Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Bağlamsal Dilbilgisi 2 | İÖZ110 | 2. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları |
Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN |
Dersin Amacı | Öğrencilerin İngilizce'nin bazı dilbilgisel özelliklerini tanımasını, betimlemesini ve açıklamasını ve özellikle ana dili Türkçe olan öğrencilerin İngilizce öğrenirken karşılaşabileceği zorlukları açıklamak amacıyla bunları Türkçe ile karşılaştırmasını sağlamak. |
Dersin İçeriği | İleri düzey metinlerde sıklıkla kullanılan sözcük sınıfları, tümce öğeleri, tümce çeşitleri ve tümce parçaları gibi ileri seviye dil yapıları; sorunlu olarak nitelendirilen İngilizce dilbilgisi yapılarının işlevleri ve kullanımları açısından bağlam ve yanlış çözümlemesi yöntemleriyle değerlendirmeleri; ileri düzey İngilizce dilbilgisi yapılarının tanımlayıcı incelemesi; bu yapıların farklı bağlamlarda kullanımı. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- İngilizce'nin ve Türkçe'nin hal eki sistemlerini karşılaştırma - Türkçe'de ve İngilizce'de öğe diziliminin rolünü tartışma - Geçişlilik kavramını tanımlama ve açıklama - Farklı cümlecik türlerini tanıma ve ayırt etme - İngilizce'de ve Türkçe'de fiilin çatısını tanıma, açıklama ve kullanma |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Türkçe'de ve İngilizce'de Hal Eki Sistemi | Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
2. Hafta | Türkçe'de ve İngilizce'de Öğe Dizilimi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama |
3. Hafta | Geçişlilik: Geçişli ve Geçişsiz Fiiller | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Koşul Cümlecikleri, genel bir bakış | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum |
5. Hafta | Koşul Cümlecikleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
6. Hafta | Fiilin Çatısı, genel bir bakış, Türkçe'de ve İngilizce'de Edilgen Yapı | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Türkçe'de ve İngilizce'de Oldurgan/Ettirgen Yapı | Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav Haftası | Uygulama Araştırma |
9. Hafta | Türkçe'de ve İngilizce'de Dönüşlü ve İşteş Yapı | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Cümlecik Türleri, genel bir bakış | Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Sıfat Cümlecikleri | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum |
12. Hafta | Dolaylı Anlatım | Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati |
13. Hafta | Cümleciklerin Kısaltılması | Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Final | Uygulama Araştırma |
Understanding and Using English Grammar (third ed.). Azar, B.S. Longman, 1999. İngilizce ve Türkçe'nin dilbilgisel özellikleriyle ilgili makaleler. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40 |
PY5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY13 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |