Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Öğretmenlik Uygulaması I MB401 7. Yarıyıl 2 + 6 5,0 10,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN
Dr. Öğr. Üyesi Osman DÜLGER
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ŞEN
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf KASİMİ
Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı aday öğretmenlerin okul ortamında gözlemler yapmasını sağlamak, teori ve pratiği karşılaştırma imkanı vermek, öğretme ortamına eleştirel gözle bakmasını sağlamak, çeşitli uygulamalarla eğitim sistemine ve alana yönelik farkındalığı artırmaktır.
Dersin İçeriği Alana özgü öğretim yöntem ve teknikleriyle ilgili gözlemler yapma; alana özgü özel öğretim yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı bireysel ve grupla mikro-öğretim uygulamaları yapma; alana özgü etkinlik ve materyal geliştirme; öğretim ortamlarını hazırlama, sınıfı yönetme, ölçme, değerlendirme ve yansıtma yapma
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrencinin ve öğretmenin gün boyunca okuldaki faaliyetlerini açıklar
- Okulun işleyişini ve okulda uyulacak kuralları öğrenir ve uygular.
- Sınıf ortamında gerçek uygulamaları gözlemler ve uygular.
- Ders materyallerini değerlendirir, uyarlar ve uygular.
- Sınıf yönetimi, güdüleme, dönüt verme yöntemlerini gözlemler ve kullanır
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Öğretmen eğitiminde okul deneyiminin yeri ve önemi Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler
2. Hafta Dönem planı, etkinliklerin tanıtımı ve yansıtma Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Uygulama okulunda ilk gün Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Uygulama okulunda İngilizce bölümünü tanıma Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
5. Hafta Uygulama öğretmeni yıllık, ünite ve günlük planları inceleme Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
6. Hafta Ders süresince kullanılan metod ve tekniklerin gözlemi Uygulama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
7. Hafta Ders akışı gözlemi (zamanlama, planlama, demokratik öğrenme ortamı sağlama vb.) Ders Saati Uygulama Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav 1 Araştırma Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
9. Hafta Sınıf yönetimi Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma
10. Hafta Uygulama öğretmeninin ders başında, ders sırasında ve sonunda kullandığı dilsel ve bedensel mesajların gözlemlenmesi Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Uygulama öğretmeninin ikili ve grup aktivitelerini nasıl organize ettiğini gözlemleme Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama
12. Hafta Uygulama öğretmeninin hatalara nasıl müdahale ettiğini gözlemleme + Gözlem Raporu 2 Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
13. Hafta Ders için kullanılan materyallerin (ders kitabı, fotokopi vb.) değerlendirme Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Araştırma
14. Hafta Gözlem ve değerlendirmeler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Brown, H. D., & Lee, H. (1994). Teaching by principles: An interactive approach to language pedagogy (Vol. 1, p. 994). Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall Regents. Tanner, R. (1998). Tasks for Teacher Education: Course Book. Addison Wesley, Longman Limited Wajnryb, R. (1992). Classroom observation tasks: A resource book for language teachers and trainers. Cambridge University Press Parrott, M. (1993). Tasks for language teachers. Ernst Klett Sprachen. Watkins, P. (2005). Learning to teach English. Delta Publishing. England, Delta Publishing Richards, J. C., & Lockhart, C. (1994). Reflective teaching in second language classrooms. Cambridge University Press.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 2 2 4 4 60
PY2 3 3 4 2 2 4 60
PY3 3 3 2 2 2 4 60
PY4 4 4 4 5 4 4 60
PY5 5 5 5 5 5 5 60
PY6 5 5 5 5 5 5 60
PY7 4 3 5 2 5 5 60
PY8 3 3 4 2 4 4 60
PY9 5 5 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 13 6 78
Diğer Faaliyetler 13 2 26
Uygulama 14 6 84
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 13 2 26
Toplam İş Yükü 241
Dersin AKTS Kredisi 10,0