[] Program Hakkında

Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Yüksek Lisans Programı, öğrencilere yaban hayatının çeşitli alt dalları için gerekli altyapıyı oluşturmak üzere gerekli olan teorik dersleri ve uygulamalı çalışmaları kapsamaktadır. Önerilen Yüksek Lisans Programı Yaban hayatı ekolojisi, Omurgalı hayvan sistematiği ve biyolojisi, Populasyon biyolojisi, Yaban hayvanları genetiği, Yaban hayatı koruma ve geliştirme ile Yaban hayatı yönetimi bilim dallarını içermektedir.

[] Amaç
[] Hedef
[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece
[] Kazanılan Derecenin Seviyesi
[] Kayıt Kabul Şartları

Önerilen program Düzce Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği’ne uygun olarak öğrenci alacaktır. Bu programa Fakültelerin Orman Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesinin Zootekni Bölümü, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji Öğretmenliği, Genetik ve Biyomühendislik,  bölümleri mezunları başvurabilir. Diğer lisans programlarından başvuruda bulunacak olan adaylar ilgili anabilim dalı ve enstitü onayı ile gerekli görülürse 2 (iki) yarıyıl Bilimsel Hazırlık Programı verilecektir.

Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES’ten sayısal puan türünde en az 55 puan almış olmaları gerekir. Adayların yabancı dil bilgi düzeyleri KPDS, ÜDS Üniversiteler Arası Kurul tarafından denkliği kabul edilmiş dil sınavlarından biri veya Üniversite tarafından yapılan yabancı dil yeterlilik sınavı (DÜYDYS) sonuçlarına göre belirlenir. Yüksek lisans programına öğrenci kabulünde ALES sonucu %50, bilim sınavı sonucu %20, lisans not ortalaması %10, yabancı dil sınav sonucu %10 ağırlıklı olarak değerlendirmeye alınır. Yapılan Dğerlendirme sonucunun en az 100 üzerinden 55 olması gerekir.

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
[] Önceki Öğrenmenin Tanınması
[] Programın Tanımı

Programının amacı; Yaban hayvanlarından kuşlar, memeliler ve balıklar başta olmak üzere amfibi, sürüngen ve omurgasız hayvanların biyoloji, ekoloji ve etiyolojileri ile orman, dağ, step, sulak alanlar gibi ekosistemlerdeki bileşenler konusunda gerekli ve yeterli bilgilerle donanmış; yaban hayatıyla ilgili koruma, üretme, geliştirme, iyileştirme, hastalıklarla mücadele, hayvanların korunması ve rehabilitasyonu, müze materyali hazırlama, avlak planlama, avcılık, av turizmi konusunda eğitimli, yaban hayatı fotoğrafçılığı ve kuş-doğa gözlem turları gibi değişik ekoturizm etkinliklerini içeren konularda sürdürülebilir planlamalar ve uygulamalar yapabilen nitelikte lisansüstü düzeyde eğitimli elemanlar yetiştirmektir.

[] Program Yeterlilikleri
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri
[] Mezunların Mesleki Profili
[] Bir Üst Kademeye Geçiş
[] Program Yapısı
[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
[] Mezuniyet Koşulları

Tezli yüksek lisans programı olarak açılacak Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı'nda yüksek lisans derecesi almak için, Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer ders ve tez çalışmasından oluşur. Seminer ders ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer ders dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.

[] Eğitim Türü
[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Hüseyin AMBARLI
E-Mail:hüseyinambarli@duzce.edu.tr
[] Akademik Kadro
  • Bölüm Başkanı
       Doç. Dr. Hüseyin AMBARLI
       hüseyinambarli@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Prof. Dr. Akif KETEN
       akifketen@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Doç. Dr. Hüseyin AMBARLI
       hüseyinambarli@duzce.edu.tr

  • Öğretim Üyesi
       Dr. Öğr. Üyesi Leyla ÖZKAN
       leylaozkan@duzce.edu.tr