Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Dil Edinimi İÖZ204 4. Yarıyıl 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Anadil edinimi, ikinci dil edinimi ve yabancı dil öğrenimi konularını ana hatlarıyla saptamak ve açıklamaktır
Dersin İçeriği Birinci ve ikinci dil edinimi kuramları (davranışçılık, doğuştanlık, bilgi işlemleme, bağlantıcı modeller, etkileşimsel yaklaşım); anadil ile erek dilin gelişim evreleri ve süreçleri; durum çalışmaları, bütünce verilerinden ana ve erek dil kullanımlarının karşılaştırmalı çözümlemesi (örn.: CHILDES veritabanı), sınıf içi ikinci dil etkileşiminin kayıtları ve çevriyazısı aracılığıyla çocuklarda ve yetişkinlerdeki ikinci dil ediniminin karşılaştırması, anadil ediniminde gelişim aşamaları, ikinci dildeki biçim-sözdizimsel gelişim evreleri, ikinci dil edinimi süreçleri, ikinci dil ediniminde öğrenen özellikleri ve nihai kazanımdaki bireysel farklılıklar (örn.: kişilik etkisi, dil yeteneği, zeka, edinim yaşı, motivasyon ve tutum, öğrenen tercihleri ve inançları), ikinci dil ve yabancı dil öğrenim bağlamlarının farklılığı (örn.: doğal ve örgün eğitim ortamları).
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler anadil, ikinci dil ve yabancı dil kavramalarını tanımlar ve açıklar.
- Öğrenciler anadil edinimi gelişim süreçlerini tanımlar ve yorumlar.
- Öğrenciler çocukların fonolojik, morfolojik, kelime ve tümce gelişim basamaklarını tanımlar ve örnekler.
- Öğrenciler İkinci/yabancı dil edinimi/öğrenimi temel kavramlarını tanımlar, yorumlar ve karşılaştırır.
- Öğrenciler ikinci/yabancı dil edinimi/öğrenimi süreçlerini etkileyen değişkenleri açıklar ve tartışır.
- Öğrenciler ikinci dil veya yabancı dil sınıflarındaki uygulama gözlemlerini analiz eder ve yorumlar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Edinim öğrenme karşıtlığı Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
2. Hafta İlk dil edinim kavram ve kuramları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
3. Hafta Davranışçı modeller Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
4. Hafta Doğuştancı modeller Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Bilişsel modeller Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
6. Hafta Çocuklarda sesletim ve bürün gelişimi Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
7. Hafta Çocuklarda sözcük, anlam ve yapı gelişimi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav 1 Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
9. Hafta İkinci dil edinim teorileri ve temel kavramlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
10. Hafta Eşzamanlı ikidillilik Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
11. Hafta Ardışık ikidillilik Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
12. Hafta Arasınav 2 Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
13. Hafta İkinci dil edinimini etkileyen faktörler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
14. Hafta Final Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
Kaynaklar
Lightbown, P.M. &Spada N. (2009). How languages are learned. OUP. Clark, E. V. (2009). First language acquisition. Cambridge: CUP. Ellis, R. (2007). Second language acquisition. Oxford : OUP Fromkin, V. (et al) ( 2000). Linguistics. Oxford: Blackwell. Hudson, G. (2000). Essential introductory linguistics. Oxford: Blackwell. O’Grady. W. (et. al) (1987). Contemporary linguistics. London: Longman. Yule, G. (1996). The study of language. Cambridge: CUP.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 5 60
PY2 5 5 5 5 5 5 5 60
PY3 4 3 5 2 2 4 5 60
PY4 5 5 4 5 4 5 5 60
PY5 5 5 4 5 4 5 5 60
PY6 4 3 4 5 4 4 5 60
PY7 4 5 4 2 4 5 5 60
PY8 3 3 2 2 2 4 5 60
PY9 4 3 4 2 4 4 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Uygulama 4 3 12
Ara Sınav 1 1 1 1
Ara Sınav 2 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 79
Dersin AKTS Kredisi 3,0