[] Program Hakkında

Disiplinlerarası Ekoturizm Anabilim dalı Tezli Yüksek Lisans Programı, Türkiye'nin Batı Karadeniz bölgesinde kurulan ilk ve farklı disiplinlerden öğretim üyelerinin katkılarıyla çok yönlü olma özelliği ile öne çıkmaktadır.

Ekoturizm, yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini güvence altına alan bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte ekoturizm ile yerel halkların ekonomik kalkınmasına destek olunurken sosyal ve kültürel zenginliklerinin korunarak gözetilmesini sağlayan bütüncül bir yaklaşıma da sahiptir.

Ekoturizmdeki gelişmelerin ortaya çıkışında gerek toplumsal, gerekse hukuki pek çok faktör etkili olmaktadır. Bu programa dahil olacak öğrencilerin fen, sosyal ve hatta sağlık alanındaki farklı disiplinlerden alacağı derslerle ekoturizmi çok boyutlu öğrenme ve uygulama yapma imkanı elde edebileceklerdir.

Ekoturizm Tezli Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olan öğrencilerin kendi ilgi alanları çerçevesinde son yıllarda oldukça tercih edilen Ekoturizm ve Ekotur İşletmeciliği yapabilecekleri gibi, dilerlerse de bu alanda uzmanlaşarak akademik kariyer yapabileceklerdir. Bunun yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlükleri’nde de çalışma imkanı bulabileceklerdir.

[] Amaç

Disiplinlerarası Ekoturizm Yüksek Lisans programının temel amacı, ekoturizm ile ilgili araştırmaların disiplinlerarası bir yaklaşımla gerçekleştirmek ve Türkiye'de ve dünyada ekoturizmin sürdürülebilirliğine yönelik nitelikli yüksek lisans mezunları yetiştirmektir. 

[] Hedef

Türkiye'deki disiplinlerarası ekoturizm programları içerisinde, lisansüstü eğitimde öncü olmak.

[] Eğitim Dili
Türkçe
[] Kazanılan Derece

Disiplinlerarası Ekoturizm Yüksek Lisans Derecesi

[] Kazanılan Derecenin Seviyesi

Bu program, yüksek lisans düzeyinde öğretim veren bir programdır.

[] Kayıt Kabul Şartları

Yüksek Lisans Programına başvuruda bulunacak olan adayların:

•    Bir lisans diplomasına sahip olması,
•    Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ndan başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olması veya uluslararası geçerliliği olan GMAT sınavından en az 450 puan ya da GRE sınavının “quantitative /sayısal” bölümünden en az 610 puan almış olması,
•    Adayın KPDS/ÜDS veya YÖK tarafından eşdeğer kabul edilen başka sınav sonuç belgesi yoksa, Enstitü tarafından açılacak yabancı dil sınavına katılmış olması veya ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından istenen koşullara sahip olması,
•    Mülâkatta/yetenek değerlendirmesinde başarılı olması,
•    Referans mektubu ve Türkçe’yi ve/veya yabancı dili kullanma yeteneğini ve yazma becerisini gösteren ve neden yüksek lisans yapmak istediğini anlatan bir metni başvuru dosyasına eklemesi gerekir.
•    Değişim öğrencilerinin başvuruları, Düzce Üniversitesi ve partner üniversite tarafından imzalanan ikili anlaşmada yer alan kayıt kabul koşullarına göre yapılmaktadır.
•    Özel öğrenciler, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının onayıyla bu programda verilen derslere kayıt yaptırabilirler.

[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi

Tezli  yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler,
• En az 7 ders ve Seminer ile Yüksek Lisans Tezi’ne kayıt olmaları ve 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. Programlarındaki bir dersten başarılı olabilmek için o dersten en az CB notu almış olması gerekmektedir.
• Programlarında öngörülen tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 3,00 genel not ortalamasına sahip olmak ve Seminer dersinden ve Yüksek Lisans Tez Savunmasında başarılı olmakla yükümlüdürler.

