Halk Sağlığı Yüksek Lisans (Tezli) Programı toplumun sağlık düzeyini geliştirme amacı ile çalışacak bilim insanları yetiştirme görevi ile kurulmuştur.
Program iki yıl (dört yarıyıl) sürmektedir. Programın ilk iki yarıyılında zorunlu ve seçmeli dersler gerçekleştirilir. Üçüncü ve dördüncü yarıyılında ise tez çalışmaları gerçekleştirilir.
Bu program sağlık çalışanlarına halk sağlığı bakış açısını kazandırmayı ve çalışmalarına halk sağlığı uygulamalarını dahil edebilmeleri için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmayı amaçlar.
Bu programdan mezun olanların;
Programı başarıyla bitiren öğrenciler Halk Sağlığı alanında yüksek lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Bu program, yüksek lisans düzeyinde öğretim veren bir programdır.
Programa başvuracak adaylar; Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine uygun olmaları, sağlık ile ilgili bir fakülteden lisans düzeyinde diploma sahibi olmaları, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) en az 55 puan almış olmaları, mülakat ve bilim sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.
Kabul değerlendirmesinde ALES puanı, bilim sınavı, mülakat
ve mezuniyet not ortalamalarının hangilerinin hangi oranda uygulanacağı, yüksek
lisans program kontenjanları ve başvuru şartları Üniversitenin akademik
takviminde belirlenen zamanlarda enstitü internet sitesinde ilan edilir.
Halk Sağlığı alanında (tezli) yüksek lisans derecesi almak için öğrenci dersler ve Seminerden 60, Yüksek Lisans Tezi ve uzmanlık alan dersinden 60 olmak üzere en az 120 AKTS tamamlamak ve tez çalışmasını başarı ile sonuçlandırmak zorundadır.
Düzce Üniversitesinde öğrenim görmüş öğrenciler, bazı
derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir
kurumda alınan dersin içeriği, Düzce Üniversitesinde verilen dersin içeriğine
uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından
onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Halk Sağlığı Yüksek Lisans Programı, öğrencilere toplumun sağlık sorunlarını tanımak, ölçmek, değerlendirmek ve çözüm yolları üretmek için gereken bilgi ve beceriyi kazandıran bir programdır. Bununla beraber öğrenciler doktora eğitimine de hazırlanmış olurlar.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Toplumun sağlık düzeyini ve sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını, epidemiyolojik araştırma yöntemlerini kullanarak saptar. |
2 | Sağlık sorunları arasında sıralama yapar. |
3 | Demografi ve sağlık alanında kullanılan ölçütleri hesaplar. |
4 | Sağlığın geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesi ile ilgili temel müdahale yöntemlerini eleştirel olarak değerlendirir. |
5 | Epidemiyolojik araştırmalardan elde edilen verileri, istatistiksel yöntemler kullanarak analiz eder. |
6 | Sağlık ve hastalığa ait belirleyicilerin (sosyal, kültürel, davranışsal) etki mekanizmalarını açıklar. |
7 | Halk Sağlığı alanında yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır. |
8 | Halk Sağlığı alanında takım çalışması yapar. |
9 | Farklı sağlık hizmeti basamaklarına uygun olan halk sağlığı uygulamalarını listeler. |
10 | Sağlık hizmetlerinin yönetimi ile ilgili temel ilke ve yöntemleri tanımlar. |
11 | Risk azaltma stratejilerini değerlendirmek için çevre ve iş sağlığı belirleyicilerinin biyolojik sistemler ile etkileşimini açıklar. |
12 | Niteliksel araştırma yöntemlerini uygular. |
Halk Sağlığı Yüksek Lisans mezunları, başta Sağlık Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında, sivil toplum örgütleri gibi özel kuruluşlarda, ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında ve akademik görevlerde çalışabilirler.
Doktora
Halk Sağlığı Yüksek Lisans Programında, Avrupa Kredi
Transferi Sistemine göre toplam 60 krediden az olmamak koşuluyla zorunlu ve seçmeli
dersler ve 60 krediden az olmamak koşuluyla tez çalışmasını içeren dersler verilmektedir.
İlk yarıyıldan itibaren seçmeli dersler verilmeye başlanır. Yüksek lisans
öğrenimi yapan öğrenci, ders ve seminer çalışmalarına ek olarak bir tez
çalışması hazırlar. Öğrenim süresi 4 yarıyıldır (2 yıl). İlk iki yarıyıl ders
dönemi, sonraki iki yarıyıl tez dönemidir. Derslere devam zorunludur.
Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav
Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uygulanacaktır.
Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav
Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uygulanacaktır.
Tam zamanlı