[] Program Hakkında

Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora Eğitimi Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda yer alan derslikler ve laboratuvarlarda eğitim verilmektedir. Eğitim öğretim dili Türkçe olup,  Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir.

[] Amaç

Genel mikrobiyoloji konularına teorik ve pratik olarak hakim, güncel literatürü takip edebilen, akademik çalışma yapabilen öğrenciler yetiştirmektir

[] Hedef

1.       Mikrobiyoloji alanında bilimsel çalışmalar üretmek isteyen öğrencilerden, bilimsel bir araştırma ortamında, yeni bilgiler üreten bilim insanları yetiştirmek

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

1.       Tıbbi Mikrobiyoloji alanında “ Doktora Derecesi” 

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Doktora Derecesi

[] Kayıt Kabul Şartları

1.       Tıbbi Mikrobiyoloji Tezli Doktora Programı’na öğrenci başvuruları, kabul ve kesin kayıtları Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönergesi doğrultusunda yapılır. Tezli yüksek lisans programına, yazılı ve/veya sözlü sınav yapılarak öğrenci alınır.

Programa alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların sınava alınacakları yer ve tarih belirtilir.

Programa Tıp Fakültelerinin mezunları başvurabilir.

Yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş Türk veya yabancı uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından (YÖK) alacakları denklik ya da tanıma belgesine sahip olmaları gerekir.

Programa yapılacak başvurularda, başvurulan programın puan türünde, 55 puandan az olmamak koşuluyla ilgili Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek ALES puanına ve Merkezi Yabancı Dil sınavları ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından Anabilim Dalı Başkanlıklarınca belirlenen ve Senato tarafından kabul edilen yabancı dil asgari taban puanına sahip olmak gereklidir.

Yabancı ülkelerde lisans programını bitirmiş Türk veya yabancı uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından (YÖK) alacakları denklik ya da tanıma belgesine sahip olmaları gerekir.

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, sekiz yarıyılda tüm derslerden başarılı olunması ve tez savunmasının yapılması gereklidir

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

1.       Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri uygulanır (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=23032&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5).

[] Programın Tanımı

1.       Tıbbi Mikrobiyoloji, enfeksiyon hastalıklarına neden olan mikroorganizmalarla ilgilenen bir bilim dalıdır. “Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora Programı”, genel mikrobiyoloji, bakteriyoloji, mikoloji, viroloji, parazitoloji ve temel immünoloji konularını içeren teorik ve pratik dersleri işleyerek, öğrencilerin mikroorganizmalar ve mikroorganizmaların tanısında kullanılan testler ile ilgili bilgi ve beceri kazanmalarını amaçlamaktadır. 

[] Program Yeterlilikleri
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri

Bilimsel çalışma için etik ilkeler dahilinde, hipotez kurma, veri toplama, laboratuvar çalışması yürütme, yorumlama becerisi kazanır.

Laboratuvar çalışmaları ile teknik becerileri elde eder, bilgiye ulaşabilme, araştırma yapabilme, deney planlayabilme, problem çözebilme, deney sonuçlarını yorumlayabilme, sunum yapabilme, mikrobiyoloji ile ilgili konularda strateji geliştirebilme becerileri kazanır.

Genel bakteriyoloji, viroloji, parazitoloji, mikoloji ve immünoloji gibi mikrobiyolojinin temel alanlarında teorik ve pratik bilgi sahibi olur.

Mikrobiyoloji alanındaki bir çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sunabilir, yayın haline getirebilir.

Dosya için tıklayınız.
[] Mezunların Mesleki Profili

Doktora eğitimi alan öğrenciler akademik  akademik alanda çalışabilmektedir. Bunun yanı sıra, eğitimini tamamlayan öğrenciler özel laboratuvarlar, özel sektörde AR-GE laboratuvarları ve ilaç endüstrisinin çeşitli alanlarında (kalite kontrol, klinik araştırma vb) istihdam olanağı bulmaktadırlar

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

1.       Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora Programından mezun olan öğrenciler gerekli diğer koşulları karşıladığında akademik kariyer programlarına başvurabilirler.

[] Program Yapısı

1.       Doktora Programının genel öğrenim hedefi, Tıbbi Mikrobiyolojinin ( bakteriyoloji, viroloji, parazitoloji, mikoloji ve immünoloji  başta olmak üzere) temel prensiplerini öğrencilere aktarmak, öğrencilerin mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma deneyimlerini arttırmak, bilimsel araştırma yapmayı öğretmek ve öğrencileri akademik yaşama hazırlamak amaçlanmaktır. 

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

1.       Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl sonunda her ders için ders başarı notu verilir.  Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar, proje, laboratuvar ve benzeri çalışmalar) ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir.

[] Mezuniyet Koşulları

1.       Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri uygulanır (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=23032&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5).

[] Eğitim Türü

1.       Tam Zamanlı 1. Öğretim

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Akademik Kadro
  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Şükrü ÖKSÜZ