[] Program Hakkında

Halk Sağlığı Yüksek Lisans (Tezli) Programı toplumun sağlık düzeyini geliştirme amacı ile çalışacak bilim insanları yetiştirme görevi ile kurulmuştur.

Program iki yıl (dört yarıyıl) sürmektedir. Programın ilk iki yarıyılında zorunlu ve seçmeli dersler gerçekleştirilir. Üçüncü ve dördüncü yarıyılında ise tez çalışmaları gerçekleştirilir.

[] Amaç

Bu program sağlık çalışanlarına halk sağlığı bakış açısını kazandırmayı ve çalışmalarına halk sağlığı uygulamalarını dahil edebilmeleri için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmayı amaçlar.

[] Hedef

Bu programdan mezun olanların;

1. Halk sağlığının temek ilkelerine hakim olması
  2. Halk sağlığı sorunlarını tanımlayabilmesi ve çözümler üretebilmesi
  3. Sağlık ve hastalık ile ilgili problemlere toplum hekimi bakış açısı ile yaklaşması
  4. Koruyucu hekimlik anlayışını kavramış olması
  5. Sağlığı geliştirme programları planlayabilmesi
  6. Epidemiyolojik çalışmalar düzenleyebilmesi
  7. Biyoistatistik analizler yapabilmesi hedeflenmektedir.
[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Programı başarıyla bitiren öğrenciler Halk Sağlığı alanında yüksek lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Bu program, yüksek lisans düzeyinde öğretim veren bir programdır.

[] Kayıt Kabul Şartları

Programa başvuracak adaylar; Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine uygun olmaları, sağlık ile ilgili bir fakülteden lisans düzeyinde diploma sahibi olmaları, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) en az 55 puan almış olmaları, mülakat ve bilim sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.

Kabul değerlendirmesinde ALES puanı, bilim sınavı, mülakat ve mezuniyet not ortalamalarının hangilerinin hangi oranda uygulanacağı, yüksek lisans program kontenjanları ve başvuru şartları Üniversitenin akademik takviminde belirlenen zamanlarda enstitü internet sitesinde ilan edilir.

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Halk Sağlığı alanında (tezli) yüksek lisans derecesi almak için öğrenci dersler ve Seminerden 60,  Yüksek Lisans Tezi ve uzmanlık alan dersinden 60 olmak üzere en az 120 AKTS tamamlamak ve tez çalışmasını başarı ile sonuçlandırmak zorundadır.

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

Düzce Üniversitesinde öğrenim görmüş öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, Düzce Üniversitesinde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

[] Programın Tanımı

Halk Sağlığı Yüksek Lisans Programı, öğrencilere toplumun sağlık sorunlarını tanımak, ölçmek, değerlendirmek ve çözüm yolları üretmek için gereken bilgi ve beceriyi kazandıran bir programdır. Bununla beraber öğrenciler doktora eğitimine de hazırlanmış olurlar.

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Toplumun sağlık düzeyini ve sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını, epidemiyolojik araştırma yöntemlerini kullanarak saptar.
2 Sağlık sorunları arasında sıralama yapar.
3 Demografi ve sağlık alanında kullanılan ölçütleri hesaplar.
4 Sağlığın geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesi ile ilgili temel müdahale yöntemlerini eleştirel olarak değerlendirir.
5 Epidemiyolojik araştırmalardan elde edilen verileri, istatistiksel yöntemler kullanarak analiz eder.
6 Sağlık ve hastalığa ait belirleyicilerin (sosyal, kültürel, davranışsal) etki mekanizmalarını açıklar.
7 Halk Sağlığı alanında yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır.
8 Halk Sağlığı alanında takım çalışması yapar.
9 Farklı sağlık hizmeti basamaklarına uygun olan halk sağlığı uygulamalarını listeler.
10 Sağlık hizmetlerinin yönetimi ile ilgili temel ilke ve yöntemleri tanımlar.
11 Risk azaltma stratejilerini değerlendirmek için çevre ve iş sağlığı belirleyicilerinin biyolojik sistemler ile etkileşimini açıklar.
12 Niteliksel araştırma yöntemlerini uygular.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri
[] Mezunların Mesleki Profili

Halk Sağlığı Yüksek Lisans mezunları, başta Sağlık Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında, sivil toplum örgütleri gibi özel kuruluşlarda, ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında ve akademik görevlerde çalışabilirler.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Doktora

[] Program Yapısı

Halk Sağlığı Yüksek Lisans Programında, Avrupa Kredi Transferi Sistemine göre toplam 60 krediden az olmamak koşuluyla zorunlu ve seçmeli dersler ve 60 krediden az olmamak koşuluyla tez çalışmasını içeren dersler verilmektedir. İlk yarıyıldan itibaren seçmeli dersler verilmeye başlanır. Yüksek lisans öğrenimi yapan öğrenci, ders ve seminer çalışmalarına ek olarak bir tez çalışması hazırlar. Öğrenim süresi 4 yarıyıldır (2 yıl). İlk iki yarıyıl ders dönemi, sonraki iki yarıyıl tez dönemidir. Derslere devam zorunludur.

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uygulanacaktır.

[] Mezuniyet Koşulları

Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uygulanacaktır.

[] Eğitim Türü

Tam zamanlı

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Atilla Senih MAYDA
E-Mail:atillasenihmayda@duzce.edu.tr
[] Akademik Kadro
  • Anabilim Dalı Başkanı
       Prof. Dr. Atilla Senih MAYDA