[] Program Hakkında

Düzce Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) programı, öğrencilerin bireyleri ve toplumu daha iyi anlama, destekleme, rehberlik yapma ve psikolojik yardım verme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen kapsamlı bir eğitim sunmaktadır. Bu program, bireylerin ve toplumun ihtiyaçlara odaklanarak, öğrencilere teorik derslerin yanı sıra uygulama fırsatlarıyla da donanımlı bir altyapı sağlar. Özellikle gerçekleştirilen akademik çalışmalar ile birlikte uygulama imkanları sayesinde, öğrenciler meslek hayatında karşılaşabilecekleri her türlü durumlara hazırlıklı bir şekilde mezun olurlar. Programımız, etik değerlere bağlı, topluma duyarlı ve alanında yetkin psikolojik danışmanlar yetiştirmeyi amaçlar.

[] Amaç

Bu programın amacı, eğitim, ruh sağlığı, aile terapisi ve öğrenci kişilik hizmetleri gibi psikolojik danışma alt-alanlarına ilişkin derin ve kapsamlı bilgi ve becerilere sahip; bireysel ve toplumsal farklılıklara karşı saygı, merak ve anlayışı olan; mesleki gelişimi ile bireysel gelişimini bütünleştirebilen; toplumun çeşitli kesimleriyle çalışabilecek esneklik ve anlayışa sahip; etkili ekip çalışması anlayış ve becerilerini taşıyan; psikolojik danışma ve rehberlik alanının gelişimi yönünde sorumluluk alan; bilgi toplumunun aktif üyesi olabilen; değişen toplumsal koşullara uyum sağlayabilen; demokrasi ve insan haklarının gerektirdiği toplumsal ve ayrıca bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip psikolojik danışma ve rehberlik uzmanları yetiştirmektir.

[] Hedef

Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) alanında temel kavramları, kuramları ve yaklaşımları tanıma; PDR alanında kazandığı teorik bilgileri, ilke ve teknikleri eğitim, sağlık, adalet, endüstri gibi farklı çalışma alanlarında uygulayabilme becerisi kazanma; PDR hizmetlerini sunarken hümanistik değerleri benimseme ve yaşam boyu öğrenme anlayışını geliştirme; demokrasi, insan hakları ve etik değerlere uygun bir yaklaşımı benimseyebilme gibi bilgi, beceri ve yetkinlik alanlarında çeşitli yeterliliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Yüksek Lisans Derecesi

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Yüksek Lisans - Uzmanlık

Uzman Psikolojik Danışman 

[] Kayıt Kabul Şartları

Başvuruda kabul edilen lisans programları: Rehberlik ve Psikolojik Danışma alanında en az 4 yıllık lisans diplomasına sahip olan adaylar başvurabilirler.

Minimum lisans akademik ortalaması: 2.50

ALES Minimum Puanı: 55 ( x) EA ( ) SÖZ ( ) SAY

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

60 AKTS Ders Dönemine, 60 AKTS Tez Dönemine ait olmak üzere 120 AKTS'yi tamamlamak

Verilen süre zarfında Yüksek Lisans tezini tamamlamak ve başarıyla savunmak 

Savunma öncesi tez ile ilişkili en az bir tane akademik yayın yapmak

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

DÜ’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması

Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.

ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.

Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.

Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.

[] Programın Tanımı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı, öğrencilere psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında kapsamlı bir formasyon kazandırmayı amaçlayan bütüncül bir eğitim sunmaktadır. Program kapsamında, öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanındaki temel kuramları öğrenmeleri ve bireysel ile grup danışmanlığı gibi uygulama becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. Teorik bilgi ve uygulamalı eğitimler ile zenginleştirilen müfredatımız, öğrencilere mesleki yetkinlik kazandırmanın yanı sıra etik, empati ve topluma duyarlılık gibi değerleri de aşılamaktadır. Program, öğrencilerin bu bilgi ve becerileri hem akademik ilerlemelerinde hem de eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarındaki profesyonel çalışma ortamlarında etkili bir şekilde kullanmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Mezunlarımız, toplumun değişen psikolojik ihtiyaçlarına yanıt verebilecek donanımda, etik ilkelere bağlı ve alanında yetkin psikolojik danışmanlar olarak profesyonel yaşama hazırlanmaktadır.

