Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Öğretmenlik Mesleğine Giriş MBZ101 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ender KAZAK
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Beyhan BAYRAK
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı; Öğrencilere, öğretmenlik mesleğinin özelliklerini ve ilkelerini, okul ve sınıf ortamını, öğretmenlik biçemlerini ve etkili öğretmenlerin özelliklerini; eğitimdeki alternatif bakış açılarını, eğitimin sosyal, psikolojik, felsefi ve tarihi temellerini, Türk eğitim sisteminin genel özelliklerini kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Öğretmenlik mesleğinin özellikleri ve ilkeleri; sınıf ve okul ortamı; öğretmenlik biçemleri ve etkili öğretmenlerin özellikleri; eğitimde değişik bakış açıları; eğitimin sosyal, psikolojik, felsefi ve tarihi temelleri; Türk Eğitim Sistemi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğretmenlik mesleğinin özelliklerini ve ilkelerini, okul ve sınıf ortamını, öğretmenlik biçemlerini ve etkili öğretmenlerin özelliklerini bilir
- Eğitimdeki alternatif bakış açılarını, eğitimin sosyal, psikolojik, felsefi ve tarihi temellerini, Türk eğitim sisteminin genel özelliklerini açıklayabilecek ve aralarındaki ilişkileri yorumlar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Eğitimle ilgili temel kavramlar Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama
2. Hafta Eğitimin tarihsel temelleri Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Eğitimin felsefi temelleri Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta Eğitimin toplumsal temelleri Görsel Sunum Ders Saati Uygulama Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Ara Sınav Haftası Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Eğitimin psikolojik temelleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Eğitimin Ekonomik temelleri Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta Eğitimin teknolojik temelleri Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Ara Sınav Haftası Ders Saati
10. Hafta Eğitimin yönetsel temelleri Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
11. Hafta Eğitimin denetimsel temelleri Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Meslek ve öğretmenlik Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama
13. Hafta Eğitimin hukuksal temelleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma
14. Hafta Tüm Ünitelerin Genel Tekrarı Ders Saati
Kaynaklar
Aksiyon Erden, M. (1998), Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Alkım Yayınları, İstanbul. / Karslı, M. D. (2003), Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Pegem A Yayıncılık, Ankara. / Sönmez, V. (Ed.) (2000), Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Anı Yayıncılık, Ankara. / Demirel, Ö. ve Kaya, Z. (Ed) (2003), Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Pegem A Yayıncılık, 3. Baskı, Ankara.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 Ölçme Yöntemi
PY1 5 1 1 -
PY2 5 2 2 -
PY3 5 5 5 60
PY4 3 3 3 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 4 20
Araştırma 3 2 6
Diğer Faaliyetler 2 2 4
Sözel Anlatım 3 2 6
Görsel Sunum 3 2 6
Uygulama 2 2 4
Toplam İş Yükü 74
Dersin AKTS Kredisi 3,0