Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Dil ve Edebiyat Öğretimi 2 İNÖ306 6. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersi Verenler Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu program her seviye için uygun edebi metinleri dil öğretiminde kullanmayı amaçlamaktadır
Dersin İçeriği Bu ders, farklı seviyelerde İngilizce öğretiminde edebi metinlerin kullanımına yönelik pratik deneyim kazandırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, belirlenen edebi metinleri kullanarak mikro-öğretim uygulamaları gerçekleştireceklerdir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Seviyeye uygun materyal hazırlayabilecekler; özgün dil kullanımına aşina olabilirler.
- Edebi metinleri dil öğretiminde etkin kullanabilecek
- Çeşitli öğretim tekniklerini uygulayabilecek
- Profesyonel sunum becerileri geliştirecek
- Sınıf yönetimi deneyimi kazanacak
- Öğrenciler, öğretim amaçları belirleyerek ders öncesi etkinlik, dersteki etkinlik, ders sonrası etkinlikler oluştururlar ve bunlara dayalı bir ders planı hazırlayabilirler.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ders tanıtımı, mikro öğretim formatı ve değerlendirme kriterleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
2. Hafta Metin: Ali Baba ve Kırk Haramiler Dilin Odak Noktası: Basit Geçmiş Zaman, Sayılar Beceriler: Temel Kelime Bilgisi, Dinleme Senaryo: Öğrenciler sayıları ve basit geçmiş zamanı kullanarak hazine avı etkinliği oluşturacaklar. Materyaller: Basitleştirilmiş hikaye alıştırmaları, resim kartları, temel anlama etkinlikleri Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama
3. Hafta Seviye: İLKÖĞRETİM Metin: Alice Harikalar Diyarında Dil Odağı: Şimdiki Zaman, Sıfatlar Beceriler: İnsanları ve durumları tanımlama Senaryo: Açıklamaların ve devam eden eylemlerin alıştırmasını yapmak için Çılgın Şapkacı'nın Çay Partisi rol oyunu Materyaller: Karakter kartları, diyalog alıştırmaları, kelime alıştırmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Seviye: İLKÖĞRETİM Metin: Peter Pan Dil Odağı: Yapabilir/Yapamaz, Yapacak/Yapmayacak Beceriler: Yeteneği ve gelecek planlarını ifade etme Senaryo: "Uçabilseydim" yaratıcı yazma ve konuşma etkinliği Materyaller: Resimli hikayeler, yetenek kartları, basit gelecek tahminleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
5. Hafta Seviye: ORTA ÖNCESİ Metin: Zor Zamanlar Dil Odağı: Şimdiki Mükemmel Beceriler: Toplumsal konuları tartışmak, geçmişi ve bugünü karşılaştırmak Senaryo: O zamanki ve şimdiki fabrika yaşamı - karşılaştırma faaliyetleri Materyaller: Metin alıntıları, tartışma kartları, zaman çizelgesi etkinlikleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
6. Hafta Seviye: ORTA ÖNCESİ Metin: Bir Noel Şarkısı Dil Odağı: Geçmiş Sürekli ve Geçmiş Basit Beceriler: Zaman ifadeleri, olayları sıralama Senaryo: Noel Hayaleti Geçmiş/Şimdiki/Gelecek zaman çizelgesi etkinlikleri Materyaller: Hikaye sıralama kartları, geçmiş zaman uygulaması Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Ders Saati
7. Hafta Seviye: ORTA ÖNCESİ Metin: Aşil'in Kalkanı Dilin Odak Noktası: Olasılık Modelleri Beceriler: Şiir analizi, olasılığı ifade etme Senaryo: Modern ve Antik dünya karşılaştırması Materyaller: Şiir yorumlama etkinlikleri, modern örnekler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Seviye: ORTA Metin: Macbeth Dil Odak Noktası: Üçüncü Koşullu, Dolaylı Konuşma Beceriler: Pişmanlığı ifade etme, konuşmaları raporlama Senaryo: "Ya Macbeth cadıların sözünü dinlemeseydi?" Materyaller: Drama etkinlikleri, rol yapma kartları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Seviye: ORTA+ Metin: Nehirde Bir Kıvrım Dilin Odağı: Mükemmel Zamanlar Beceriler: Kültürel farkındalık, anlatım teknikleri Senaryo: Kültürel değişim ve uyum tartışmaları Materyaller: Kültürel karşılaştırma etkinlikleri, anlatı yazma görevleri Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
11. Hafta Seviye: ÜST-ORTA Metin: En İyi Kızlar Dil Odak Noktası: Gelişmiş Koşul Cümleleri Beceriler: Tartışma, Cinsiyet Sorunlarını Tartışma Senaryo: Tarih boyunca kadın hakları Materyaller: Tartışma kartları, rol yapma etkinlikleri Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Sözel Anlatım
12. Hafta Seviye: ÜST-ORTA Metin: Öğrencinin Seçimi Dil Odağı: Karma İleri Dilbilgisi Beceriler: Entegre Beceri Uygulaması Senaryo: Güncel sosyal sorunlar Materyaller: Öğrencilerin geliştirdiği materyaller Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati
13. Hafta Seviye: İLERİ Metin: İlyada Dil Odağı: Edebi Araçlar, Gelişmiş Kelime Bilgisi Beceriler: Epik anlatı, mecazi dil Senaryo: Modern destansı hikaye yaratımı Materyaller: Edebi analiz çalışma sayfaları, yaratıcı yazma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
14. Hafta Seviye: İLERİ Metin: Hayvan Çiftliği Dilin Odak Noktası: Hiciv ve Metafor Beceriler: Siyasi söylem, alegori Senaryo: Modern siyasi hiciv yaratımı Materyaller: Metafor analizi, yaratıcı yazma görevleri Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
Kaynaklar
Duff, A. & Maley, A. (2007). Literature (Edebiyat). Oxford University Press. Romanlar, ilgili makaleler Lazar, G. (1993). Literature and Language Teaching. Cambridge: CUP.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 5 60
PY2 5 5 5 5 5 5 5 60
PY3 5 5 5 5 5 5 5 60
PY4 3 3 4 2 4 4 3 60
PY5 4 5 2 5 4 5 5 60
PY6 4 5 2 2 5 4 5 60
PY7 4 5 4 5 4 5 3 60
PY8 5 5 5 5 5 5 5 60
PY9 5 5 5 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Uygulama 2 3 6
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 72
Dersin AKTS Kredisi 3,0