Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | GKZ102 | 2. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Fatih ÖZÇELİK |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Fatih ÖZÇELİK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türk devrimlerini ve kuruluşundan günümüze Türkiye'de yaşanan siyasi, ekonomik, toplumsal olayları kavramak |
Dersin İçeriği | Siyasal alanda yapılan devrimler ve süreç |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Türk devriminin temel ilkelerini ve niteliğini kavrayabilme - Türk devriminin amacını ve toplumsal kazanımlarını sıralayabilme - Türk devriminin hangi koşullarda, hangi yöntemlerle gerçekleştirildiğini ve bu süreçte ne tür sorunlarla karşılaşıldığını kavrayabilme - Atatürk ilkeleri, Atatürkçülük, Kemalizm, Atatürkçü düşünce sistemi gibi kavramları yorumlayabilme - Geçmişten günümüze Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşanan siyasi, ekonomik, toplumsal gelişmeleri algılayabilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Siyasal alanda yapılan devrimler: Saltanatın kaldırılması, cumhuriyetin ilanı, halifeliğin kaldırılması | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati Uygulama Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım |
2. Hafta | Atatürk döneminde çok partili hayata geçiş denemeleri | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma |
3. Hafta | Çağdaş ve laik bir hukuk sistemi oluşturabilmek için gerçekleştirilen devrimler ve anayasalar | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
4. Hafta | Eğitim alanında gerçekleştirilen devrimler | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma |
5. Hafta | Ulusal bir ekonomi oluşturma politikaları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Uluslaşma projesi olarak; dil, tarih ve kültür | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
7. Hafta | Atatürkçü düşünce sisteminin ve Türk devriminin niteliği ve evrenselliği | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
9. Hafta | Milli Şef Dönemi Türk iç ve dış politikası | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Demokrat Parti Dönemi ve 27 Mayıs | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | 1960-1980 arası Türk iç ve dış siyasetinde yaşanan gelişmeler | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | 12 Eylül'den günümüze Türkiye | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma |
13. Hafta | 12 Eylül'den günümüze Türkiye | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Ahmet Mumcu, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 Türkiye Cumhuriyeti Tarihi -II(Komisyon) Utkan Kocatürk, Atatürk'ün Fikir ve Düşünceleri Suna Kili, Atatürk Devrimi: Bir Çağdaşlaşma Modeli Şerafettin Turan, Atatürk'ün Düşünce Yapısını Etkileyen Olaylar, Düşünürler, Kitaplar Şerafettin Turan, Türk Devrim Tarihi Sina Akşin, Kısa Türkiye Tarihi Taner Timur, Türk Devrimi ve Sonrası Kemal Karpat, Türk Demokrasi Tarihi Tevfik Çavdar, Türkiye'nin Demokrasi Tarihi 1950'den Günümüze Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam Şevket Süreyya Aydemir, İkinci Adam Andrew Mango, Atatürk: Modern Türkiye'nin Doğuşu Lord Kinross, Atatürk: Bir Millletin Yeniden Doğuşu Eric Jan Zürcher, Modernleşen Türkiye'nin Tarihi Feroz Ahmad, Demokrasi Sürecinde Türkiye Feroz Ahmad, Bir Kimlik Peşinde Türkiye Şerif Mardin, Türk Modernleşmesi Yahya Tezel, Cumhuriyet Döneminin İktisadi Tarihi Yahya Akyüz, Türk Eğitim Tarihi Türk Dış Politikası, Kurtuluş Savaşı'ndan Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar(Baskın Oran) |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY4 | 2 | 1 | 2 | 2 | 2 | 1 | - |
PY5 | 3 | 5 | 2 | 2 | 5 | 1 | 60 |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 5 | 65 |
Araştırma | 3 | 3 | 9 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 77 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |