Programımızda,
ülkemizdeki psikolojik danışman
ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak psikolojik danışmanlar
yetiştirilmektedir. Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri
Bölümü'nde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı ise 2014-2015
yılında lisans düzeyinde öğretim sunmaya başlamıştır. Anabilim dalımızda 1
profesor, üç doçent, iki doktor öğretim üyesi ve bir araştırma görevlisi olmak üzere toplam yedi akademik personel hizmet
vermektedir. Bölüm için hazırlanan ders programı, öğrencileri okul psikolojik
danışmanlığı (rehber öğretmenlik) mesleğine hazırlamakla birlikte, psikolojik
danışmanlık bilim dalının lisans üstü eğitimin temellerini oluşturacak bir
yapıya da sahiptir. Kısaca söz konusu program okul öğrencilerimizin mezuniyet
sonrasında: Okul psikolojik danışmanı olarak
devlet okulları ve özel okullarda, ruh sağlığı danışmanı olarak ruh sağlığı
alanında özel ruh sağlığı merkezlerinde, ruh sağlığı hizmeti veren resmi
psikolojik danışmanlık merkezlerinde ve hastane ve polikliniklerde, psikolojik danışman olarak, ordu, emniyet
güçleri ve tutukevlerinin ilgili birimlerinde Aile ve evlilik danışmanlığı
hizmeti veren merkez ve/veya birimlerde, üniversitelerin ilgili bölümlerinde
akademik personel olarak çalışmaktadırlar.
İnsana, topluma ve Dünya’daki değişim ve sorunlara
duyarlı, mesleğinin 21. Yüzyıldaki yeni paradigmalarını kavramış, hümanist ve
varoluşsal yaşam felsefesini benimsemiş, mesleğinde yeterli ve etik sorumluluk
kazanmış; bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili olarak kullanan; eğitim,
sağlık, adalet, sosyal hizmet, endüstri vb. kurumlarda nitelikli psikolojik
hizmetler sunabilecek psikolojik danışmanları yetiştirmektir.
Lisans
Öğrenciler programa LYS'nin TM-3 puan türüne göre ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilmektedir.
Programdan mezun olabilmek için 240 AKTS'lik derslerin başarıyla tamamlanmış olması, genel akademik ortalamanın en az 2.50 olması ve Düzce Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 27. maddesinde belirtilen nedenlerle üniversiteden ilişiğin kesilmemiş olması koşulları sağlanmalıdır.
Önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı öğrencilere psikolojik danışmanlık ve rehberlik formasyonu kazandırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanına ait teorik ve gerek bireyle gerekse de grupla uygulama becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Program ayrıca öğrencilerin kazanmış oldukları bu becerileri başta eğitim olmak üzere sağlık ve endüstri kurumlarında etkili bir şekilde kullanabilmelerini de hedeflemektedir.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) alanıyla ilgili temel kavramları ve ilkeleri açıklar. |
2 | PDR alandaki yeni paradigmaları dikkate alarak multidisipliner bir yaklaşımla bireylerin kendilerini gerçekleştirmeleri ve psikolojik iyi oluşlarına destek olur. |
3 | Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sistemi ve bu sistem içerisindeki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine dair rol ve görevleri kavrar. |
4 | PDR alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri, çalıştığı kurumun (eğitim, sağlık, endüstri, adalet, aile danışma merkezleri, istihdam ofisleri vb.) ihtiyacına göre uyarlayarak kullanır. |
5 | PDR alanının gerektirdiği mesleki değerleri ve etik ilkeleri benimser ve buna uygun tutum ve davranışlar sergiler. |
6 | Eğitimin dayandığı kuramsal temellerin (felsefi, sosyolojik, psikolojik, tarihi, hukuki, ekonomik vb.) bilincindedir ve bu kuramları uygulamalarına yansıtır. |
7 | Öğretmenlik mesleği ile ilgili tutum, sorumluluk ve etik değerlerin bilincindedir ve buna uygun davranış gösterir. |
8 | Öğretim programlarının temel kavram, ilke ve özelliklerini göz önüne alarak, öğrenme-öğretme sürecini etkili bir şekilde planlar, uygular ve uygun ölçme araçları ile değerlendirir. |
9 | Etkili öğrenme-öğretme süreci tasarımında öğrenme ve öğretme kuram, yaklaşım, strateji, yöntemleri ve öğretim teknolojilerini temel alarak, etkili ve destekleyici bir öğrenme ortamını tasarlar ve yönetir. |
10 | Öğretmenlik mesleği alanındaki yenilik, gelişme ve 21. yy becerilerini takip eder ve bu gelişme ve becerileri bilimsellik ilkelerine dayanarak araştırma ve uygulamalarına yansıtır. |
11 | Türkçeyi kurallarına uygun düzgün ve etkili kullanabilme ve öğrencilerle sağlıklı iletişim kurabilme becerisine sahip olur. |
12 | Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlıdır ve demokrasi, insan hakları, Türk milli, manevi, ahlaki ve kültürel değerlere uygun tutum ve davranış sergiler. |
13 | En az bir yabancı dili alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek düzeyde bilir. |
14 | Etkili bir dünya vatandaşı olabilmek için, kültürel, sosyal, çevresel, sanatsal ve sportif faaliyetlere istekli ve etkin olarak katılmanın öğretmenlik mesleği için öneminin bilincindedir. |
15 | Toplumsal sorumluluk bilinciyle, yerel ve küresel düzeydeki olaylara ve gelişmelere karşı duyalı davranır, toplumun gelişimini desteklemeyi amaçlayan proje ve etkinlikler planlar ve uygular. |
|
||||||||
|
BECERİLER |
YETKİNLİKLER |
|
|||||
Kuramsal |
Uygulamalı |
Kavramsal/Bilişsel |
Uygulamalı |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme
yetkinliği |
Öğrenme Yetkinliği |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
Alana Özgü Yetkinlik |
|
PY-1 |
X |
X |
X |
|||||
PY-2 |
X |
X |
X |
X |
||||
PY-3 |
X |
X |
X |
|||||
PY-4 |
X |
X |
X |
|||||
PY-5 |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
||
PY-6 |
X |
X |
X |
X |
||||
PY-7 |
X |
X |
X |
|||||
PY-8 |
X |
X |
X |
|||||
PY-9 |
X |
X |
||||||
PY-10 |
X |
X |
X |
X |
||||
PÇ-11 |
X |
X |
X |
X |
||||
PÇ-12 |
X |
X |
X |
X |
X |
|||
PÇ-13 |
X |
X |
X |
|||||
PÇ-14 |
X |
X |
X |
|||||
PY-15 |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
Program mezunlarının çoğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri ile ilk ve ortaöğretim kurumlarında psikolojik danışman olarak çalışmaktadır. Ayrıca özel psikolojik danışma merkezleri, silahlı kuvvetler psikolojik danışma ve rehberlik merkezleri, aile ve çocuk mahkemeleri, üniversite psikolojik danışma merkezleri, sağlık ve endüstri kurumlarında çalışmaktadır.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlamaları gereken ulusal kredi miktarı toplamda 21+0’ı seçmeli derslere ait olmak üzere 146+34 olmak üzere 180 kredidir. AKTS kredi miktarı ise her dönem için 30 olmak üzere toplamda 240 olarak belirlenmiştir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünün eğitim süresi 4 yıldır.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme
şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Yönetmeliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlamaları gereken ulusal kredi miktarı toplamda 21+0’ı seçmeli derslere ait olmak üzere 146+34 olmak üzere 180 kredidir. AKTS kredi miktarı ise her dönem için 30 olmak üzere toplamda 240 olarak belirlenmiştir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. Her yarıyıl içindeki 14 haftalık ders süreci boyunca ara sınav, ödev, proje vb. değerlendirme aktiviteleriyle birlikte dönem sonu final sınavları bulunmaktadır. Mezuniyet için öğrencinin ayrıca staj zorunluluğu bulunmamaktadır. Alanda uygulama içeren dersler programda kredilendirilmiştir. Mezun olmaya hak kazanmak için öğrencilerin; öğretim programlarında derslere devam edip tümünden başarılı olmaları, AGNO’larının en az 2.50 düzeyinde olması ve diğer bütün çalışmaları tamamlamış olmaları gerekir.
Tam Zamanlı