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Psikolojik danışma kuramları, modelleri ve yaklaşımları hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak.
2 Psikolojik danışma ve rehberlik alanının kuramsal bilgi birikimini analiz edip eleştirel bir bakış açısıyla yorumlamak ve sentezlemek.
3 Bilimsel yöntem ve tekniklere ilişkin bilişsel yeterlik, duyuşsal özellik ve davranışsal becerilere sahip olmak, bağımsız araştırmalar tasarlayıp yürütmek ve sonuçları raporlamak.
4 Psikolojik danışmanlıkta etik ilkelere ve yasal gerekliliklere bağlılık göstermek.
5 Bireysel ve grupla psikolojik danışma becerilerini uzmanlık düzeyinde başlatabilme, sürdürebilme ve sonlandırabilmek.
6 Danışan problemlerini formüle ederek uygun psikolojik danışma beceri ve müdahalelerini seçmek.
7 Bireyi tanıma ve psikolojik değerlendirme süreçlerini etkili bir şekilde yürütmek.
8 Hizmet verdiği kurum ve çevrenin yerel koşullarına uygun psikolojik danışma ve rehberlik programları hazırlayıp uygulamak.
9 Hizmet sunduğu bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için diğer ruh sağlığı alanları ve paydaşlarla iş birliği içinde olmak.
10 Farklı kültürel geçmişlerden gelen bireylerle etkili bir şekilde çalışmak ve kültürel çeşitliliğe duyarlı olmak.
11 Hem kişisel hem de mesleki yaşamında yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum sergilemek ve mesleki bilgi ve becerilerini güncel tutmak
12 Psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin yönetiminde liderlik yapabilmek ve proje yönetimi konusunda yetkinlik kazanmak.
13 Toplumsal sorumluluk çerçevesinde alanı ile ilgili proje ve etkinlikler tasarlamak ve desteklemek.
14 Mesleki ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları farklı yönleriyle irdelemek ve geliştirmek.
15 Developing and implementing research projects that address, identify, and solve current needs and problems in the field of psychological counseling and guidance and reporting the results.
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri

 


BİLGİ

BECERİLER

YETKİNLİKLER

 

Kuramsal

Uygulamalı

Kavramsal/Bilişsel

Uygulamalı

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme yetkinliği

Öğrenme Yetkinliği

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

Alana Özgü Yetkinlik

PY-1

X

                 X

X

PY-2

X

X

X

X

PY-3

X

X

X

PY-4

X

X

X

PY-5

X

X

X

X

X

X

PY-6

X

X

X

X

PY-7

X

X

X

PY-8

X

X

X

PY-9

X

X

PY-10

X

X

X

X

PÇ-11

X

X

X

X

PÇ-12

X

X

X

X

X

PÇ-13

X

X

X

PÇ-14

X

X

X

PY-15

X

X

X

X

X

X



Dosya için tıklayınız.
[] Mezunların Mesleki Profili

Program mezunlarının çoğu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri ile ilk ve ortaöğretim kurumlarında “psikolojik danışman” olarak çalışmaktadır. Ayrıca üniversitelerde akademisyen olarak, üniversitelerin psikolojik danışma birimlerinde, özel psikolojik danışma merkezleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet kurumlarının psikolojik danışma birimleri, aile ve çocuk mahkemeleri, diğer sağlık ve endüstri kurum/kuruluşlarında da istihdam olanağı bulunmaktadır.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ulusal ve uluslararası, kendi alanlarında veya ilgili alanlarda doktora programlarına başvuruda bulunabilirler.

[] Program Yapısı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Yüksek Lisans Programından mezun olabilmek için öğrencilerin, 4 zorunlu ve 4 seçmeli dersi tamamlamaları ve yüksek lisans tezini başarıyla savunmaları gerekmektedir. Programın normal eğitim süresi 2 yıl olup, öğrencilere 1 yıl uzatma hakkı tanınmaktadır.

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Bu konuda Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğince belirlenen ölçütler esas alınacaktır. Yönetmelik için tıklayınız.

[] Mezuniyet Koşulları

60 AKTS Ders Dönemine, 60 AKTS Tez Dönemine ait olmak üzere 120 AKTS'yi tamamlamak

Verilen süre zarfında Yüksek Lisans tezini tamamlamak ve başarıyla savunmak 

Savunma öncesi tez ile ilişkili en az bir tane akademik yayın yapmak

[] Eğitim Türü

Tam zamanlı - Yüz yüze

[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür Vekili
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Akademik Kadro
  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Mustafa KOÇ
       mustafakoc@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Mustafa TEKKE
       mustafatekke@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Abdi GÜNGÖR
       abdigungor@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Tuğba Seda ÇOLAK TURAN
       tugbacolak@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Ahmet SAPANCI
       ahmetsapanci@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Pınar ÖZDEMİR YILMAZ
       pinarozdemir@duzce.edu.tr