Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Öğretmenlik Mesleğine Giriş | MBZ101 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Ender KAZAK |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Ender KAZAK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bir bilim olarak eğitimin; tarihsel, psikolojik, toplumsal, hukusal, felsefi, siyasal ve ekonomik temelleri hakkında bilgi sahibi olan ve aralarındaki ilişkileri kurabilen, Türk Eğitim sistemi, Eğitimde kullanılan yöntemler ve yeni yönelimleri bilen, meslek hayatında bu bilgilerini kullanabilen öğretmenler yetiştirmektir. |
Dersin İçeriği | Eğitimin temel kavramları, eğitimin diğer bilimlerle ilişkisi ve işlevleri (eğitimin felsefi, sosyal, hukuki, psikolojik, ekonomik, politik temelleri), eğitim biliminin tarihsel gelişimi, 21.yüzyılda eğitim biliminde yönelimler, eğitim biliminde araştırma yöntemleri, Türk Milli Eğitim Sisteminin yapısı ve özellikleri, eğitim sisteminde öğretmenin rolü, öğretmenlik mesleğinin özellikleri, öğretmen yetiştirme alanındaki uygulamalar ve gelişmeler. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Meslek kavramını açıklar. - Öğretmenlik mesleğinin özelliklerini sıralar. - Sınıf ve okul çevresini tanımlar. - Eğitimin sosyal, politik ve ekonomik temellerini açıklar - Eğitimin bazı alanlarla (psikoloji,felsefe,hukuk,ekonomi) ilişkilerini yorumlar. - Türk eğitim sisteminin yapısı ve genel işleyişini örnekler. - Eğitimde alternatif bakış açılarını karşılaştırır. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | TEMEL KAVRAMLAR | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati |
2. Hafta | EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati |
3. Hafta | ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN ÖZELLİKLERİ VE İLKELERİ | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
4. Hafta | OKUL VE SINIF ORTAMI | Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | EĞİTİMİN SOSYAL TEMELLERİ | Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
6. Hafta | EĞİTİMİN TARİHİ TEMELLERİ | Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler |
7. Hafta | EĞİTİMİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Ara Sınav | Diğer Faaliyetler |
9. Hafta | EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ | Diğer Faaliyetler |
10. Hafta | EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
11. Hafta | EĞİTİMİN HUKUKİ TEMELLERİ | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE MODELLER | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
14. Hafta | Final | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
ŞİŞMAN,MEHMET(2006)EĞİTİM BİLİMLERİNE GİRİŞ ANKARA PEGEM A YAYINCILIK |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY7 | 1 | 0 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY32 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY33 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY35 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 2 | 28 |
Diğer Faaliyetler | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 3 | 3 |
Final | 1 | 3,5 | 3,5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |