KMYO Acil Durum ve Afet Yönetimi Ön Lisans Programı afet tehlike ve risk değerlendirme, risk ve zarar azaltma, afete hazırlık, afete müdahale ve iyileştirme çalışmaları çerçevesinde acil durum ve afet planlaması, olay yeri yönetimi, koordinasyon, lojistik birimleri başta olmak üzere acil durum ve afet yönetiminde etkin görev alabilecek teknik bilgiye ve uygulama deneyimine sahip ara elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Afet ve acil durumlarda yapılan çalışmaların sürdürülebilir olmasını esas alan, risk yönetimi odaklı, kriz yönetimi, güvenirliliğe özen gösteren ve afet kültürünün oluşturulmasında görev alan bir program olmayı öngörmektedir.
Afetlerin gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğu gerçeğinden hareketle, afet zararlarını ve etkilerini azaltmayı, önlemlerini almayı amaçlayan Acil Durum ve Afet Yönetimi programı misyonunu; “Afet Kültürünü Oluşturma” şeklinde belirlemiştir. Depremler, seller, heyelanlar, kaya düşmeleri, kuraklıklar, fırtınalar, tsunamiler ve diğer birçok afetin insanlar, çevre ve ekonomi üzerinde yıkıcı etkileri vardır. Yıkıcı etkilere karşı insanların ayağa kalkma dirençliliğini artırmak mümkündür. Söz konusu dirençliliğin artırılması afetlerin etkilerini, zararlarını en aza indirecek ve afet sonrası toplumun ayağa kalkma süresini minimize edecektir. Acil Durum ve Afet Yönetimi misyonunu bu bakış açısıyla belirlemiştir.
Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı, 2016 yılında Düzce Üniversitesi, Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü bünyesinde kurulmuştur. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu’nda eğitim-öğretime başlamıştır. Bu programın amacı, iki yıllık (dört yarıyıl) ön lisans öğrenimi kapsamında ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 4. maddesi ile 5. maddesinin a ve b bentlerinde belirtilen ana ilkeler doğrultusunda, ACİL DURUM VE AFET YÖNETİMİ alanında eğitim almış uzman personele olan ihtiyacı karşılamak üzere, her türlü acil durum merkezleri, sivil savunma ekipleri, itfaiye teşkilatları, ilgili kamu kurum-kuruluşları ve özellikle AFAD bünyesinde uzman pozisyonlarında görev alabilecek, bu alanda uygulanan temel yöntemleri bilen ve uygulayabilen, aynı zamanda görev aldığı birim bünyesinde görevli mevcut elemanlara konunun gerektirdiği eğitimi verebilen, görev alacağı birimi sevk ve idare edebilme yetisine sahip uzman eleman yetiştirmektir. Birinci öğretim kapsamında Türkçe ve örgün eğitim verilmektedir. 30 günlük staj uygulaması ile bireye verilen teorik eğitimin uygulamaya dökülerek mezuniyet sonrası iş hayatına hazırlanması ve kolay adapte olabilmesi amaçlanmaktadır.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Acil Durum ve Afet Yönetimi için rapor tutma |
2 | Bireysel ve grup olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni |
3 | Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi |
4 | Proje yönetimi, sorumluluk ve hesap verebilme konularında bilinçli olma |
5 | Toplumla iletişim kurma becerisi kazanma. |
6 | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci |
7 | Ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk alma özgüveni olan, yetki alabilme ve gereğini yerine getirebilme becerisini kazanmak |
8 | Takım ruhu ile çalışabilme yeteneğini geliştirme. |
9 | Afet ve Acil Durumlarda nasıl hareket edilebileceğini bilen, doğru tutum ve davranışları sergileyebilecek |
1- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
2- Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
3- Alanı ile ilgili sahip olduğu insan sağlığı ve çevre bilinci konularındaki bilgi birikimini toplum yararına kullanır.
4- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
6- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
7- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
8- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
9- Alanıyla ilgili bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
10- Alanıyla ilgili olay ve olguları kavramsallaştırma becerisine sahip olur; bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler.
Acil Durum ve Afet Yönetimi programından mezun olanlar, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda Afet ve Acil Durum Başkanlığına bağlı il müdürlüklerinde, Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezlerinde, itfaiye teşkilatlarında, sivil savunma arama ve kurtarma birliklerinde, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında afet yönetimiyle ilgili alanlarda, kamu kurum ve kuruluşları (hastane, okullar, ? vb) ile yerel yönetimlerin ilgili birimlerinde, uluslararası kuruluşlarda afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda çalışma imkânı bulabilirler.
Kayıt oldukları önlisans programlarının ders planlarında yer alan derslere yazılarak bu dersleri başarmış, T.C. Düzce Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde gösterilen staj gibi çalışmaları başarı ile bitirmiş öğrenciler Üniversite eğitim-öğretimini tamamlamış sayılırlar.