sözel Anlatım |
13. Hafta | İntegral alma teknikleri | Sözel Anlatım Ders Saati |
14. Hafta | İntegral alma teknikleri | Ders Saati Sözel Anlatım |
Analiz1, Ahmet Dernek, Nobel Yayın Dağıtım. |
Çoker, D, Özer, O. ve Taş, K. (2009). Genel Matematik I, Seçkin Yayıncılık. |
Finney, T. (2011), Thomas Kalkülüs, Çeviri: Recep Korkmaz, Beta yayınları. |
Bizim O., Tekcan, A., Gezer, B. (2009), Genel Matematik I, Dora Yayıncılık. |
Stewart, J. (2010), Kalkülüs: Kavram ve Kapsam, Seçkin Yayıncılık. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY27 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY30 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 4 | 56 |
Araştırma | 14 | 2 | 28 |
Diğer Faaliyetler | 11,5 | 1 | 11,5 |
Sözel Anlatım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |