Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bağlamsal Dilbilgisi 1 İÖZ109 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Ammar TEKİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencilerin İngilizce'nin bazı dilbilgisel özelliklerini tanımasını, betimlemesini ve açıklamasını sağlamak ve özellikle ana dili Türkçe olan öğrencilerin İngilizce öğrenirken karşılaşabileceği zorlukları açıklamak amacıyla İngilizce'nin bu dilbilgisel özelliklerini Türkçe'nin dilbilgisel özellikleriyle karşılaştırmak.
Dersin İçeriği İleri seviyedeki dil ve tümce yapıları, bu yapılar ile sözcükler arasındaki ilişki, bu dil yapıları aracılığıyla öğrencileri anlam yaratma, biçim ile metin türü arasındaki ilişki, bağlam ile yapı arasındaki ilişki, yapıların farklı bağlamlardaki anlamları ve üst düzey metinlerde kullanımı.
Ders Öğrenme Kazanımları - Farklı fiil tiplerini tanıyıp ayırt edebilme
- Türkçe'de ve İngilizce'de belirtme durumlarını ayırt edebilme
- Zaman ve kılış kavramlarını tanıma
- İngilizce'nin ve Türkçe'nin zamanlarını kullanma ve karşılaştırma
- Türkçe'de ve İngilizce'de dilek kiplerini tanımlama, açıklama ve ifade etme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Bağlayıcı Eylem Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler
2. Hafta Türkçe'de ve İngilizce'de Belirlilik Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma
3. Hafta Zaman ve Görünüş, genel bir bakış Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
4. Hafta Türkçe'de ve İngilizce'de Zamanın ve Görünüşün İfadesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
5. Hafta Geniş Zaman Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
6. Hafta Geniş Zaman Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler
7. Hafta Gelecek Zaman Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
8. Hafta Ara Sınav Haftası Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
9. Hafta Geçmiş Zaman Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
10. Hafta Gelecek Zaman Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
11. Hafta Ricalar, Zorunluluğun İfadesi, Zorunluluğun Olmaması ve Yasaklama Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
12. Hafta Öğüt, Öneri ve Yeteneğin İfadesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
13. Hafta Olasılığın İfadesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler
14. Hafta Final Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama
Kaynaklar
Foley, M., & Hall, D. (2003). Longman advanced learners' grammar: a self-study reference & practice book with answers. London and New York: Longman; Hewings, M. (2013). Advanced grammar in use with answers: A self-study reference and practice book for advanced learners of English. Cambridge University Press.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 5 4 4 5 5 3 40
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 2 26
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 7 2 14
Araştırma 4 1 4
Uygulama 5 1 5
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 51
Dersin AKTS Kredisi 2,0