Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sınıf Yönetimi MB301 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Uzaktan
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Şule AY
Dersi Verenler Doç. Dr. Şule AY
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere sınıf yönetiminin temel kavram ve unsurlarını öğretmektir.
Dersin İçeriği Sınıf organizasyonunu sağlayarak sınıf ortamında sınıf içi iletişimin oluşması ve istenmeyen davranışların ortadan kaldırılması için gerekli bilgi ve yeterliliğe sahip olmak.
Ders Öğrenme Kazanımları - Yönetim ve sınıf yönetimi kavramlarını açıklar.
- Sınıf içi iletişimin nasıl gerçekleşeceğini tartışır.
- Sınıf içinde zaman kullanımını uygular.
- Sınıf kurallarının nasıl oluşturabileceğini öğrencilerle tasarlar.
- İstenmeyen öğrenci davranışlarının ve yaklaşımlarını açıklar.
- Olumlu öğrenme ortamını nasıl oluşturacağını tartışır.
- Öğretim yönetimi ve liderliği ilişkilendirir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Yönetim kavramı ve sınıf yönetimi. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
2. Hafta Sınıf organizasyonu. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
3. Hafta Sınıfta iletişim. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
4. Hafta Sınıf ortamı ve grup etkileşimi. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
5. Hafta Disiplin sınıf kuralları ve uygulamada dikkat edilecek hususlar. Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
6. Hafta Öğrencileri güdüleme. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Öğrenci davranışlarını etkileyen sosyal ve psikolojik faktörler. Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
9. Hafta İstenmeyen öğrenci davranışları ve yaklaşımlar. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
10. Hafta Sınıf içinde zaman yönetimi. Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
11. Hafta Okullarda çatışma ve çatışma yönetimi. Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
12. Hafta Okul aile işbirliği oluşturma. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Olumlu öğrenme ortamı oluşturma. Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Final Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
Kaynaklar
Kaya,Zeki(2006)Sınıf Yönetimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Küçükahmet, Leyla. (2006. Sınıf Yönetimi: Ankara Pegem A. Şişman,Mehme. (2006). Sınıf Yönetimi Teori ve Uygulama. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Erden,Münire.(2005). Sınıf Yönetimi. İstanbul: Epsilon Yayıncılık. Küçükahmet, Leyla. (2006. Sınıf Yönetimi: Ankara Pegem A. Şişman,Mehmet. (2006). Sınıf Yönetimi Teori ve Uygulama. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Erden,Münire.(2005). Sınıf Yönetimi. İstanbul: Epsilon Yayıncılık. A.O. Engin, A. Erginer, B. Çetin, B. Duman, B. Yiğit, C.Yanıklar, H.B.Gunduz, K.Yıldız, M.D.Karslı, M.İskender, N. Akgün, S.Taş. S.Nalçacı, Y.Kepenekçi., Eğitim Bilimine Giriş, (2010)
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 3 2 2 4 3 2 60
PY2 3 3 2 2 2 4 5 2 60
PY3 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY4 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY5 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY6 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY7 5 5 5 5 4 4 5 5 60
PY8 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY9 5 5 5 5 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Araştırma 5 5 25
Uygulama 4 3 12
Ara Sınav 1 1 1 1
Ara Sınav 2 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 82
Dersin AKTS Kredisi 3,0