Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Dinleme ve Sesletim 1 | İÖZ101 | 1. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf KASİMİ |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf KASİMİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrenci bu dersin sonunda, Hedef dildeki ünlü ve ünsüz harflerin doğru ve düzgün bir şekilde çıkması için gerekli olan organların işlevlerini ve bu seslerin sesletimini öğrenerek hedef dilde etkin dinleme ve doğru bir sesletim becerisi kazanır. |
Dersin İçeriği | Sesletim, dinleme, hedef dildeki ünlü ve ünsüz harfler, hedef dildeki çeşitli ses olayları |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- İngilizce öğretmenliği uygulamalarında karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir. - İngilizce öğretmenliği uygulamalarını etkileyebilecek ulusal ve uluslar arası kültürel unsurları tanır. - Öğrencilerin dil becerilerinin, öğrenmedeki rolünü değerlendirir. - Öğretme öğrenme sürecini, öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını ve konu alanının özelliklerini dikkate alarak bilgi teknolojilerini hem öğretimi planlama sürecinde hem de öğrenme sürecinde etkili olarak kullanır. - Öğrencilerin bireysel, sosyal, kültürel farklılıklarını, özel ilgi ve gereksinimlerini dikkate alarak en üst düzeyde öğrenmeleri için uygun eğitim ortamları düzenler ve etkili öğretme öğrenme süreçleri oluşturmak için uygun öğrenme materyalleri geliştirir. - Öğrencilerde eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişimi için uygun yöntem ve teknikleri kullanır, İngilizceyi doğru ve etkili kullanır. - Farklı ölçme ve değerlendirme yöntem ve teknikleri kullanarak öğrencilerin gelişimini izler - Öğretmenlik alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak paylaşır. - Birey olarak mesleği ile ilgili görev, hak ve sorumluluklarını betimleyen mevzuata, demokrasi, insan haklan, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dinleme ve sesletime giriş | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
2. Hafta | Hedef dildeki seslerin çıkışında çalışan organları tanıma ve işlevlerini bilme | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Hedef dildeki seslerin çıkışında çalışan organları tanıma ve işlevlerini bilme | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama |
4. Hafta | Hedef dildeki seslerin çıkışında çalışan organları tanıma ve işlevlerini bilme | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Hedef dildeki ünsüz harfler | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Araştırma Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Hedef dildeki ünsüz harfler | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Araştırma |
7. Hafta | Hedef dildeki ünlü harfler | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
9. Hafta | Hedef dildeki ses olayları | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Hedef dildeki ses olayları | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
11. Hafta | Hedef dildeki ses olayları | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
12. Hafta | Hedef dildeki ses olayları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler |
13. Hafta | Hedef dildeki Türkler için problem teşkil eden sesleri tanıma | Uygulama Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Hedef dildeki Türkler için problem teşkil eden sesleri tanıma | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
Demirezen, M. (1987). Articulatory Phonetics and the Principles of Sound Production. Ankara: Yargı Yayınevi. Marks, J. (2007). English Pronunciation in Use. UK: CUP |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 60,40,60,40,60 |
PY2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 4 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 2 | 5 | - |
PY4 | 3 | 5 | 5 | 0 | 5 | 0 | 5 | 0 | 0 | 5 | 60 |
PY5 | 2 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 2 | 5 | 60,60 |
PY7 | 2 | 0 | 5 | 0 | 5 | 0 | 5 | 0 | 2 | 0 | 60 |
PY8 | 3 | 5 | 0 | 5 | 0 | 5 | 0 | 2 | 0 | 5 | 60 |
PY9 | 3 | 5 | 0 | 5 | 0 | 5 | 5 | 0 | 5 | 0 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 20 | 2,5 | 50 |
Araştırma | 2 | 2 | 4 |
Sözel Anlatım | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınav 1 | 1 | 4 | 4 |
Final | 1 | 7 | 7 |
Toplam İş Yükü | 74 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |