Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Okuma Becerileri 1 İÖZ103 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersi Verenler Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin İngiliz ve Amerikan Edebiyatı'nın seçkin eserlerini okuyup analiz ederek eleştirel düşünme ve okuma becerilerini geliştirmektir. Öğrenciler, edebi metinleri tarihsel ve kültürel bağlamlarında değerlendirmeyi, yazarların hayatları ve dönemin edebi akımlarıyla ilişkilendirmeyi öğreneceklerdir.
Dersin İçeriği İngiliz ve Amerikan Edebiyatı'nın önde gelen yazarlarının kısa hikayeleri Seçilen metinlerin yapısal ve tematik analizi Yazarların biyografileri ve edebi kimlikleri Edebi akımlar ve dönemin sosyo-kültürel özellikleri Metin çözümleme teknikleri ve eleştirel okuma stratejileri Edebi terimlerin kullanımı ve uygulaması
Ders Öğrenme Kazanımları - Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler: Edebi metinleri eleştirel bir bakış açısıyla okuyup analiz edebilecek Metinleri tarihsel ve kültürel bağlamlarında değerlendirebilecek Yazarların edebi üsluplarını ve eserlerindeki temel temaları tanımlayabilecek Edebi akımların özelliklerini metinler üzerinden tespit edebilecek Metinlerdeki edebi teknikleri ve araçları belirleyip yorumlayabilecek Edebi terminolojiyi doğru ve yerinde kullanabilecek
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Tanışma, ders içeriğinin ve gerekliliklerinin tanıtımı, edebi analiz tekniklerine genel bakış Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Edgar Allan Poe - "The Tell-Tale Heart" | Odak: Birinci şahıs anlatımı, güvenilmez anlatıcı Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati
3. Hafta Kate Chopin - "The Story of an Hour" | Odak: Sembolizm ve feminist okuma Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Ernest Hemingway - "Hills Like White Elephants" | Odak: Diyalog teknikleri, buzdağı teorisi Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
5. Hafta Virginia Woolf - "The Mark on the Wall" | Odak: Bilinç akışı tekniği, modernist anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta James Joyce - "Araby" | Odak: Epifani kavramı, karakter gelişimi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
7. Hafta William Faulkner - "A Rose for Emily" | Odak: Kronolojik olmayan anlatım, Southern Gothic Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Uygulama Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Katherine Mansfield - "The Garden Party" | Odak: Sınıf çatışması, sosyal realizm Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Raymond Carver - "Cathedral" | Odak: Minimalizm, gündelik yaşamın poetikası Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Uygulama
11. Hafta Charlotte Perkins Gilman - "The Yellow Wallpaper" | Odak: Gotik unsurlar, psikolojik gerilim Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
12. Hafta John Steinbeck - "The Chrysanthemums" | Odak: Bölgesel realizm, alegori Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler
13. Hafta D.H. Lawrence - "The Rocking-Horse Winner" | Odak: Alegori, sosyal eleştiri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati
14. Hafta Flannery O'Connor - "A Good Man Is Hard to Find" | Odak: Grotesk, ahlaki çatışma Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Norton Kısa Hikaye Antolojisi (9. Edisyon) Editörler: Richard Bausch, R.V. Cassill
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 60
PY2 5 5 60
PY3 3 3 60
PY4 4 4 60
PY5 3 3 60
PY6 3 3 60
PY7 3 3 60
PY8 5 5 60
PY9 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 3 3 9
Araştırma 3 3 9
Diğer Faaliyetler 1 1 1
Sözel Anlatım 1 1 1
Görsel Sunum 1 1 1
Uygulama 1 1 1
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Uygulama 2 2 4
Uygulama DS 2 2 4
Sınıf İçi Etkinlik 1 2 2