Tezsiz yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler,
• En az 10 ders ile bir Mezuniyet Projesi’ne kayıt olmaları ve 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. (Başarılı/Başarısız” olarak değerlendirilen Mezuniyet Projesinin yerel kredisi bulunmamaktadır.)
• Programlarındaki bir dersten başarılı olabilmek için en az CB notu almış olması gerekmektedir.
• Programlarında öngörülen tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 3.00 genel not ortalamasına sahip olmak ve Seminer dersinden ve Mezuniyet Projesinden Başarılı olmakla yükümlüdürler.

[] Önceki Öğrenmenin Tanınması

DÜ’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması

Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.

ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.

Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.

Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.

[] Programın Tanımı

Programa başvurabilmek için üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Disiplinlerarası bir program olduğu için diğer anabilim dallarında aranan bölüm mezunu olma şartı bu programda gerekli değildir. Ayrıca herhangi bir ALES puan türünden 55 alınması başvuru için yeterlidir.

[] Program Yeterlilikleri
No Program Yeterlilikleri
1 Lisans düzeyindeki yeterliliklerine de bağlı olarak, ekoturizm alanında uzmanlık seviyesine ulaşma
2 Kuramsal ve uygulamalı bilgilerini ve uzmanlığını ekoturizmde kullanabilme, bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak farklı çalışma alanlarındaki bilgileri harmanlayarak yeni bilgiler üretip önemli sorunları çözebilme
3 Liderlik sorumluluğu alarak karmaşık sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar getirebilecek bağımsız araştırmalar yapabilme, bulgularını yayınlayabilme
4 Eleştirel ve analitik düşünme yetkinliği
5 Bilgi ve iletişim teknolojisini kullanarak ormancılık çalışmalarıyla ilgili bilgi ve görüşleri farklı ilgi gruplarına yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme
6 Uluslararası düzeyde yazılı ve sözlü sunumlarla etkin bir şekilde iletişim kurabilmek
7 Verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve yorumlanması sırasındaki tüm aşamalarda bilimsel, kültürel ve ahlaki değerlere önem verme tutumunu kazanma
8 Ekoturizm alanı ile ilgili strateji, politika ve uygulama planları yapabilme, ilgili çalışmaları ve sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde harmanlayıp yorumlayabilme
9 Edinmiş olduğu bilgi ve becerileri disiplinler arası çalışmalar gerektiren sorunların çözümünde kullanabilme
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri

Disiplinlerarası Ekoturizm Yüksek Lisans programına ait Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi-Program Yeterlilikler-Temel Alan Yeterlilikleri ilişkisini gösteren dosyaya ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

Dosya için tıklayınız.
[] Mezunların Mesleki Profili

Yüksek lisans mezunları devletin ormancılık ve doğa koruma ve milli parklar kurumlarında ve özel sektörde kariyer fırsatlarına sahip olabilmektedir.

[] Bir Üst Kademeye Geçiş

Yüksek lisans mezunları doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

[] Program Yapısı

Disiplinlerarası Ekoturizm Yüksek Lisans Programı, 21 yerel kredi ve 120 AKTS olmak üzere düzenlenmiştir. Bu program; toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla, seminer ve tez çalışmasından oluşur. Ayrıntılar ilgili yönetmelikte bulunmaktadır.

[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Yönetmeliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

[] Mezuniyet Koşulları

Bu programdan mezun olabilmek için, en az 21 kredilik derslerin yanı sıra, seminer ve tez yapmak zorunluluğu vardır.

[] Eğitim Türü
Örgün eğitim, tam zamanlı
[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür Vekili
Doç. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr

[] Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Yaşar Selman GÜLTEKİN
E-Mail:selmangultekin@duzce.edu.tr
[] Akademik Kadro
  • Bölüm Başkanı
       Doç. Dr. Yaşar Selman GÜLTEKİN