Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Eğitim Sosyolojisi | MBZ103 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Taner ATMACA |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Taner ATMACA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Eğitim sosyolojinin temel kavram ve konularını kavramak. |
Dersin İçeriği | Eğitim Sosyolojisinin Tanımı, Amacı ve Diğer Alanlarla İlişkisi Eğitimin İşlevleri Eğitimin Toplumsal Süreçlerle İlişkisi Sosyalleşme ve Eğitim Toplumsal Değişme ve Eğitim Toplumsal Hareketlilik ve Eğitim Okulun toplumsal görevleri Bir sosyal kurum olarak okul Eğitimde fırsat eşitliği Az gelişmiş ülkeler ve eğitimsel sorunları Okul - çevre ilişkileri |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Eğitim sosyolojisinin temel kavramlarını açıklar. - Eğitimin İşlevlerini açıklar. - Toplumsal hareketlilik ve eğitim ilişkisini açıklar - Okulun toplumsal görevlerini açıklar - Eğitim sosyolojisinin temel konularını kavrar |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin İçeriğinin Tanıtılması | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
2. Hafta | Eğitim Sosyolojisinin Tanımı, Özellikleri ve Gelişimi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
3. Hafta | Eğitimin İşlevleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Eğitimin Toplumsal Süreçlerle İlişkisi | Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Araştırma |
5. Hafta | Sosyalleşme ve Eğitim | Ders Saati Araştırma Görsel Sunum |
6. Hafta | Toplumsal Değişme ve Eğitim | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
7. Hafta | Toplumsal Hareketlilik ve Eğitim | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma |
8. Hafta | Ara Sınav | Diğer Faaliyetler |
9. Hafta | Okulun toplumsal görevleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
10. Hafta | Bir sosyal kurum olarak okul | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
11. Hafta | Eğitimde fırsat eşitliği | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Az gelişmiş ülkeler ve eğitimsel sorunları | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım |
13. Hafta | Okul - çevre ilişkileri | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım |
14. Hafta | Tüm Ünitelerin Genel Tekrarı | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
Tezcan, M. (2015). Eğitim Sosyolojisi, PegemA Yayıncılık, Ankara. |
Özdemir, M. Ç. (2014). Eğitim Sosyolojisi, PegemA Yayıncılık, Ankara. |
Ergün, M. Eğitim Sosyolojisi |
Boyacı, A. (2012). Eğitim Sosyolojisi, Açıköğretim Fakültesi Yayını |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY32 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY35 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 14,5 | 14,5 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |