Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bilişim Teknolojileri GKZ107 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi uzaktan
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Hüsrev YILDIZ
Dersi Verenler Öğr. Gör. Hüsrev YILDIZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bilgi teknolojileri kullanımının yaygınlaştırmak. Bilgisayar okur-yazarlığının arttırmak. Ofis programları ve İnternet kullanımı konularında deneyim kazandırmak.
Dersin İçeriği Bilişim teknolojileri ve bilgi-işlemsel düşünme; problem çözme kavramları ve yaklaşımları; algoritma ve akış şemaları; bilgisayar sistemleri; yazılım ve donanımla ilgili temel kavramlar; işletim sistemlerinin temelleri, güncel işletim sistemleri; dosya yönetimi; yardımcı programlar (üçüncü parti yazılımlar); kelime işlem programları; hesaplama/tablo/grafik programları; sunu programları; masaüstü yayıncılık; veri tabanı yönetim sistemleri; web tasarımı; eğitimde internet kullanımı; iletişim ve işbirliği teknolojileri; güvenli internet kullanımı; bilişim etiği ve telif hakları; bilgisayar ve internetin çocuklar/gençler üzerindeki etkileri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Bilişim Teknolojileri ve bilgi-işlemsel düşünme ile ilgili temel kavramları açıklar
- Problem çözme kavram ve yaklaşımlarını açıklar
- Bilgisayar sistemlerinin ana bileşenlerini (bilgisayarın çalışma mantığı, donanım ve yazılım kavramları, işletim sistemleri, dosya yönetimi) bilir
- Microsoft Office Word kelime işlemci programını etkili şekilde kullanır
- Microsoft Office Excell hesap tabloları programını etkili şekilde kullanır
- Microsoft Office PowerPoint sunu hazırlama programını etkili şekilde kullanır
- Microsoft Office Publisher yayın hazırlama programını etkili şekilde kullanır
- Microsoft Office Access Masaüstü veritabanı programını etkili şekilde kullanır
- Web tasarımı temel kavramlarını açıklar
- İnternet'in eğitim aracı olarak kullanım uygulamalarını açıklar
- Bilgisayar ve internet güvenliği için alınması gereken önlemleri bilir
- Bilişim etiğini bilir
- Bilgisayar ve internetin çocuklar/gençler üzerindeki etkilerini bilir
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Bilişim Teknolojileri temel kavramları (veri, bilgi, bilim, teknoloji, bilişim teknolojisi,…) • Microsoft Office PowerPoint sunu hazırlama Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler
2. Hafta Bilgisayarların tarihçesi • Bilgisayar türleri • Microsoft Office PowerPoint sunu hazırlama Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
3. Hafta Bilgi-işlemsel düşünme ve etkinlikleri • Microsoft Office PowerPoint sunu hazırlama Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
4. Hafta Bilişim teknolojilerinde problem çözme yaklaşımları • Algoritma ve akış şeması • Microsoft Office Word kelime işlemci programı Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
5. Hafta Bilgisayarın çalışma mantığı • Donanım- yazılım kavramları • Microsoft Office Word kelime işlemci programı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
6. Hafta İşletim sistemleri ve özellikleri ile güncel işletim sistemleri ve özellikleri • Windows işletim sisteminin kurulumu ve dosya yönetimi • Microsoft Office Word kelime işlemci programı Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Giriş çıkış birimleri, depolama üniteleri • Microsoft Office Word kelime işlemci programı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
9. Hafta İnternet'in eğitim aracı olarak kullanım uygulamaları • Microsoft Office Excel hesap tabloları Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
10. Hafta Bilgisayar ve internet güvenliği • Microsoft Office Excel hesap tabloları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Araştırma
11. Hafta • Bilgisayar virüsleri ve korunma yöntemleri • Microsoft Office Publisher yayın hazırlama programı Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
12. Hafta Bilişim etiği • Bilgisayar ve internetin çocuklar/gençler üzerindeki etkileri • Bilgisayarın ve internetin olumsuz/ etik dışı kullanım biçimleri • Microsoft Office Access Masaüstü veritabanı programı Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
13. Hafta Çocukları ve gençleri, olumsuz/ etik dışı bilgisayar ve internet kullanımından koruma yöntemleri • Olumsuz/ etik dışı bilgisayar ve internet kullanımlarına doğru müdahale yöntemleri • Microsoft Office Access Masaüstü veritabanı programı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
14. Hafta Final Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Araştırma
Kaynaklar
Şahin, S. (Ed.) (2017). Eğitimde Bilişim Teknolojileri I-II, Pegem Akademi Yayıncılık Uzunboylu, H. (Ed.) (2017). Bilişim Teknolojileri, Seçkin Yayıncılık
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 DK11 DK12 DK13 Ölçme Yöntemi
PY1 4 5 5 5 2 5 5 2 5 5 1 5 5 5 60
PY2 3 5 5 5 0 0 0 5 5 0 0 5 5 5 60
PY3 3 3 5 5 0 5 0 2 5 0 0 5 5 5 60
PY4 3 5 2 5 0 5 0 2 0 5 0 0 5 5 60
PY5 4 5 2 5 5 1 5 2 2 5 5 5 5 5 60
PY6 4 4 4 2 5 5 5 5 2 5 1 5 5 5 -
PY7 4 5 2 2 2 1 5 2 5 5 5 5 5 5 60
PY8 4 3 2 5 5 5 5 2 5 5 5 5 5 5 60
PY9 4 5 2 5 2 5 5 2 5 5 1 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 1 1
Araştırma 2 5 10
Diğer Faaliyetler 2 5 10
Sözel Anlatım 1 1 1
Uygulama 2 6 12
Ara Sınav 1 1 2 2
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 78
Dersin AKTS Kredisi 3,0