Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Öğretmenlik Mesleğine Giriş MBZ101 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ender KAZAK
Dersi Verenler Doç. Dr. Ender KAZAK
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bir bilim olarak eğitimin; tarihsel, psikolojik, toplumsal, hukusal, felsefi, siyasal ve ekonomik temelleri hakkında bilgi sahibi olan ve aralarındaki ilişkileri kurabilen, Türk Eğitim sistemi, Eğitimde kullanılan yöntemler ve yeni yönelimleri bilen, meslek hayatında bu bilgilerini kullanabilen öğretmenler yetiştirmektir.
Dersin İçeriği Eğitimin temel kavramları, eğitimin diğer bilimlerle ilişkisi ve işlevleri (eğitimin felsefi, sosyal, hukuki, psikolojik, ekonomik, politik temelleri), eğitim biliminin tarihsel gelişimi, 21.yüzyılda eğitim biliminde yönelimler, eğitim biliminde araştırma yöntemleri, Türk Milli Eğitim Sisteminin yapısı ve özellikleri, eğitim sisteminde öğretmenin rolü, öğretmenlik mesleğinin özellikleri, öğretmen yetiştirme alanındaki uygulamalar ve gelişmeler.
Ders Öğrenme Kazanımları - Meslek kavramını açıklar.
- Öğretmenlik mesleğinin özelliklerini sıralar.
- Sınıf ve okul çevresini tanımlar.
- Eğitimin sosyal, politik ve ekonomik temellerini açıklar
- Eğitimin bazı alanlarla (psikoloji,felsefe,hukuk,ekonomi) ilişkilerini yorumlar.
- Türk eğitim sisteminin yapısı ve genel işleyişini örnekler.
- Eğitimde alternatif bakış açılarını karşılaştırır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta TEMEL KAVRAMLAR Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati
2. Hafta EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
3. Hafta ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN ÖZELLİKLERİ VE İLKELERİ Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
4. Hafta OKUL VE SINIF ORTAMI Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta EĞİTİMİN SOSYAL TEMELLERİ Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
6. Hafta EĞİTİMİN TARİHİ TEMELLERİ Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler
7. Hafta EĞİTİMİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav Diğer Faaliyetler
9. Hafta EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ Diğer Faaliyetler
10. Hafta EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta EĞİTİMİN HUKUKİ TEMELLERİ Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
12. Hafta TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
13. Hafta ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE MODELLER Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
14. Hafta Final Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
Kaynaklar
ŞİŞMAN,MEHMET(2006)EĞİTİM BİLİMLERİNE GİRİŞ ANKARA PEGEM A YAYINCILIK
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY7 1 0 4 0 0 0 0 0 -
PY32 5 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY33 4 0 0 0 0 0 0 0 40,60
PY35 3 0 0 0 0 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 2 28
Diğer Faaliyetler 14 1 14
Ara Sınav 1 1 3 3
Final 1 3,5 3,5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0