Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Dilbilimi 1 İÖZ207 3. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ŞEN
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ŞEN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, dilbilim ve temel kavramlarından olan sesbilgisi, sesbilim, dil ve beyin gelişimi, yapay diller ve anlambilimin bileşenlerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriği Dilbilimsel analizin temel kavramları; farkındalık yaratma, dil öğrencilerinin verileri üzerine yanlış çözümlemesi, durum çalışması ve karşılaştırmalı anadil ve yabancı dil analizlerinin yardımı ile dilin doğasına, yapısına ve kullanımına ilişkin kavramlar; bir sistem olarak dilin bileşenleri; dilbilimsel edinç ve edim, dilbilimin alt dalları, dilbilgisi türleri, dil evrenselleri, dilsel yaratıcılık, dilbilimsel nedensizlik, işaret dilleri, yapay diller ve canlılar arası iletişim; beyin ve dil, yanallaşma ve ellilik, dilin evrimi, insan dili işleyiş modelleri, dil kullanımı ve dil bozuklukları ile ilgili araştırmalar (örn.: eş zamanlı dinleme testi, bölünmüş beyin, WADA testi); sesbilgisi, akustik, duyuşsal ve söyleyiş sesbilgisi, konuşma organları, sesbirim, ünlü ve ünsüz harfler, uluslararası sesbilim alfabesi, çift ünlü, üçlü ünlü, söyleyiş şekli ve yeri; sesbilim, ses örnekleri, benzeşim, benzeşmezlik, bağlama, ünsüz harf kümeleri, sessiz harfler, parçalarüstü, vurgu ve ezgi; anlambilimi, anlam bileşenleri çözümlemesi, anlamsal ilişkiler, anlamsal ilinti, anlam ve gönderme, eşdizimlilik.
Ders Öğrenme Kazanımları - Dilbilimin temel alanlarını tanımlamak ve açıklamak
- Dil ve beyin arasındaki ilişkiyi gözlemlemek
- İnsan dilini, diğer canlı dillerini ve yapay dilleri karşılaştırabilmek
- İnsan dili işleyiş modellerini sınıflandırabilmek
- Sesletim kurallarının ve bileşenlerinin farkına varmak
- Kelime-söz öbeği ve cümle düzeyinde anlam oluşturmanın farkına varabilmek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dil nedir? Dilbilgisi nedir? Dil Evrenselleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
2. Hafta Canlılararası İletişim. Dil ve Düşünce Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Araştırma Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
3. Hafta Sesbilgisi: Akustik, Duyuşsal ve Söyleyiş Sesbilgisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Sesletim Organları, Sesbirim, Söyleyiş Yeri ve Şekli, Uluslararası Sesbilim Alfabesi Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Sesbilim: ses örnekleri Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
6. Hafta Sesbilimsel Kurallar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Sesbilimsel Çözümlemeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav 1 Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
9. Hafta Dil ve Beyin gelişimi Görsel Sunum Uygulama Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
10. Hafta İnsan Dili İşleyişi. Yapay Diller Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Arasınav 2 Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
12. Hafta Dil Bozuklukları Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
13. Hafta Anlambilim: Bileşen Çözümlemesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Uygulama Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma
14. Hafta Final Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
Kaynaklar
Fromkin, V.; Rodman, R.; Hymes, N. (2014) An Introduction to Language, Wadsworth Publishing Denham, K. & Lobeck, A. (2013), Linguistics for Everyone: An Introduction, Second Edition, Wadsworth, Cengage Learning
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 4 5 2 2 5 5 5 60
PY2 4 3 5 2 5 4 5 60
PY3 5 5 5 5 5 5 5 60
PY4 4 5 2 5 4 4 5 60
PY5 4 5 2 2 5 5 5 60
PY6 3 5 2 2 5 1 5 60
PY7 4 5 2 2 5 5 5 60
PY8 4 3 5 2 5 5 5 60
PY9 4 5 5 5 2 1 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Araştırma 2 2 4
Uygulama 4 4 16
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 78
Dersin AKTS Kredisi 4,0