Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Dili II GKZ104 2. Yarıyıl 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Nilgün BÜYÜKER GÜNGÖR
Dersi Verenler Öğr. Gör. Mithat USTA
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Yazma metotlarını kullanmak
Dersin İçeriği Akademik dil ve yazının özellikleri; akademik yazılarda tanım, kavram ve terimlerden yararlanma; nesnel ve öznel anlatım; akademik metinlerin yapısı ve türleri (makale, rapor ve bilimsel özet vb.); iddia, önerme yazma (bir düşünceyi doğrulama, savunma ya da karşı çıkma); bilimsel raporların ve makalelerin biçimsel özellikleri; rapor yazmanın basamakları; açıklama, tartışma, metinler arası ilişki kurma, kaynak gösterme (atıf yapma ve dipnot gösterme, kaynakça oluşturma); başlık yazma, özetleme, anahtar kelime yazma; bilimsel yazılarda dikkat edilecek etik ilkeler; akademik metin yazma uygulamaları.
Ders Öğrenme Kazanımları - Bazı edebi türlerde yazı yazar.
- Eleştiri yazar
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Akademik dil ve yazının özellikleri Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
2. Hafta Akademik yazılarda tanım, kavram ve terimlerden yararlanma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
3. Hafta Nesnel ve öznel anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
4. Hafta Akademik metinlerin yapısı ve türleri (makale, rapor ve bilimsel özet vb.) Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Akademik metinlerin yapısı ve türleri (makale, rapor ve bilimsel özet vb.) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama
6. Hafta İddia, önerme yazma (bir düşünceyi doğrulama, savunma ya da karşı çıkma) Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
7. Hafta Bilimsel raporların ve makalelerin biçimsel özellikleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
8. Hafta Ara Sınav 1 Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
9. Hafta Rapor yazmanın basamakları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma
10. Hafta Açıklama, tartışma, metinler arası ilişki kurma, kaynak gösterme (atıf yapma ve dipnot gösterme, kaynakça oluşturma) Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Açıklama, tartışma, metinler arası ilişki kurma, kaynak gösterme (atıf yapma ve dipnot gösterme, kaynakça oluşturma) Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
12. Hafta Açıklama, tartışma, metinler arası ilişki kurma, kaynak gösterme (atıf yapma ve dipnot gösterme, kaynakça oluşturma) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Açıklama, tartışma, metinler arası ilişki kurma, kaynak gösterme (atıf yapma ve dipnot gösterme, kaynakça oluşturma) Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
14. Hafta Final Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Moran, Berna, Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İstanbul, 2001. Çetişli, İsmail, Edebiyat Sanatı ve Bilimi, Ankara: Akçağ Yay., 2008. Kavcar, Cahit vd., Yazılı ve Sözlü Anlatım, Ankara: Anı Yay., 2011. Çetişli, İsmail, Edebiyat Sanatı ve Bilimi, Ankara: Akçağ Yay., 2008. Karataş, Turan, Ansiklopedik Edebiyat Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Sütun Yay., 2011.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 Ölçme Yöntemi
PY1 1 1 1 60
PY2 4 3 5 60
PY3 2 3 2 60
PY4 5 5 5 60
PY5 4 3 5 60
PY6 4 5 2 60
PY7 5 5 5 60
PY8 2 3 2 60
PY9 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 5 65
Araştırma 5 5 25
Diğer Faaliyetler 5 5 25
Uygulama 4 4 16
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 133
Dersin AKTS Kredisi 3,0