Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yazma Becerileri 1 | İÖZ105 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Osman DÜLGER |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Osman DÜLGER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders öğrencilerin cümle, paragraf ve kompozisyon düzeyinde kompozisyon becerileri kazanmalarını sağlamak için yazmanın temellerini tanıtmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda yazılı metinlerde sözcük ve cümle çeşitliliği üzerinde durarak, öğrencilerin kelime dağarcığını artırmalarını ve akıcı bir stil geliştirmelerini sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Paragraf biçimleri ve yapısı; paragrafın teknik özellikleri; paragraf analizi; paragraf planının çıkarılması; gösterim, betimeleme, anlatım. Kompozisyon teknik özellikleri; kompozisyon analizi; kompozisyon planının çıkarılması. İyi organize edilmiş tutarlı kompozisyonlar oluşturmak: gösterim, betimleme, anlatım. Dilbilgisi çalışmaları. Sözcük çalışmaları. Akran değerlendirmesi. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Yazma işleminin adımlarını kullanır: ön yazma, anahatlama, taslak hazırlama, gözden geçirme ve düzenleme. - Karmaşık ve bileşik cümle yapılarını kullanır. - Farklı kompozisyon türlerini birbirinden ayırır - Anlatım, açıklama ve anlatım gibi çeşitli retorik modlarda paragraflar ve kompozisyonlar yazar. - İçerik, organizasyon, kelime seçimi, dilbilgisi, yazım denetimi ve noktalama işaretlerini iyileştirmek için metinleri gözden geçirir ve düzenler - Araştırma ve dokümantasyon dahil olmak üzere yazma sürecinde bilgisayar teknolojilerini kullanır |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş. Akademik yazmanın özellikleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Uygulama |
2. Hafta | Yazma süreci: Fikirleri oluşturma, not alma, düzenleme, taslak hazırlama, gözden geçirme | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma |
3. Hafta | Fikir oluşturma, ön- yazma ve düzenleme | Ders Saati |
4. Hafta | Paragraf nedir? Konu cümlesi, destekleyici fikirler, tutarlılık | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Açıklayıcı, betimleyici , anlatısal paragraflar yazma | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
6. Hafta | Kompozisyona giriş. Ana fikir cümlesi, giriş, gelişim paragrafları, sonuç | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
7. Hafta | Açıklayıcı kompozisyon. Detayların ve örneklerin organizasyonu. Geçiş sözcükleri ve sözcük öbekleri. | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Betimleyici kompozisyon. İnsanları betimleme. | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
10. Hafta | Betimleyici kompozisyon. Yerleri betimleme. | Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Akran geri bildirimi .Farklı sözcük ve yapılarla anlatım, hata analizi | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
12. Hafta | Anlatısal kompozisyon | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama |
13. Hafta | Dilbilgisi ve yapı alıştırmaları | Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Smalley, R. L., Ruetten, M. K. & Kozyrev, J. R. (2000). Refining Composition Skills. (5th Ed.). Heinle & Heinle Publishers, Boston Meyers, A. (2005). Gateways to Academic Writing: Effective Sentences, Paragraphs, and Essay. Newyork: Pearson Education, Inc. Bailey, S. (2017). Academic Writing A Handbook for International Students. 5th Edition. Routledge. Evans, V. (1998). Successful writing: proficiency. Express Publishing. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 5 | 2 | 5 | 5 | 1 | 5 | 60 |
PY2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 2 | 0 | 5 | 60 |
PY4 | 4 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY5 | 4 | 5 | 2 | 2 | 2 | 5 | 5 | 60 |
PY6 | 4 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 1 | 60 |
PY7 | 4 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY8 | 2 | 1 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | - |
PY9 | 4 | 3 | 2 | 5 | 5 | 5 | 1 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 2 | 4 | 8 |
Uygulama | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav 2 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 52 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |