[] Program Hakkında

Sinema ve Televizyon Doktora Programı, disiplinler arası bir perspektifle sinema – televizyon mecralarının incelenmesi ve araştırılması üzerine kurulu ve ayrıca bu mecralarda ürün ortaya koyulmasına zemin sunan bir müfredata sahiptir. Bu program sinema ve televizyon alanında kendisini yetkinleştirmek, akademik çalışma yapmak ve kapsamlı bilgi sahibi olmak isteyen öğrencilere yönelik bir programdır. Alanlarında  uzmanlaşmış güçlü öğretim üyesi kadrosuyla Sinema ve Televizyon Doktora Programı, bu alanda eğitim almaya devam etmek isteyen adayların ihtiyacına cevap vererek;  bölgenin, yakın çevrenin ve Üniversite’nin gelişmesine önemli katkılarda bulunmaktadır.

[] Amaç

Sinema Televizyon Doktora Programı hem ulusal hem de uluslararası düzeyde rekabet edecek donanıma sahip, yaratıcı, üretken, disiplinler arası düşünebilen, öğrendiği bilgiyi uygulayabilen, bilimsel çalışma, araştırma yapmaya yetkin bilim insanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

[] Hedef

Sinema ve Televizyon Anasanat Dalı Doktora Programının hedefi, öğrencilere bilimsel bakış açısı ve yöntem ile sinema - televizyon alanında gerekli olan kuramsal bilinci kazandırmaktır.  Bu program alanında akademik yeterliliğe ulaşmayı amaçlayan öğrencilere bu birikimi verebilmeyi hedeflemektedir. 

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Bu program, doktora düzeyinde öğretim veren bir programdır.

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Sinema ve Televizyon Doktora derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

[] Kayıt Kabul Şartları

Lisans ve/veya Yüksek Lisans eğitimini “Sinema”, “Sinema ve Televizyon”, “Radyo, Televizyon ve Sinema” programlarından birinde tamamlamış olmak ve ilgili mevzuata (YÖK, Üniversite, Enstitü) göre belirlenen dil, ALES, mezuniyet notu vb. puanları sağlamış olmak.

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Doktora programı toplam yirmi yedi krediden az olmamak koşuluyla en az dokuz ders, Doktora Yeterlik+Tez Önerisi, tez çalışması ve uzmanlık alan dersinden oluşur. Doktora programı bir eğitim-öğretim dönemi 30 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla 240 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde hazırladığı tez çalışmasını jüri önünde sözlü olarak savunur.

Doktora programı bir eğitim-öğretim dönemi 30 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla 240 AKTS kredisinden oluşur.

Öğrenci, senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde hazırladığı tez çalışmasını jüri önünde sözlü olarak savunur.


[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Sinema; Sinema ve Televizyon; Radyo, Televizyon ve Sinema; Film Tasarımı programlarından birinde tamamlamış olmak.

[] Programın Tanımı

4 yıllık doktora programı

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Sinema ve televizyon sektörleri ile alakalı kavramları tanımlar.
2 Sinema ve televizyon alanlarındaki hem temel hem de yeni kuramsal yönelimlere ve kavramlara hâkim olarak bu bilgilerin uygulama alanlarındaki yansımasını tartışır.
3 Sinema, televizyon, medya ve iletişim alanlarının tarihsel sürecini kavrayarak günümüzün sektör yönelimleri ile karşılaştırır.
4 Alanında kullanılan teknik malzemelerin yapısına ve çalışma prensibine dair bilgiye sahip olur, yeni yönelimler doğrultusunda geliştirilen güncel malzemeyi takip eder ve bu bilgisini kendi çalışmalarına yansıtarak uygular.
5 Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak çalışmaları sırasında elde ettiği verileri analiz edebilir ve araştırmalara, kanıtlara dayalı çözüm üretebilir.
6 Sinema ve televizyon sektörlerinin meslek alanlarına yönelik edindiği teorik bilgisini uygulama yöntemleri ile bir araya getirir.
7 Sinema ve televizyon alanlarının diğer disiplinler ile olan ilişkisi arasında bağ kurarak ortak çalışmalar geliştirir.
8 Takip ettiği yenilikleri sorgulayarak sinema ve televizyon alanlarında kendi yönelimini keşfeder.
9 Ulusal ve uluslararası sinema gösterimlerine, festivallere, yarışmalara ve benzer organizasyonlara katılarak bilgilerini, becerilerini etkin kullanma ve paylaşma imkânı yaratır.
10 Sinema ve televizyon alanlarındaki etik değerleri anlar ve bunları çalışma ortamında uygular.
11 Sinema ve televizyon alanında çalışan bireyleri bir araya getiren organizasyonlar düzenler ve sahip olduğu birikimi yansıtma-tartışma ortamı oluşturur.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri
[] Mezunların Mesleki Profili

Sinema ve Televizyon Doktora programı mezunları sinema ve televizyon sektörlerinin farklı dallarında ön yapım, yapım ve yapım sonrası aşamalarında çalışabilirler.  Ülkemizde bulunan üniversitelerin akademik personel ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda öğrencilerin üniversitelerde kariyer yapma olanaklarına sahip oldukları da görülmektedir.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Doktora programını tamamlayan öğrenciler, doktora sonrası programlarına başvurabilirler.

[] Program Yapısı

Doktora programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup, program en çok on iki yarıyılda tamamlanır.

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
[] Mezuniyet Koşulları

Doktora programı toplam yirmi yedi krediden az olmamak koşuluyla en az dokuz ders, Doktora Yeterlik+Tez Önerisi, tez çalışması ve uzmanlık alan dersinden oluşur.

Doktora programı bir eğitim-öğretim dönemi 30 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla 240 AKTS kredisinden oluşur.

[] Eğitim Türü

Tam Zamanlı

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Kazım Özkan ERTÜRK
E-Mail:ozkanerturk@duzce.edu.tr
[] Akademik Kadro
  • Anabilim Dalı Başkanı
       Prof. Dr. Kazım Özkan ERTÜRK
       ozkanerturk@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Mehmet CEYHAN
       mehmetceyhan@duzce.edu.tr

  • Öğrenci İşleri Memuru
       Arş. Gör. Gülizar ÖZTÜRK
       gulizarozturk@duzce.edu.tr