-Üniversitemizin Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu bünyesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü/Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı ile ilgili program açılması konusundaki teklifleri, 01.04.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca açılması uygun görülmüştür. Gastronomi ve Mutfak sanatları bölümü 2020-2021 güz döneminde eğitim ve öğretim hayatına 40 öğrenci ile başlamıştır. Bölüm 2020-2021 güz dönemi itibariyle 1 Doçent 3 Dr. Öğretim Üyesi, 2 Öğretim Görevlisi ile eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir.
Yiyecek
içecek sektörünün gereksinim duyduğu lisans ve lisansüstü düzeyde donanımlı,
insani değeri yüksek, eleştirel bakış açısına ve analitik düşünceye sahip
nitelikli insan gücünü yetiştirmek.
Gastronomi
eğitimi veren üniversiteler arasında ulusal ve uluslararası alanında bilinen ve
lider programlarından biri olmak.
Programı başarıyla
tamamlayan öğrenciler, Gastronomi ve Mutfak
Sanatları Lisans Programı Mezunu lisans derecesi almaya hak
kazanmaktadırlar.
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Lisans (Bachelor of Science) derecesine sahip olunur.
Yükseköğretim
Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa
öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan
sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program
tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez
tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Yabancı
uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi
sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul
edilmektedir (Önlisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul
Yönergesi).
Genel
Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Düzce
Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan
ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ, vb. gibi.) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk
öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi
durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu
aranır.
Öğrenciler, programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamalı ve her dersten 100 üzerinden en az 50 puan almış olmalıdır. 4.00 üzerinden en az 2.50 Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) elde etmek zorundadırlar. Ayrıca öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin zorunlu stajlarını belirtilen sürede tamamlamaları da zorunludur.
Düzce
Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli
yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin
içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili
fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda,
öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Gastronomi
ve Mutfak Sanatları bölümü; her geçen gün gelişen ve değişen yiyecek-içecek
sektöründeki işletmelere eğitimli, nitelikli ve insan değeri yüksek, iş etiği
ve ahlakına sahip insan gücünün yansıra bu alanda bilimsel araştırma yapabilen
ve akademik personel yetiştiren önemli bir alandır.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. |
2 | Alanı ile ilgili ulusal-uluslararası iş sağlığı, iş ve gıda güvenliği mevzuatlarını bilir ve uygular. |
3 | İşletme ve yönetim fonksiyonları ile menü planlama ve yiyecek içecek maliyet kontrolünü bilir ve uygular. |
4 | Alanıyla ilgili estetik, sanatsal bilgi ve becerileri kazanır; gıda maddelerine yönelik “duyusal analiz” ve “kalite kontrol” yeteneğine sahip olur. |
5 | Kuver tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular. |
6 | Klasik / modern mutfak uygulamalarını ve pişirme yöntemlerini bilir. |
7 | Gıdaların özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibi olur. Bu şekilde; hammaddenin seçiminden, işlenmesi, sunumu ve tüketilmesine kadar geçen ürün yaşam evlerinin tamamını başarılı şekilde yürütme becerisini kazanır. |
8 | Türk ve dünya mutfaklarını tanır, farklılık ve benzerliklerini bilir, yöresel ve uluslararası tüm reçetelere nasıl ulaşacağını bilir |
9 | Değişen tüketici beklentilerini karşılamak üzere yenilikçi bakış açısıyla çözümler üretir |
10 | Gastronominin gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir. |
11 | Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. |
12 | Gastronomi alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
13 | Farklı kültürleri tanır, anlar; misafirler ve işbirliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. |
14 | İngilizce dilinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. |
15 | İngilizce dışındaki, yabancı dil/dillerde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. |
1. Gastronomi ve
Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
2. Alanı ile ilgili ulusal-uluslararası iş sağlığı, iş ve gıda güvenliği
mevzuatlarını bilir ve uygular.
3. İşletme ve yönetim fonksiyonları ile menü planlama ve yiyecek içecek
maliyet kontrolünü bilir ve uygular.
4. Alanıyla ilgili estetik, sanatsal bilgi ve becerileri kazanır; gıda
maddelerine yönelik “duyusal analiz” ve “kalite kontrol” yeteneğine sahip olur.
5. Kuver tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis
tekniklerini bilir ve uygular.
6. Klasik / modern mutfak uygulamalarını ve pişirme yöntemlerini bilir.
7. Gıdaların özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibi olur.
Bu şekilde; hammaddenin seçiminden, işlenmesi, sunumu ve tüketilmesine kadar
geçen ürün yaşam evlerinin tamamını başarılı şekilde yürütme becerisini
kazanır.
8. Türk ve dünya mutfaklarını tanır, farklılık ve benzerliklerini bilir,
yöresel ve uluslararası tüm reçetelere nasıl ulaşacağını bilir.
9. Değişen tüketici beklentilerini karşılamak üzere yenilikçi bakış
açısıyla çözümler üretir.
10. Gastronominin
gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
11. Bir yiyecek
içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve
uygulamalarını bilir ve uygular.
12. Gastronomi alanı
ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
13. Farklı kültürleri tanır, anlar; misafirler ve işbirliği yaptığı
kişilerle etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
14. İngilizce dilinde okuma, anlama, konuşma ve yazma
becerileri gösterir.
15. İngilizce dışındaki, yabancı dil/dillerde temel düzeyde
okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
Bu
bölümden mezun olanlar özellikle şu işletmelerde çalışma imkanı bulmaktadırlar;
1. 1.Kamu ve özel sektöre ait
yiyecek-içecek işletmeleri (Restoran, Fast Food İşletmesi, Cafe, Lokanta vb.)
2. 2. Konaklama
işletmelerinin yiyecek içecek departmanları
3. 3. Catering
işletmeleri,
4.
4. Üniversiteler
(akademisyen),
Bu
programı başarı ile tamamlayanlar, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında
yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler.
Gastronomi ve
Mutfak Sanatları Programı’nda yeme-içme kültürü üzerine eğitim almak ve bu
konuda çalışmak isteyen öğrencilere gastronomi alanının inceliklerini ve
mesleğin işletmecilik boyutunu öğretir. Program, hem teorik ve hem uygulamalı
mutfak eğitimiyle, yiyecek-içecek sektörüne ait pratik bilgileri öğrencilerine
vererek, onları kariyerlerine en etkili şekilde hazırlamaktadır. Bu bağlamda
öğrenciler Türk mutfağı ile dünya mutfaklarını tanımakta, insan sağlığı ve gıda
güvenliği üzerine eğitilmektedir.
Program
bölümdeki ve ihtiyaç görüldüğü durumlarda dışarıdan temin edilen öğretim
elemanlarıyla yürütülmektedir. Dersler ders sorumlusu öğretim elemanı
tarafından belirlenen kriterler ve metotlar çerçevesinde yürütülmektedir.
Lisans öğrencileri mezun olabilmek için Üniversitemiz Lisans Eğitim-Öğretim ve
Sınav yönetmeliğinin 36. maddesinde belirtilen koşulları yerine getirmesi
gerekmektedir.
Her ders için uygulanır ve iyileştirme açısından bir bakım niteliğinde olan "Ders Bilgi Formu"nda değerlendirme şeklindedir. Planlar hakkında bilgi almak için tıklayınız.
·
2.50
not ortalamasına sahip olmak,
·
Bölümde
240 AKTS lik ders almış olmak.
·
Her
eğitim-öğretim dönemine ait zorunlu ve seçmeli dersleri geçmek.
·
Zorunlu
60 iş günlük stajını tamamlamış olmak
Tam Zamanlı