Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Okuma Becerileri 2 İÖZ104 2. Yarıyıl 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersi Verenler Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin farklı edebi türler arasındaki geçişkenliği kavramalarını sağlamak, drama ve şiir analizi becerilerini geliştirmek ve novella gibi daha uzun metinleri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmelerini sağlamaktır. Öğrenciler, metinlerarası ilişkileri keşfederek daha kapsamlı bir edebi anlayış geliştireceklerdir.
Dersin İçeriği Drama metinlerinin sahne ve performans odaklı analizi Şiir dilinin incelenmesi ve şiirsel teknikler Novella formatının kısa hikaye ve romandan farkları Türler arası etkileşim ve metinlerarası ilişkiler İleri düzey edebi analiz teknikleri Karşılaştırmalı metin çözümlemeleri
Ders Öğrenme Kazanımları - Farklı edebi türlerin özelliklerini ayırt edebilecek ve aralarındaki ilişkileri açıklayabilecek
- Drama metinlerini performans boyutuyla değerlendirebilecek
- Şiirsel teknikleri ve imge sistemlerini analiz edebilecek
- Metinlerarası ilişkileri tespit edip yorumlayabilecek
- Karşılaştırmalı metin analizi yapabilecek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dönem tanıtımı, türler arası geçişkenlik kavramı, şiir-drama-novella ilişkileri Uygulama Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta "The Love Song of J. Alfred Prufrock" | Odak: Modernist şiir, dramatik monolog Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
3. Hafta Tennessee Williams - "The Glass Menagerie" (Seçili sahneler) | Odak: Sahne direktifleri, sembolik aksesuar Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
4. Hafta Sylvia Plath - "Lady Lazarus" ve "Daddy" | Odak: Konfesyonel şiir, metafor sistemleri Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Samuel Beckett - "Krapp's Last Tape" | Odak: Absürd tiyatro, monodram Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
6. Hafta Robert Frost - "The Road Not Taken" ve "Mending Wall" | Odak: Pastoral şiir, anlatı şiiri Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Allen Ginsberg - "Howl" | Odak: Beat şiiri, sosyal eleştiri, şiirsel manifesto Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
8. Hafta Ara Sınav 1 Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Joseph Conrad - "Heart of Darkness" (Novella - Bölüm 1) | Odak: Çerçeve anlatı, kolonyal söylem Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
10. Hafta Joseph Conrad - "Heart of Darkness" (Novella - Bölüm 2-3) | Odak: Sembolik yolculuk, karanlık-aydınlık imgesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
11. Hafta Harold Pinter - "The Dumb Waiter" | Odak: Tehdit komedisi, alt metin Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama Görsel Sunum Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
12. Hafta Maya Angelou - "Still I Rise" ve Langston Hughes - "The Negro Speaks of Rivers" | Odak: Kimlik şiiri Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
13. Hafta George Orwell - "Animal Farm" (Novella - İlk yarı) | Odak: Alegorik anlatı, politik hiciv Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma
14. Hafta George Orwell - "Animal Farm" (Novella - İkinci yarı) | Odak: Distopya, propaganda dili Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
Kaynaklar
Norton Şiir Antolojisi
Norton İngiliz Edebiyatı Antolojisi (10. Edisyon)
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 5 60
PY2 5 5 5 5 5 5 60
PY3 3 5 2 2 2 5 60
PY4 3 3 4 2 2 5 60
PY5 4 3 5 2 5 5 60
PY6 5 5 5 5 5 5 60
PY7 3 3 2 5 2 5 60
PY8 4 5 2 5 2 5 60
PY9 4 5 2 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 2 6 12
Araştırma 2 2 4
Diğer Faaliyetler 3 3 9
Sözel Anlatım 2 4 8
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Uygulama DS 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 1 1 1
Toplam İş Yükü 76
Dersin AKTS Kredisi 3,0