Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Eğitimde Ahlâk ve Etik MB303 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin ASLANARGUN
Dersi Verenler Prof. Dr. Engin ASLANARGUN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dersin amacı, temel ahlak ve etik prensiplerini öğrencilere tanıtmak ve profesyonel hayatlarında kullanmaları için onlara kılavuzluk etmektir.
Dersin İçeriği Dersin içeriği, etik ve ahlak kavramları, öğrenci-öğretmen ve öğretmen-veli etkileşimlerinde ve öğretimde etik ilkeler, etik ve ahlakın gelişimi, ve öğretmenlerin ihtiyaç duyacağı etik özellikleri kapsamaktadır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler ahlak ve etik kurallarını tanımlar.
- Öğrenciler ahlak ve etik kavramlarını ayırt edebilir.
- Öğrenciler ahlak ve etik arasındaki ilişkiyi açıklayabilecektir.
- Öğrenciler dinin günlük hayatta ahlaki konulara olan bakış açısını açıklayabilecektir.
- Öğrenciler etik ve hukuk arasındaki ilişkiyi açıklayabilecektir.
- Öğretmenlik mesleğinin prensiplerini açıklayabilecektir.
- Öğretmenlerin yaşayabilecekleri olası etik sorunları tartışabilecektir.
- Öğrenciler öğretim yeterliklerini listeleyebileceklerdir.
- Öğrenciler Mesleği ile ilgili etik olmayan davranışları içeren vakaları analiz edebilecektir.
- Öğrenciler Öğretmen-çevre ilişkisinin prensiplerini tanımlayabilecektir.
- Öğrenciler öğretmen-ebeveyn ilişkisinin temel prensiplerini tanımlayabilecektir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Etik ve ahlak ile ilgili temel kavramlar, ahlak ve ahlakın temelleri, ahlak ve etik kuramları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
2. Hafta Etik ilke, etik ural, iş ve mesle ahlakı/etiği Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Sosyal, kültürel, ahlaki, etik yönleriyle öğretmenlik mesleği Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
4. Hafta Sosyal, kültürel, ahlaki, etik yönleriyle öğretmenlik mesleği Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama
5. Hafta Eğitim ve öğrenme hakkı, eğitim, öğretim, öğrenme ve değerlendirme sürecinde etik ilkeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama
6. Hafta Eğitim paydaşlarıyla (işverenler/yöneticiler, meslektaşlar, veliler, meslek kuruluşları ve toplumla) ilişkilerde etik ilkeler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Eğitim/okul yöneticileri, veliler ve öğrencilerin ahlaki/etik sorumlukları Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav 1 Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
9. Hafta İş ve meslek hayatında etik dışı davranışlar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama
10. Hafta Türkiye’de kamu yönetimi, eğitim ve öğretmenlerle ilgili etik düzenlemeler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
11. Hafta Okulda ve eğitimde etik dışı davranışlar, etik ikilemler, sorunlar ve çözüm yolları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma
12. Hafta Okulda ve eğitimde etik dışı davranışlar, etik ikilemler, sorunlar ve çözüm yolları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
13. Hafta Okulda ahlak/etik eğitimi ve etik kurullar Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
14. Hafta Etik İhlallerle İlgili Örnek Olaylar Ders Saati
Kaynaklar
Emile Durkheim, Meslek Ahlâkı, Ankara: MEB Yayınları, 1948. Etik ve meslek etikleri : tıp, çevre, iş, basın, hukuk ve siyaset. / yay. haz. Harun Tepe, Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları, 2000. İş ve meslek ahlakı. / Mahmut Arslan. Ankara : Nobel Yayın Dağıtım, 2001. 248 s Meslek eğitiminin prensipleri ve tatbikatı. / Arthur B. Mays ; çev. İlhan Özdil, Remzi Öncül Ankara : Milli Eğitim Bakanlığı, 1960. Nurettin Topçu, Türkiye’nin Maarif Davası, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2018.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 DK11 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 2 2 2 4 3 2 2 5 5 5 60
PY2 3 3 2 2 2 4 3 2 2 5 5 5 60
PY3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY5 4 3 4 5 4 4 3 2 5 5 5 5 60
PY6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY7 5 5 5 5 5 5 5 2 5 5 5 5 60
PY8 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY9 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Uygulama 4 3 12
Ara Sınav 1 1 1 1
Ara Sınav 2 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 79
Dersin AKTS Kredisi 3,0