Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bağlamsal Dilbilgisi 2 İÖZ110 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN
Dersin Amacı Öğrencilerin İngilizce'nin bazı dilbilgisel özelliklerini tanımasını, betimlemesini ve açıklamasını ve özellikle ana dili Türkçe olan öğrencilerin İngilizce öğrenirken karşılaşabileceği zorlukları açıklamak amacıyla bunları Türkçe ile karşılaştırmasını sağlamak.
Dersin İçeriği İleri düzey metinlerde sıklıkla kullanılan sözcük sınıfları, tümce öğeleri, tümce çeşitleri ve tümce parçaları gibi ileri seviye dil yapıları; sorunlu olarak nitelendirilen İngilizce dilbilgisi yapılarının işlevleri ve kullanımları açısından bağlam ve yanlış çözümlemesi yöntemleriyle değerlendirmeleri; ileri düzey İngilizce dilbilgisi yapılarının tanımlayıcı incelemesi; bu yapıların farklı bağlamlarda kullanımı.
Ders Öğrenme Kazanımları - İngilizce'nin ve Türkçe'nin hal eki sistemlerini karşılaştırma
- Türkçe'de ve İngilizce'de öğe diziliminin rolünü tartışma
- Geçişlilik kavramını tanımlama ve açıklama
- Farklı cümlecik türlerini tanıma ve ayırt etme
- İngilizce'de ve Türkçe'de fiilin çatısını tanıma, açıklama ve kullanma
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Türkçe'de ve İngilizce'de Hal Eki Sistemi Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
2. Hafta Türkçe'de ve İngilizce'de Öğe Dizilimi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama
3. Hafta Geçişlilik: Geçişli ve Geçişsiz Fiiller Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
4. Hafta Koşul Cümlecikleri, genel bir bakış Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
5. Hafta Koşul Cümlecikleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
6. Hafta Fiilin Çatısı, genel bir bakış, Türkçe'de ve İngilizce'de Edilgen Yapı Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Türkçe'de ve İngilizce'de Oldurgan/Ettirgen Yapı Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav Haftası Uygulama Araştırma
9. Hafta Türkçe'de ve İngilizce'de Dönüşlü ve İşteş Yapı Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Cümlecik Türleri, genel bir bakış Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler
11. Hafta Sıfat Cümlecikleri Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
12. Hafta Dolaylı Anlatım Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati
13. Hafta Cümleciklerin Kısaltılması Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Final Uygulama Araştırma
Kaynaklar
Understanding and Using English Grammar (third ed.). Azar, B.S. Longman, 1999. İngilizce ve Türkçe'nin dilbilgisel özellikleriyle ilgili makaleler.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 40
PY5 5 5 5 5 5 5 60
PY13 5 5 5 5 5 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer