Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Dinleme ve Sesletim 2 İÖZ102 2. Yarıyıl 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yusuf KASİMİ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Yusuf KASİMİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı ögrenci’lerin Ingilizce sesleri algılamaları ve seslendirmeleri yetisini kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Not alma, öngörüde bulunma, belli ve ayrıntılı bilgiye ulaşma, bağlamdan anlam çıkarma, içeriğin özünü anlama gibi dinleme alt-becerileri; fonetik; mülakatlar, filmler, şarkılar, konferanslar, televizyon programları ve haber yayınları gibi çeşitli alanlardan alınan değişik İngilizce aksanlarını içeren özgün dinleme materyalleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler dinledikleri metinlerinde "ana tema, destekleyici fikir, sonuç ve çıkarım yapma" konusuna hakim olacaklardır
- Öğrenciler İngilizce konuşulan ülkelerdeki aksanlara aşina olacaklardır
- Öğrenciler gerçek yaşam konuşmalarındaki olası sorunları tespit edip, bu sorunlara çözüm geliştirecek konuşmalar yapabileceklerdir.
- Öğrenciler farklı dinleyici ve amaca uygun konuşmalar yapabilecektir
- Öğrenciler konuşmalarında empati, anlayış ve anlaşma geliştirebileceklerdir
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Öğrencilerin dinledikleri metnin konusunu ve anlatım planı hakkında bilgi vermek Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
2. Hafta Öğrencilerin dinleme esnasinda yeni konu ya da yeni fikire geçiş bilgisi. Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
3. Hafta Dinleme metninde genel yargı ve destek ifadeleri. Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
4. Hafta Dinlenen metinde vurgu ya da bilgiyi daha açıklığa kavuşturmak için yapılan tekrar ifadelerini tanıma. Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım
5. Hafta Dinlenen metinde neden sonuç bağıntılarını tanıma. Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Görsel Sunum Ders Saati
6. Hafta Söylenmesi zor olan kelimeler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama
7. Hafta Dinlenen metinde neden ve sonuçları tahmin etmeyi sağlayan yapıları tanımak Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
9. Hafta Dinleme metninde eden sözlü olmayan yapıları tanımak Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
10. Hafta Vurgulanan heceler Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Görsel Sunum
11. Hafta Dinleme metninde tanımlar. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
12. Hafta Dinleme metninde alinti , başka kaynaktan aktarma. Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Tüm not alma tekninkerinin tekrarı ve uygulaması Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
14. Hafta Final Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Görsel Sunum
Kaynaklar
1. Frazier, L &Leeming, S. (2007). Lecture Ready 3. Oxford. 2. Cunningham, S., Bowler, B. New Headway Pronunciation (Intermediate & Upper Intermediate). Oxford Contemporary Topics İleri Düzey www.ted.com
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 3 5 5 5 5 5 60
PY2 3 3 2 2 2 5 60
PY3 3 0 0 0 0 0 -
PY4 2 1 2 2 2 1 60
PY5 5 5 5 5 5 5 60
PY6 2 3 2 1 2 1 60
PY7 3 3 2 2 5 5 60
PY8 5 3 5 5 5 5 60
PY9 5 5 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 3 15
Uygulama 5 5 25
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 81
Dersin AKTS Kredisi 3,0